Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Techniki Carving A Metodyka Sits

281 odpowiedzi w tym temacie

#201 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 07 April 2013 - 21:46

trzeba rozładować system ;)

• kielon lubi to

#202 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 07 April 2013 - 21:47

Mylenie roznych pojec - mysle ze jak zapytasz Pedra to Ci wyjasni roznice dokladnie.
Wg mojej wiedzy - SITS powstal z Komisji Szkolenia PZS - bylo to wymuszone tym ze cala kasa ze szkolen wtedy szla na konta PZS.
Na których wtedzy siedzieli komornicy z powodu nakazu zwrotu pieniedzy do ministerstwa - ówczesny zarzad PZS ( nie majacy nic wspolnego ze szkoleniami) organizowal fikcyjne zawody za ktore dostawali dotacje, sprawa sie rypnela, min nakazalo zwrot i zrobil sie burdel.
Wtedy pozwolono komisji szkolenia na usamodzielnienie sie dzieki czemu przetrwaly szkolenia.
Zeby ratowac sytuacje nowy zarzac w tym pan prezes król (specjalnie pisany z malej litery) wraz z kolegami czasem nie majacymi nic wspolnego ze snoboardem weszli do zarzadu PZS udzielili zwiazkowi prywatnych pożyczek na splate zadluzenia i od tego czasu robia co chca....np córka pana króla nagle stala sie najbardziej za***ista zawodniczka.....

Stowarzyszenie robi swoje.... Wiele osob boli ze zarabiaja KOKOSY na szkoleniach.... Pierdolenie kotka - prowadze firme od 91 roku
potrafie kalkulowac i jak widzicie nie prowadze wlasnej szkoly.

Kazdy ale to kazdy moze zalozyc stowazyszenie, stworzyc wlasna metodyke, strukture i pojsc z tym do PZSu albo ministerstwa - pokazac ze da sie lepiej, efektywniej i co najwazniejsze taniej - ale lepiej pieprzyc glupoty i obrazac innych nic tak naprawde samemu nie robiac.

Pzdr

JW

No, czyli pierdolnik.
Ja też nie jestem za, ani przeciw - jestem, no, tym, np: "wolnym strzelcem" :); natomiast nie gloryfikujmy SITS, bo - przy całym szacunku co do tej pory zrobili - to nie oni wymyślili snb i nie oni wymyślili metodykę jego nauczania.
A być może właśnie nasza otwarta dyskusja i "jakieś tam" sugestie doprowadzą do zmian w systemie szkolenia ? :) W końcu Pedro tez tu zagląda.

pozdr
k

#203 Jancio Wodnik

Jancio Wodnik

Pro snołborder

• Administratorzy
  • 1367 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 07 April 2013 - 21:48

Po pierwsze- nigdy nikogo nie oplułem
Po drugie- mało o mnie wiesz więc nie ośmieszaj się tekstami "nie masz pojęcia"
Po trzecie- nigdzie nie napisałem "pieprzonym kraju"- polecam czytanie ze zrozumieniem zamiast nerwowe przelecenie po linijkach żeby móc wylać swoje żale w odpowiedzi.
Po czwarte- to Ty nie mów mi co mam robić pisząc słowo "wypad".

Ja w bagnie i w przeświadczeniu "zajebistości" babrać się nie zamierzam.
Dziękuję dobranoc

poddaje sie....... gosc nawet nie wie co napisal i zaprzecza slowu pisanemu dwa posty wyzej.....nawet juz wlasnemu....

Do niedawna cieszylem sie w rozmowie ze znajomym ze na tym forum udalo nam sie ustrzec gowniarzerii ktora pozjadala wszystkie rozumy i szczesliwych dzieci neostrady.....

Cóż takie życie........takich też tu bedziemy mieli

Jestem cholernie liberalny i ciesze sie ze ludzie moga swobodnie wypowiadac - i tak opluwasz ludzi i jezeli nadal bedzie tak robil w mojej ocenie to cie zabanuje.

pzdr

JW

.......... ......... ............. ...................

kropki !!! wracać mi tu !!! znowu sp***doliły .. Dołączona grafika

#204 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów

Napisano 07 April 2013 - 21:52

trzeba rozładować system ;)

http://www.youtube.com/watch?v=157C9h4QQ9U

dobre :)
Aro, mój brader - młody Kielon - jest w Krynicy, podobno ja Jaworzynie był dziś super warun...?
pls, napisz że ściemniał...

#205 wuesel

wuesel

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 07 April 2013 - 21:53

Zbanuj... wkońcu to Twoje królestwo i mniemam, że "prezes (celowo pisane z małej litery)" z jednego z Twoich postów to nie obraza?

Jeśli nie widzisz różnicy między słowem "pieprzonym", a "popieprzonym" to życzę powodzenia. Dobrze, że starszyzna jest mądrzejsza od przywołanych przez Ciebie dzieci neostrady, prawda?

To tak dla skołatania Twoich nerwów.. na szczęście ja będę tym mądrzejszym jak mnie uczyli i zakończę tę bezproduktywną dyskusję.
Pozdrawiam

Użytkownik wuesel edytował ten post 07 April 2013 - 21:54

#206 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów

Napisano 07 April 2013 - 21:54

poddaje sie.......
pzdr

JW

Nie poddawaj się!, twardym trza być nie miętkim :) z kim będę prowadził dyskurs? :)

#207 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 07 April 2013 - 22:03

dobre :)
Aro, mój brader - młody Kielon - jest w Krynicy, podobno ja Jaworzynie był dziś super warun...?
pls, napisz że ściemniał...

nie byłem dzisiaj, ale był w końcu lekki mrozek, więc trasy pewnie miodzio :)

#208 Jancio Wodnik

Jancio Wodnik

Pro snołborder

• Administratorzy
  • 1367 postów

Napisano 07 April 2013 - 22:05

mniemam, że "prezes (celowo pisane z małej litery)" z jednego z Twoich postów to nie obraza?

prezes to jest stanowisko i nie piszemy go z dużej litery tak jak w przypadku formy grzecznościowej np "Pan"
zanim bedziesz chciał być znowu uszcypliwy to najpierw sprawdz bo wyjdzie jak zwykle.....

pzdr

JW
  • wuesel lubi to

#209 Shrek

Shrek

"Pro" snołborder

• Administratorzy
  • 1638 postów

Napisano 07 April 2013 - 22:10

polecam wykonania frontside to frontside nawet na miekkiej desce ale z kierunkowymi ustawieniami.
  • Arec lubi to

Snołborderzy snołborderom

aDECHAde.com Team Dołączona grafika

Czytając moje posty bierzcie pod uwagę że wypowiadam się jako osoba mająca swoje zdanie a nie tylko jako administrator...

#210 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów

Napisano 07 April 2013 - 22:21

nie byłem dzisiaj, ale był w końcu lekki mrozek, więc trasy pewnie miodzio :)

no to dziękuję Ci bardzo...:)
  • Arec lubi to

#211 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 07 April 2013 - 22:46

no to dziękuję Ci bardzo... :)

ależ nie ma za co :)

#212 tassOne

tassOne

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 08 April 2013 - 08:07

@Finalord
Może i na twardzielu da się zrobić boxa, poskakać, pokręcić 360 etc. ale to chyba proszenie się o kontuzję i bardziej forma popisu. ;)
Mi chodziło o to, że skoro niektórzy instruktorzy nie muszą mieć opanowanej jazdy na krawędzi (na wysokim poziomie), czy jazdy podstawowego slalomu, to i inni instruktorzy, którzy akurat (może się tak zdarzyć) wolą sprzęt twardy, nie powinni mieć obowiązku kręcenia, skakania etc.

//z serii off-topic

Żal tyłek ściska, jak się czyta "zamknijcie temat", "bicie piany", "zbanuje Cię" przez kogokolwiek, jedną stronę, drugą stronę, czy "wolnych strzelców" nie opowiadających się po żadnej. Serio mówię, płakać się chce. 20 lat odkąd jako-tako wyszliśmy z PRL'u, a ludzie nadal nie potrafią i nie chcą być wolnymi. Bycie trzymanym za mordę, zostało nawet młodym ludziom z krwią przekazane. Napiszę to dużymi literami:

NIE PODOBA CI SIĘ WĄTEK - NIE WYŚWIETLAJ GO, NIE CZYTAJ, NIE PISZ. NATOMIAST DAJ LUDZIOM SWOBODĘ i WOLNOŚĆ do, nawet, bicia piany jeśli taka ich wola.

"zamknijcie ten watek" - no cholera mnie bierze...

Również inny ***** mnie strzela jak widzę post (cały!!): "To jest bicie piany". Nie kolego, to Ty takim wpisem ją bijesz. Ja bardzo cenię wypowiedzi Shamana, Jancia, Marka i Arka jako pewne "strony", czy wuesela (wcześniej), kielona i finlarod. Dyskusja jest, czasem bardziej, czasem mniej merytoryczna ale cały czas się rozwija. I bardzo szanuję wyżej wymienionych, że ją prowadzą.

Tak jak Jancia, gówno mnie obchodzi wuesel, co myślisz o poziomie dyskusji w tym temacie. Kilka razy napisałeś, że temat dla Ciebie wyczerpany, a jednak wracasz, piszesz kolejny post, w którym znów zaznaczasz, że temat kończysz. Wytrzymałyś, muszę przyznać. ;)

Jancio - Ciebie chyba też poniosło trochę z tym banem, ojczyzny wuesel, jak widać, nie kocha, ale to chyba jeszcze nie powód? :> Rozumiem, że rola moda to pilnowanie zasad, ale ban to, moim zdaniem, ostateczność. W końcu mamy wolność wypowiedzi. ;)

Reasumując, ludziom, którzy w tym wątku nie widzą nic, poza wylewaniem żółci etc, przypominam o możliwości jego nie przeglądania.

#213 Jancio Wodnik

Jancio Wodnik

Pro snołborder

• Administratorzy
  • 1367 postów

Napisano 08 April 2013 - 09:56

@Tass...

Jak widzisz bardzo długo nie reagowałem na to co tutaj się dzieje - bo każdy ma prawo się wypowiadać.
Niestety z całkiem NORMALNEGO i konkretnego pytania zadanego przez Szamana, zaczęła się nagonka na SITS
kilka osób neguje od podstaw wszystko - sami nie osiągnowszy nic - Mogę zrozumieć frustrację na działaczy związkowych,
na system itd - ale rozmawiać można z ludzmi, którzy cos wiedzą w danej materii.
Problem polega na tym że oprócz właśnie plucia i braku podstawowej wiedzy nt. systematyki, metodyki i uprawnień instruktora
nie znalazło się tutaj nic. W pierwszym poście odpowiedziałem na samym końcu na pytanie Szamana - teraz w starym wątku to rozwinę... ale nawet tego nie zauważono..

co do banowania - nie poniosło mnie - zabanować można na określony czas - i traktuje to jako sposoob ostateczny pokazania forumowiczowi że jednak przegina.i tak jak się ciesze że ludzi przybywa to też nikt nikogo na siłę tu nie trzyma.

Możemy porozmawiać o tym co jest dobre a co złe w polskim szkoleniu , co pasuje zmienic - tez to napisałem bardzo konkretnie ale zostało to okreslone biciem piany - jak sie czegos nie ogarnia to najlepiej tak to podsumować.

Ok - samoistnie wywiązał się wątek - jeżeli ktoś ma coś konkretnego do zarzucenia lub zaproponowania - ja jestem otwarty na dyskusje - jak wiecie Pedro też tu zagląda oraz inni członkowie zarządu SITS i jeżeli uda się wypracować konkret to może wyjdzie z tego coś dobrego dla nas ??

pzdr

JW

#214 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Snołborder

• Team9
  • 221 postów

Napisano 08 April 2013 - 10:00

co tu się dzieje... :)

CO TO MA WSPÓLNEGO Z CARVINGIEM!!!! tutaj nie ma ani słowa o jeździe carvingowej!!! temat zaczął się od pytania o element jazdy SITSowej!!! nie mieszajcie w to "Twardych".

Jancio:
Słyszałem o Tobie, pomijając nasze różne teorie odnośnie jazdy na desce, że jesteś spoko gość, troszkę Cię chyba poniosło...
wusel jest człowiekiem który chce jeździć po Waszemu ale nie jest mu dane dowiedzieć się jak to zrobić, a na tygodniowy kurs na n-tą klasę nie ma czasu po prostu, bo taką ma pracę...
i to kolejna sprawa dotycząca SITSu. Nie ma opcji weekendowych, a mało kto, kto już nie jest studentem/uczniem może się na tydzień wyrwać a dokładnie 4 tygodnie bo chyba tyle trwa 1+2+3klasa+instruktor.
Poza odczytuję z Twoich wypowiedzi jakbyś uważał się za lepszego od niego (innych) a jeśli chodzi o jazdę to na twoim filmie szału ni ma... jest poprawność... szkoda ze wusel nie wrzuci swojego, wcale nie jest gorzej...

@szaman
Odn tego co piszec o skretach, techniki austryjackie, kanadyjskie, itd
Powinna znalezc sie pozycja zbierajaca wlasnie te twarde techniki, opisująca je, pokazująca różnice miedzy nimi - nie ma czegos takiego a osobiscie chetnie kupie taka ksiazke.

ale to nie shaman zwie się związkiem wszystkich snowboardzistów tylko inna instytucja, i takie powinno leżej w jej interesie, o ile chce promować snowboard jako całość. no ale jak widac nie chce... i co? ja mam na własną rękę robić program szkolenia? sam? za free? dziwne trochę... a i tak taki program powolutku powstaje... cierpliwości :)

Użytkownik mordorr dnia 07 kwiecień 2013 - 20:02 napisał
Prawie bym sie zgodzil z podzialem na specjalizacje z jedna roznica... w stopniu podstawowym nie narzucalbym tej nieszczesnej kaczki...
potem widzisz jednego z drugim zapinajacych na stoku Śmig NW WysokiegoNapięcia Pośladów Szurany Związkowo przy prędkości 40 i więcej kmph z wiązaniami ustawionymi na kaczkę....
przy takiej predkości w tym ustawieniu nie ma szans na skręt - a tak jeździ na dzien dziejszy wiekszosc snowboardzistów.
zacznijmy edukacje od kaczki, ale zaraz jak gosc sie zgoofiuje/zregularyzuje - to zrotujmy go nad deska i niech zapina te swoje 40kmph w pozycji, ktora da mu szanse przetrwania :)

Kolejna bzdura.....

Moim zdaniem podstawa! Nie chcę pisać kolejny raz tego samego bo to nie ma sensu. Nie tylko moim zdaniem ustawienie kierunkowe znacznie ułatwia naukę wejścia na krawędź. Nie mówię od razu plusy ale dajmy wybór i powiedzmy takiemu co zaczna: jak chcesz to to tak , jak tamto to tak. to jest główny problem. narzucanie jedynej słusznej dorgi.

Shrek. Ciebie bolało na plusach a na kaczce przeszło, mnie odwrotnie, na kaczę masakrycznie wszystko boli, nie jestem w stanie 2 godzin wyjeździć, na małych plusach też jest podobnie. Sam mam duże problemy z kręgosłupem i dawniej jak jeździłem to mnie bolało, potem jak mnie ustawili poprawnie nad deskę, wszystko przeszło.

nie jestem również fanem PZSu, tutaj też można by książki pisać, ale to całkiem inny temat. Oni nie szkolą, tym zajmuje się SITS z tego co mi wiadomo... Odnośnie pana Króla i faworyzowania jednej zawodniczki to wiecie może kiedy ostatnio Polka stała na pudle pucharu świata? Niedawno, właśnie Ola Król... czy się lubi czy nie lubi trzeba przyznać ze to niezły wynik. Tylko nie posądzajcie mnie sympatię do tej instytucji!!!

z innej beczki. C o wy się tak tego tytułu dr. uczepiliście? co to za uwielbienie. każdy może zrobić PHD. Wystarczy chcieć. i mieć pomysł na pracę... wiem bo jestem w trakcie.

odnośnie "szkół nauczania" kilka przykładów jak się to robi w innych krajach. Myśle że w ramach samodoskonalenia warto obejrzeć/poczytać, pdpatrzeć i poszerzyć horyzonty :) Przeklepałem przykłady z innego forum... Chętnie bym poczytał wasze odczucia na ten, chyba ciekawy, temat.

Shrek. może zrób osobny temat? może uda się jakimś cudem sensowną dyskusję prowadzić a nie tylko jechać po sobie...

ÓSA:

Ski and Snowboard Schools of Aspen
film z 2008

obecne stopnie
http://www.thesnowpr...lStandards.aspx

SNOWPROFESSOR
playlista z youtube
http://www.youtube.c...r?feature=watch

midweighting

CANADA

CASI ACMS
materiały aktualne metodyka i filmy
http://www.casi-acms...mid=121&lang=en

SZWAJCARIA

extremecarving
nie jest to całościowy program nauczania, większość z nas wie o co chodzi, ale chyba warto wrzucić
http://extremecarvin.../tech/tech.html

pozdr

#215 ProDish

ProDish

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2647 postów

Napisano 08 April 2013 - 10:21

Eeeeee noooooo nose/tailrole to ja od 8 lat wale :P za malo ze mna jezdzicie :P

po tych noserolach łatwo się poznać na stoku bo raczej nikt nie robi noseroli przy takiej sporej prędkości.
"Jeżeli problem ma jakieś rozwiązanie, to nie ma się o co martwić, jeżeli rozwiązania nie ma, to martwić się nie ma sensu" - Dalajlama

#216 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 08 April 2013 - 10:34

co tu się dzieje... :)
....
wusel jest człowiekiem który chce jeździć po Waszemu ale nie jest mu dane dowiedzieć się jak to zrobić, a na tygodniowy kurs na n-tą klasę nie ma czasu po prostu, bo taką ma pracę...
i to kolejna sprawa dotycząca SITSu. Nie ma opcji weekendowych, a mało kto, kto już nie jest studentem/uczniem może się na tydzień wyrwać a dokładnie 4 tygodnie bo chyba tyle trwa 1+2+3klasa+instruktor.

...
Moim zdaniem podstawa! Nie chcę pisać kolejny raz tego samego bo to nie ma sensu. Nie tylko moim zdaniem ustawienie kierunkowe znacznie ułatwia naukę wejścia na krawędź. Nie mówię od razu plusy ale dajmy wybór i powiedzmy takiemu co zaczna: jak chcesz to to tak , jak tamto to tak. to jest główny problem. narzucanie jedynej słusznej dorgi.

co tutaj wypisałeś to jakaś herezja....człowieku zrozum w końcu, że nie tylko SITS szkoli na instruktorów i nie uczy jazdy na snowboardzie, ba...nawet nie musisz robić także klas aby się nauczyć jeżdzić na snowboardzie....skąd Ty to to wszystko bierzesz....tłumaczysz "bo niema czasu"?! jaja sobie robisz?!

druga i najważniejsza sprawa...nikt Tobie nie karzę, a już na pewno, nie zmusza robić klasy, i instruktora sits. Możesz wybrać drogę Awf, tak samo nie musisz robić klas aby nauczyć się skrętów propagowanych przez sits...

#217 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Snołborder

• Team9
  • 221 postów

Napisano 08 April 2013 - 10:55

Arec: odłóż na chwilę nienawiść i pomyśl logicznie, a nie czepiaj się byle czego, bo potem dyskusja wygląda jak wygląda.
Na chłopski rozum jak jeździsz sobie całkiem nieźle ale nie do końca jesteś tego pewien. Starasz się w miarę możliwości podpatrzeć, poczytać ale nie za bardzo jest co. Patrzysz na instruktorów z jednej, drugiej, trzeciej szkółki jak sobie jeżdżą i widzisz że szału nie ma. I nie wiesz czy to SITSowy czy AWFowy. Wziął byś lekcję u kogoś kto jeździ według ciebie porównywalnie do ciebie?
No to gdzie masz się dowiedzieć jak to ma wyglądać? jak już płacić kasę to lepiej chyba dokształcić się na prawdę na kursie instruktorskim bo nauczą cie jak się powinno jeździć, nauczą cię uczyć innych i dostaniesz papiery instruktorskie. tylko że to trwa właśnie te 4 tygodnie, chyba że źle zrozumiałem przedmówców.

pozdr

#218 Jancio Wodnik

Jancio Wodnik

Pro snołborder

• Administratorzy
  • 1367 postów

Napisano 08 April 2013 - 11:06

@Szaman napisał:
"CO TO MA WSPÓLNEGO Z CARVINGIEM!!!! tutaj nie ma ani słowa o jeździe carvingowej!!! temat zaczął się od pytania o element jazdy SITSowej!!! nie mieszajcie w to "Twardych".".....

w tym punkcie się z Tobą zgadzam... ale jak przeczytasz w któym miejscu zaczęło sie jechanie przez Marka po SITSie w tym miejscu skonczył się temat.

To nie jest kwestia czy czuje się lepszy czy gorszy - wiem co umiem i jak jezdze- mój przejazd w którym "szału nie ma" nie był kręcony jako pokazówka... poprostu kolejny przejazd w tym dniu który skręcił Kaspi jadąc za mna :) i dobrze bo ja widzę kilka wad ( np wystającą część kurtki na wysokości brzucha :) ) a oceniam Wuesela tylko po jego wypowiedziach - brak jakichkolwiek konkretów.

Przyznaje że szlag mnie trafił po tym co Marek odstawił wklejajac to coś co nazwał filmikami i jadąc po instruktorach SITSu - bez powodu i dobrze o tym wie - jestem jednym z nich i sie tego nie wstydzę wręcz przeciwnie.

Co do szkoleń na klasy i wg metodyki SITS
1. można uczestniczyć w kursie uczyć się NIE PŁĄCĄC za klasy czyli SITSowi tylko za samą naukę.
2. są kursy łikendowe - pierwszy przykład z brzegu - snow4life - robi wypady na łikendy na wierchomle i uczy łikendowo.

Co do pisania na własny koszt - widzisz brak jest w zarządzie SITSu Twardzieli i to widać
Napisanie takiej książki np przez Ciebie - poza wrzuceniem ciekawej pozycji na rynek i co tu ukrywać kreacja autora jako osoby tworzącej określony nurt w snowboardzie w Polsce - wymusi z czasem stosowanie technik w szkołach.
Pozatym - jazda na twardej desce jest mocno juz wąską specjalizacją więc jeżeli ktoś szuka to bez problemu Was znajdzie

To co mi się podoba np w Austrii to duża ilość Szwajcarów i Włochów jeżdżących excarvingiem

pzdr

JW

#219 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 08 April 2013 - 11:27

jeżeli chodzi o mnie...nigdy nie wpadłbym na pomysł, żeby na podstawie jakiegoś filmiku wybrać szkołę, czy instruktora, zawsze pytam się kolegów... gdzie można pójść aby się nauczyć jeździć...w taki sposób też zdobyłem klasy i to też nie od razu...najpierw pojechałem sobie na jeden z wyjazdów, spodobało mi się, więc postanowiłem pójść dalej...jazda na plusach mi się po prostu nie podobała...tak shaman na snowboardzie zaczynałem od kątów +/+,a dokładnie 30/15, po prostu dla mnie była to masakra, dopiero kaczka mi otworzyła oczy bo się "uwolniłem", niestety shaman ale +/+ mocno ograniczają, po prostu "dobrowolnie zakładasz sobie smycz"....itd i nie zaprzeczysz temu....

niedługo dojdzie do tego, że będziemy mieli instruktorów internetowych... już w sumie można takie zjawisko zaobserwować...;)

pozdro

jeszcze jedno...piszesz, że ta technika jest nie efektywna, powiedz mi więc shaman... co tak Ciebie razi w technice związkowej? odpowiadając na podstawie tego zdjęcia...czy ja tutaj żle coś robię, żle jadę...zostawiam Ci pole do popisu :)

Dołączona grafika
  • Jancio Wodnik lubi to

#220 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Snołborder

• Team9
  • 221 postów

Napisano 08 April 2013 - 11:40

Jancio. no i wyjaśniłeś kolejna rzecz. Czyli da się weekendowo :) jak chłopaki od nas chcieli robić kurs właśnie weekendowo to uderzali bezpośrednio do SITSu i powiedzieli że się nie da.
a filmik wiadomo. i to jest kolejny problem, jak ktoś ma odwagę, i chwała za to, to wrzuca swoje, licząc się z personalnymi konsekwencjami, ale jakiegoś "oficjalnego przykładu" niestety nie ma. SITN zrobił bardzo ładne pokazówki, SITS się nie popisał pod w tej materii.

marek trochę przegina ale to już jego sprawa co robi, ja też przegiąłem kilka razy niestety wiem o tym, czasem człowieka ponosi... Jakby się spotkać na stoku a potem przy piwku to na pewno by się dogadało bez zbędnych negatywnych emocji :)
My akurat pracujemy nad alternatywnym programem szkolenia który uwzględni wszystkie style i opisze co jest identyczne dla każdego, a w którym momencie pojawiają się spore rozbieżności i gdzie trzeba podjąć decyzję w którą stronę chce się dalej iść, bo nie da się wszystkiego na raz. typowy przykład race i extremecarving. diametralnie różne style gdzie wiele rzeczy się wyklucza, ale dużo jest też wspólnego. Do tego jak widać analizujemy wszystkie inne dostępne podobne rzeczy (filmy z posta powyżej) podglądamy i staramy się wyciągnąć z nich jakieś wnioski, dlaczego akurat tak a nie inaczej. Może na przyszły sezon już coś sklecimy a wtedy oczywiście udostępnimy.

z troszkę innej beczki, widzę że nie wszyscy tutaj kochają SITS i z nie wszystkim się zgadzają, więc zapraszamy do dołączenia w pracy nad inną metodyką. Im nas więcej i im różniej tym lepiej :) nie chodzi o to żeby trzepać kasę na szkoleniach tylko żeby zrobić coś "dla ludu", żeby każdy mógł przeczytać obejrzeć i wybrać świadomie to co go kreci najbardziej, z konsekwencjami że jak twarda to nie snowpark, jak kaczka to nie carving itd

Arec: ale jak ktoś nie zna szkół, nie ma znajomych instruktorów z wyższej półki, to jak ma znaleźć sensowną ofertę? mało to partaczy na rynku? i potem się taki zrazi. A Film pokazujący jak to wygląda jest chyba najlepszą opcją jakiejś tam weryfikacji, takiego ogólnego obrazu czego może się spodziewać

pozdr