Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

czy mozna nauczyc sie jezdzic na snowboardzie samodzelnie?- wyniki ankiety

150 odpowiedzi w tym temacie

#101 Yamsha

Yamsha

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 187 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 10 January 2011 - 16:10

Dotarło dopiero wtedy, gdy przez 3 kolejne ćwiczenia ryczałem na Ciebie co skręt, że dostaniesz kijem po kolanach :lol:
A potem ruszyły pikne fronciki na krawędziach :mrgreen:

Kurcze urwało mi kawałek tekstu miało być - a później to już szło hurtem od Josza - Tak czy siak To największy mój problem i muszę na to większą uwagę zwracać.
Odnośnie tematu to jeszcze muszę pojeździć pod okiem instruktorów by się wypowiedzieć czy jakieś znaczące zmiany widzę aczkolwiek lekcje z instruktorem są o tyle fajniejsze, że mówi ci co masz robić i mówi co źle robisz. Natomiast jak sam się uczysz na podstawie obserwacji ze stoku czy filmików z YT to dłużej schodzi itd i w obserwując osoby na stoku na pewno wszystkiego nie wyczaisz a YT na stoku nie ma wiec droga długa. Jeszcze spróbuje krawędzie naostrzyć bo nigdy w swojej desce nie ostrzyłem może coś pomoże
file:///C:/Users/medion/Desktop/36_1315939518.gifJeśli snowboard przeszkadza ci w pracy, to rzuć pracę

#102 Joszu

Joszu

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1257 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 10 January 2011 - 17:06

Jeszcze spróbuje krawędzie naostrzyć bo nigdy w swojej desce nie ostrzyłem może coś pomoże

Nie "może" tylko "na pewno". Widzi mi się że nie testowałeś żadnego blatu, wtedy z miejsca poczułbyś różnicę ;)
There's a natural mystic blowing through the air ...

#103 Jancio Wodnik

Jancio Wodnik

Pro snołborder

• Administratorzy
  • 1367 postów
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 10 January 2011 - 17:09

Dziewczeta....... wypad mi z tym spamem do dzialu TD vol 2 - pogaduszki .........

pzdr

JW

.......... ......... ............. ...................

kropki !!! wracać mi tu !!! znowu sp***doliły .. Dołączona grafika

#104 praxx

praxx

loża szyderców #1

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2745 postów

Napisano 10 January 2011 - 17:30

Dziewczeta....... wypad mi z tym spamem do dzialu TD vol 2 - pogaduszki .........

pzdr

JW

:hahaha2: ... ja wiedziałem, że tak będzie... ja wiedziałem... :hahaha2:
skręcamy w stronę białorusi... :ban: nie karmię trolla...

#105 Joszu

Joszu

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1257 postów

Napisano 10 January 2011 - 18:07

Czekaj! Na tępym sprzęcie trudniej złapać krawędź na muldzie ;P
Przydatny ficzer na polskich stokach ;)

</żarcik>
There's a natural mystic blowing through the air ...

#106 60thplace

60thplace

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 162 postów

Napisano 15 February 2011 - 12:54

"Sztuką jest jeździć dobrze technicznie, tak by inni brali z Ciebie przykład. "

ludzie myslacy w ten sposob powoduja ze na stoku NIE czuje sie bezpiecznie

myslalem ze dla szpanu to jezdza sztacheciarze...

oraz - nauczylem sie jezdzic sam, tak jak pierwsi urzytkownicy snb, chyba ze oni tez mieli instruktora?

#107 Jancio Wodnik

Jancio Wodnik

Pro snołborder

• Administratorzy
  • 1367 postów
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 15 February 2011 - 13:48

"Sztuką jest jeździć dobrze technicznie, tak by inni brali z Ciebie przykład. "

ludzie myslacy w ten sposob powoduja ze na stoku NIE czuje sie bezpiecznie

myslalem ze dla szpanu to jezdza sztacheciarze...

oraz - nauczylem sie jezdzic sam, tak jak pierwsi urzytkownicy snb, chyba ze oni tez mieli instruktora?

dlatego tez szkoda ze nie bylo Cie na TD i nie pojezdziles z instruktorem....... za darmo - dodam zaby nie bylo ze bylo wyciaganie kasy.

wtedy znajac tak jedna jak i druga strone medalu moglbys powiedziec .." podoba mi sie to..... a nie podoba mi sie to......."

a tak nadal jest to czysto akademicka dyskusja z Twojej strony.

Podobaly mi sie reakcje ludzi ktorzy po zajeciach na podsumowaniu stwierdzali ze jednak nie zdawali sobie sprawy jak ulatwia zycie pojezdzenie nawet w grupie ale z instruktorem....

zreszta moze niech sie sami wypowiedza........

a wypisywanie pier**l pt " ze piersi snbrderzy nie mieli instruktorow" jest czysta demagogia w pisowskim stylu....
piersi piloci tez nie mieli instruktorow............ uwazasz ze powinnismy sie sami uczyc pilotowac samoloty ???? - mocny przyklad ale na tym samym poziomie

pzdr

JW

.......... ......... ............. ...................

kropki !!! wracać mi tu !!! znowu sp***doliły .. Dołączona grafika

#108 Molek

Molek

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 158 postów
  • Poziom zaawansowania:mam III klasę SITS PZS

Napisano 15 February 2011 - 13:54

Ja ueażam, że jeżdżąc z instruktorem robi się większe postępy w krótszym odstepie czasowym i jest bezpieczniej, poza tym uczymy się prawidłowej jazdy na desce a nie machania rękoma na lewo i prawo przy skręcie slizgowym ;o

#109 xaxa

xaxa

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 498 postów

Napisano 15 February 2011 - 14:10

Hmm jeżeli osoba która nigdy nie śmigała choć 1h z instruktorem i pisze, że umie jeździć to po TD jestem w stanie stwierdzić, że tylko jej się wydaje.
Dołączona grafika

#110 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 15 February 2011 - 17:49

Wiedziałem, że na widok posta 60thplace aż Jancio się zerwieDołączona grafika

Ja mogę dodać tylko, że zaczynałem bez instruktora, śmigam już 4 sezon, pierwsze dwa sezony próbowałem własnych sił samemu (stwierdzając "poco qwa mi instruktor) ale niestety doszedłem do takiego punktu, że mój progres po prostu stanął w miejscu, dlatego teraz od dwóch ostatnich sezonów śmigam na szkolenia.

Skutek jest taki, że mam teraz III stopień sprawności SITS PZS, na desce czuję się dziesięciokrotnie lepiej, stabilniej i bezpieczniej, potrafię nad nią panować, mniej się męczę na desce itd.

Po drugie, filmiki, internet, książki nie zastąpią kolesia, który na żywo na stoku pokazuje i tłumaczy zasady poruszania się na desce.

pzdr..

#111 Misiek Bielsko

Misiek Bielsko

Zaawansowany snołborder

• ModTeam
  • 774 postów

Napisano 15 February 2011 - 17:52

Hmm jeżeli osoba która nigdy nie śmigała choć 1h z instruktorem i pisze, że umie jeździć to po TD jestem w stanie stwierdzić, że tylko jej się wydaje.

No właśnie :rolleyes:
Polecam każdemu spróbowanie choćby godzinki z DOBRYM instruktorem. Niestety nie każdy jest dobry, ale dlatego bierze się z tzw. polecenia. Na stoku wyraźnie widać, kto uczy się sam, a kto odżałował parę złotych na lekcje. Najfajniejsi są "miszczowie prostej", którym rzeczywiście się wydaje, że jak jadą szybko, to wszystko jest cacy. Pozycja na scyzoryka, zamiatanie tailem, kontrrotacje, otwarcie do stoku.... można by pisać w nieskończoność. Niestety dopiero próba z instr. obnaża to, czego sami nie widzimy u siebie... W zeszłym tyg. - po trzech sezonach usłyszałem od swojego "pierwszego" instruktora, że generalnie cięty mi zaczął w końcu wychodzić bez większych zastrzeżeń i można zacząć ćwiczyć kolejne elementy. Na pewno są ludzie bardziej uzdolnieni, o lepszej gibkości, koordynacji, równowadze itd., więc da się szybciej, ale nie macie pojęcia, jak dużą satysfakcję mi to sprawiło :drunk:
Można też powiedzieć, że progres po wyjeździe na tydzień np. z Siwym i Motylem też jest nieporównywalny z nawet całym sezonem na desce, ale samemu...

Użytkownik Misiek Bielsko edytował ten post 15 February 2011 - 17:54

www.maramuresz.com Wyprawy4x4, freeride - Rumunia, Bułgaria, Bałkany

#112 60thplace

60thplace

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 162 postów

Napisano 16 February 2011 - 17:41

"za darmo - dodam zaby nie bylo ze bylo wyciaganie kasy."

to ne jest kwestia kasy, tylko tej jak to ujeles "demagogii"

caly swiat nam na okolo wpaja ze do wszystkiego potrzebujemy szkolen

co do mojego stylu jazdy - nawet nie wiem czy macham rekoma czy nie, mam to poprostu gleboko w d*pie, jezdze dla zabawy a nie lansowania se i zdobywania szacunku u zakompleksionych jedynakow...

pilotaz samolotow tez nie jest czyms wielce skomplikowanym(mam na mysli male samolociki jednoslnikowe) wszystko jest kwestia podejscia do tego co wperdalaja nam do glowy med ai otoczenie

w polsce np skakanie ze spadochronem to z zalozenia cos niezwykle trudnego wymagajacego kilkudziesieciu godzin szkolenia, na litwie chcesz skakac, placisz pokazuja Ci ktora linke ciagnac, przy jakiej wysokosci i tyle, lecisz....

no ale jak chcecie to utrudniajcie sobie dalej zycie...

zanim pierwszy raz dobraliscie sie do kobiety tez braliscie kurs? a moze warto? zawsze mozna wyeliminowac bledy, skorygowac technike.... :D:D:D:D

"Po drugie, filmiki, internet, książki nie zastąpią kolesia, który na żywo na stoku pokazuje i tłumaczy zasady poruszania się na desce.
"

majac na mysl to, ze uczylem sie sam, mialem na mysli ze uczylem sie... sam :) bez ksiazek filmikow i innych pier**l, wlasciwie tez przez pierwsze 2-3lata nie zabardzo mialem kogo podejrzec no i... wtedy bolalo :P

Użytkownik 60thplace edytował ten post 16 February 2011 - 17:44

#113 kaman

kaman

Pro snołborder

• Moderatorzy
  • 1123 postów

Napisano 16 February 2011 - 17:51

oj Kolega powyżej nie chce ode mnie szacunku <_<

tam od razu szkolenia ale koledzy którzy znają technike są niezastąpieni! mam problem z zakręcaniem na fronia i faktycznie druga osoba która po mnie krzyczy "niżej niżej w kolanach!" potrafi mi pomóc po to żebym miała ten większy fun z jazdy :P

co do kobiety nie wiem jak z tym idzie koledze wyżej ale większości by się przydał kurs więc niech nie pierd :hahaha2:

Snołborderzy snołborderom

aDECHAde.com Team :)
jako moderator wypowiadam się również jako osoba prywatna bardzo proszę o uszanowanie tego faktu :)

#114 60thplace

60thplace

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 162 postów

Napisano 16 February 2011 - 17:52

moge zostac instruktorem !:D

EDIT: mam 10klase SIKTHDYKEUKSUIWES-u ;)

Użytkownik 60thplace edytował ten post 16 February 2011 - 17:53

#115 kaman

kaman

Pro snołborder

• Moderatorzy
  • 1123 postów

Napisano 16 February 2011 - 17:56

moge zostac instruktorem !:D

EDIT: mam 10klase SIKTHDYKEUKSUIWES-u ;)

jak tylko lubisz uczyć chłopców to nie widzę problemu :jump:

a i nie mylmy pojęć instruktarzu koniecznego a korzystania z mądrości i doświadczenia innych
słyszałam że mądre jest postepować nie ponawiając czyiś błędów i wszystkie szkolenia, uczelnie i kursy przecież z tego się wywodzą

ludzie którzy stworzyli snb chcieli go dla innych, kolejni po nich go dopracowali żeby było fajniej, dopracowali i technike sprzętu i jazdy po to żeby z niej korzystać a nie żeby tylko istniała w próżni :lol:

jako moderator wypowiadam się również jako osoba prywatna bardzo proszę o uszanowanie tego faktu :)

#116 Konrad

Konrad

Starszy snołborder

• Snowboard Summit Squad
  • 595 postów

Napisano 16 February 2011 - 18:14

Nie chciałbym nikogo urazić swoją wypowiedzią ale patrząc na tą rozmowę z boku wygląda to jak walka zarozumiałych instruktorów, którzy uważają się za lepszych, i młodych gniewnych którym ktoś chce zrobić krzywdę chcąc czegoś nauczyć więc z zasady pier***ą wszystkich i wszystko...
a nikt nie bierze jednego pod uwagę... że KAŻDY JEST INNY! Nie można podzielić ludzi na dwie grupy! I to że ktoś jeździ dobrze nie oznacza że jeździ technicznie, tak samo to że ktoś zna podstawy techniki nie gwarantuje że potrafi jeździć... To tak jak przychodzi na budowę Mietek który muruje od 40 lat "na oko" i 25letni inżynier po studiach... Obaj mogą znać się na rzeczy, choć z dwóch różnych stron obaj mają pojęcie i "fach w ręku", a może się okazać że obaj się "do niczego nie nadają"
9 na 10 wyapdków zdarza się w domu... Lion radzi nie siedź w domu

#117 kaman

kaman

Pro snołborder

• Moderatorzy
  • 1123 postów

Napisano 16 February 2011 - 18:24

pięknie by było jakby obaj korzystali wzajemnie ze swojej wiedzy :excited:

#118 Konrad

Konrad

Starszy snołborder

• Snowboard Summit Squad
  • 595 postów

Napisano 16 February 2011 - 18:54

no dokładnie... albo chociaż wzajemnie się tolerowali... a w temacie wszystko jest albo czarne albo białe... albo się jeździ i instruktorem albo samemu, albo się umie jeździć albo nie albo się jeździ bezpiecznie albo nie... A nawiązując do Krynicy i adechade test drive, kilka dni wcześniej zginął tam instruktor z dużym doświadczeniem... na pewno wiedział jak się jeździ bezpiecznie, na pewno potrafił jeździć a jednak doszło do wypadku... Niech to da do myślenia zarówno tym którym się wydaje że umią jeździć a na stoku stanowią zagrożenie dla innych i dla samych instruktorów bo to że potraficie dobrze jeździć nie oznacza że jesteście jacyś "lepsi" czy bezpieczniejsi...
  • simonTorun lubi to
9 na 10 wyapdków zdarza się w domu... Lion radzi nie siedź w domu

#119 60thplace

60thplace

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 162 postów

Napisano 16 February 2011 - 19:50

cholera a juz myslalem ze mam paranoje :twisted:

podpisuje sie rencyma i nogyma :)

#120 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 16 February 2011 - 20:23

Kocham ten temat hehe Dołączona grafika

Konrad i 60thplace, zadam wam pytanie...czy mieliście kiedyś instruktora ?

Pytam bo się tak zastanawiam....jak można powiedzieć czy coś jest hujowe lub dobre, czy jest coś przesolone, smakuje za***iście...jak się qwa tego nie spróbowało!

I tak jak Jancio wspomniał weźcie sobie instruktora i będzie mieli porównanie, jeżeli tak zrobicie w tedy możecie pieprzyć do bólu co jest dobre a co jest złe itd.

Oczywiście, zgadzam się że są osoby, które mają w d*pie technikę, w sumie mi to koło d*py lata, oczywiście, że można samemu się nauczyć jeździć, problem tylko polega w tym...jak chcemy jeździć. "Jeden samochodem będzie jeździł sobie po mieście i mu to wystarcza a drugi będzie chciał zostać kubicą i weźmie instruktora, czy trenera".

Najgorsze w tym wszystkim jest to , że osoby, które nigdy nie maiły instruktora pieprzą, że jest do niczego potrzebny

pzdr....