Prawie bym sie zgodzil z podzialem na specjalizacje z jedna roznica... w stopniu podstawowym nie narzucalbym tej nieszczesnej kaczki...
potem widzisz jednego z drugim zapinajacych na stoku Śmig NW WysokiegoNapięcia Pośladów Szurany Związkowo przy prędkości 40 i więcej kmph z wiązaniami ustawionymi na kaczkę....
przy takiej predkości w tym ustawieniu nie ma szans na skręt - a tak jeździ na dzien dziejszy wiekszosc snowboardzistów.
zacznijmy edukacje od kaczki, ale zaraz jak gosc sie zgoofiuje/zregularyzuje - to zrotujmy go nad deska i niech zapina te swoje 40kmph w pozycji, ktora da mu szanse przetrwania 
Kolejna bzdura.....
Powtarzana wiele razy i tak nie stanie sie prawda....
Wielu forumowiczow jezdzilo ze mna i wie jak jezdze.....
Jezdze szybko......gdyz lubie za***rdalać
Podczas wypadu w tym sezonie do kauner sciagnalem sobie aplikacje do srajfona poleconą przez Prodisha
Max predkości jakie osiagalem byly miedzy 70 a 80 km/h
Kilka lat wczesniej podczas freeridu w Alpach na garminowskim urządzeniu max speed 101km/h ale wtedy to byla jazda

Pisze te wszystkie cyfry dlatego ze JEZDZE NA KACZKE !
Przestancie wiec wciskac ludziom prawdy oswiecone, bo przekonuje mnie to tylko do tego ze niecia czy tez nie masz pojecia o jezdzie,
powtarzajac gdzies zaslyszana glupote, powtarzasz ja dalej.
Kolejna bzdura, ktora piszesz - SITS nie nakazuje jazdy na kaczke !
Na kurs przychodzisz ze swoim sprzetem i ustawionymi wiazkami jak chcesz, jak kursant nie wie to pyta sie instruktora, od ktorego zalezy jakie poleci - dla mnie naturalnym jest zalecenie ustawien neutranych zwlaszcza kiedy kursan nie jest pewien , ktora noga bedzie dla niego prowadzaca.
@szaman
Odn tego co piszec o skretach, techniki austryjackie, kanadyjskie, itd
Powinna znalezc sie pozycja zbierajaca wlasnie te twarde techniki, opisująca je, pokazująca różnice miedzy nimi - nie ma czegos takiego a osobiscie chetnie kupie taka ksiazke.
Pzdr
JW
Jancio,
Instruktor to instruktor, nie szukajmy odpowiedników skoro regulują to przepisy unijne.
Szkoły - no właśnie jak dobrze wiesz nie tylko AWF'y szkolą, bo także masa niezależnych szkół, a kursy najczęściej trwają tydzień z metodyką sitsowską (max 9 dni)? Więc jak to się ma do 4 tygodni SITS? Naprawdę trudno nie pisać o...
Znasz pewnie więcej niż ja instruktorów z legitymacją MENIS/MSIT - czy są gorsi o tych po kursach SITS?
Sprzeczności u nas ci masa!
, bo, jeśli legitymacje podpisuje rektor Polskiej Akademii Sportu, która działa pod skrzydłami Ministerstwa Sportu (jakkolwiek to jest przedstawiane), a jednocześnie ta akademia jest partnerem SITS...?
A Polski Związek Snowboardu...czy nie on powinien być partnerem ministerstwa sportu, skąd dostaje kasę? SITS jest stowarzyszeniem.
Ale pierdolnik!
pozdr
Mylenie roznych pojec - mysle ze jak zapytasz Pedra to Ci wyjasni roznice dokladnie.
Wg mojej wiedzy - SITS powstal z Komisji Szkolenia PZS - bylo to wymuszone tym ze cala kasa ze szkolen wtedy szla na konta PZS.
Na których wtedzy siedzieli komornicy z powodu nakazu zwrotu pieniedzy do ministerstwa - ówczesny zarzad PZS ( nie majacy nic wspolnego ze szkoleniami) organizowal fikcyjne zawody za ktore dostawali dotacje, sprawa sie rypnela, min nakazalo zwrot i zrobil sie burdel.
Wtedy pozwolono komisji szkolenia na usamodzielnienie sie dzieki czemu przetrwaly szkolenia.
Zeby ratowac sytuacje nowy zarzac w tym pan prezes król (specjalnie pisany z malej litery) wraz z kolegami czasem nie majacymi nic wspolnego ze snoboardem weszli do zarzadu PZS udzielili zwiazkowi prywatnych pożyczek na splate zadluzenia i od tego czasu robia co chca....np córka pana króla nagle stala sie najbardziej za***ista zawodniczka.....
Stowarzyszenie robi swoje.... Wiele osob boli ze zarabiaja KOKOSY na szkoleniach.... Pierdolenie kotka - prowadze firme od 91 roku
potrafie kalkulowac i jak widzicie nie prowadze wlasnej szkoly.
Kazdy ale to kazdy moze zalozyc stowazyszenie, stworzyc wlasna metodyke, strukture i pojsc z tym do PZSu albo ministerstwa - pokazac ze da sie lepiej, efektywniej i co najwazniejsze taniej - ale lepiej pieprzyc glupoty i obrazac innych nic tak naprawde samemu nie robiac.
Jak juz pisalem - mam wiele do zarzucenia SITSowi mowie o tym i bede mowil. Ale jak narazie to oni pracuja a reszta tylko gada....
Pzdr
JW