Skocz do zawartości

3
- - - - -

Åšmig HamujÄ…cy

42 odpowiedzi w tym temacie

#41 Misiek Bielsko

Misiek Bielsko

Snołborder

• ModTeam
  • 264 postów
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 15 kwiecień 2012 - 13:45

Wyświetl postUżytkownik shaman-snowboard dnia 14 kwiecień 2012 - 09:23 napisał

A Folkl Coal, A SWOARD Dual, A F2 Eliminator, a Crossowe Oxessy, Apexy i SG...? też "miękkie" tyle że dość twarde. Jeśli technika jest tylko dla mięciutkich feestyleówek to co to za technika...?

Tak. teoretycznie ograniczją ale w tym ograniczniu dają kosmiczną kontrolę nad deską, a skoro jeżdżę na twardzielu to nastawiam się na jazdę po przygotowanym stoku na krawędzi. A przecież śmig to nie freestyle, freeride tylko chyba techika uczona w jeździe na stoku (jakkolwiek wygląda i na czymkowiek polega) czyli do wykonania również na desce crossowej i twardzielu (nieważne czy EC, GS czy SL)

Ale kto mówi że się nie da się na twardzielu poza stokiem, na hopie itd...

polecam 5:54, 7:41 :)))

myślę że nie jeden freestyleowiec i freerideowaiec będzie zawstydzony :)) carvingowiec z resztą też.... ten film to wczesne lata 90te... niewiele wiecej od tamtego czasu ludzie wymyślili... :((( freestyle freeride carving...

pozdr

No goście z filmiku mają/mieli tzw. big cohones, do tego sporo umiejętności, nie przeczę :)
Volkl Coal, Apexy, F2 - to deski miękkie, jak piszesz i ich też dotyczy wypowiedź Arka.
Owszem twardziel pewnie daje niesamowitą kontrolę nad deską i... czy coś poza tym daje? Nie chcę aby się dyskusja przerodziła w spór o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia, ale ewolucje możliwe na desce umownie nazwanej "miękką" w butach i wiązaniach "miękkich" na twardzielu są nieporównanie trudniejsze lub niemożliwe do wykonania. W druga stronę też to pewnie działa, ale jednak nie zaprzeczysz, że twarda decha jest duuużo mniej uniwersalna.
Co do śmigu.... wg mnie jest i śmig cięty i ślizgowy, który Ty uważasz za błędny, aczkolwiek nie jestem pewien, czy widziałeś śmig ślizgowy na polskim stoku, czy tylko nieudolne próby typków, którzy zgięci w pół zamiatają tyłem deski i lecą praktycznie na krechę w przeświadczeniu, jak to za***iście cisną :mrgreen:

Wydaje mi się też, że nie istnieje jedna wspólna technika dla dechy twardej i miękkiej, tak samo, jak wspólnie doszliśmy do wniosku, że nie istnieje jedyna właściwa technika SITS (z łapkami "na Kunysza", hehe).
www.maramuresz.com
www.bulgaria.maramuresz.com

#42 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Młody snołborder

• Instruktorzy
  • 52 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 16 kwiecień 2012 - 15:17

hej

podałem te deski jako przykład że mięczak nieraz może być twardszy od twardziela, to samo z resztą się tyczy też butów... A kąty częsć ma kaczuchę a częsć ma normalne nie wiem kogo jest więcej ale przyjmijmy że 50/50

więc skoro śmig (...) można wykonać na desce miękkiej fteestyle (desce z założenia do freestyleu a nei jazdy) to także powinno sie dać na crossówce (uniwersalnej desce z założenia bardziej do jazdy) a skoro powiedzmy połowa ludzi ma kąty w jedną stronę to powinno się też dać to zrbić na twardzielu skoro jako zestaw może byc "mięksiejszy" od miękkiego zestawu...

pewnie że nie ma co się kłócić któy sprzęt jest lpeszy, i dlaczego nie każdy może zrobić instruktora w PZS...

Jak mam świrów co chcą jakoś tam jździć a nastawiaja się na krzaki i hopki to im kaczke ustawiam, z adnotacja że na tym ustawieniu tak jak my nie da się jeździć.

a czemu cięty...? uważam że skoro deska jest taliowana i ma krawędź to po to żeby jej używać i ostrzyć jej całą długość i całą jej ostrą długością wbijać się w śnieg na całej szerokości stoku niezależnie czy jest miękko, twardo, stromo czy płaski. Do szurania bokiem wystarczyłaby prosta deska i 2metrowa nie ratrakowana przecinka w lesie, tak jak narty sprzed "rewolucji carvingowej"...

ale ciągle mnie ten śmig męczy...

może to?

4:08

albo tu

1:50

:huh:??

Użytkownik shaman-snowboard edytował ten post 16 kwiecień 2012 - 15:18

www.shaman-snowboard.pl

#43 opt1c5

opt1c5

Starszy snołborder

• ModTeam
  • 395 postów
  • Poziom zaawansowania:umiem jeździć na krawÄ™dziach

Napisano 21 kwiecień 2012 - 13:24

Wyświetl postUżytkownik Bloodwyn dnia 11 kwiecień 2012 - 16:42 napisał

Zarówno w książce Kunysza jak i Marciniaka pisze żeby podkręcać wszystkie skręty w śmigach, w ślizgowym jak i ciętym - doczytaj opti.
Zajrzałem do książki i faktycznie masz racje, w opisie jest, że śmig jest podkręcany. Jeśli jednak spojrzymy na ilustrację obok opisu u Marciniaka lub na stronie 84 też u Marciniaka to widać, że skręt ten nie jest podkręcany. Dla mnie podkręcanie zaczyna się po minięciu linii spadku stoku, gdy zaczynamy wytracać prędkość. Widać informacje w książkach są niespójne. Takiego wykonania skrętu jak opisujecie nie potrafię sobie wyobrazić. Bardzo ciasne skręty cięte mocno oddają siły na ridera i potrafią nieźle wyrzucić w powietrze, sam tak kiedyś miałem. Jak ktoś nagra film z takim przejazdem, to bardzo chętnie obejrzę. Najlepiej na stromym stoku bardzo ciasne i mocno podkręcone skręty. Deska może być dowolna.

Snołborderzy snołborderom

aDECHAde.com Team :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych