Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Skręt kompensacyjny

105 odpowiedzi w tym temacie

#81 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 30 November 2012 - 14:40

zapomnijmy na razie o ciętym... niech ktoś pokaże (nie opisze) chociaż zwykły ślizgowy :D
no board no fun!

#82 Ypsi

Ypsi

Zaawansowany snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPip
  • 679 postów

Napisano 30 November 2012 - 18:45

To na zdjęciu to bardziej mi wygląda nie jak kompensa, tylko jak jakiś taki NW/WN, niepotrzebne skreślić, bo w peezdu zawsze mi się to myli, nawet jak mnie instruktor uczył.

Aro w Bormio też jest trasa zrobiona w duże muldy... byłem, jeździłem i dobrze, że mnie nikt nie sfilmował, bo pewnie dałby tytuł "Jak nie jeździć kompensacyjnym" :D

Oj Mike o ślizgowym tu na forum już było gorąco, wiesz o tym :) ... nie wkładaj znowu kija w mrowisko :)
Albo to włśnie było o ciętym ? :huh:

Użytkownik czynasty edytował ten post 30 November 2012 - 18:47

Jak chcesz to uciekaj ......................... Radzimy zostać !...

#83 Daro

Daro

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 393 postów

Napisano 30 November 2012 - 19:28

Tak czytam i sam nie wiem co i jak zbadajcie to

Bunkrów nie ma ale też jest za***iście .

#84 kortek

kortek

Pro snołborder

• ModTeam
  • 1620 postów
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 30 November 2012 - 19:36

nie ma muld, to nie kompensacyjny :D

:wallie:  :wallie:  :wallie:  :wallie:  :wallie: PROGRES SIE SAM NIE ZROBI!  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted: 

#85 Daro

Daro

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 393 postów

Napisano 30 November 2012 - 19:57

Tak sadziłem że wszystko się kręci wokół tych muld :)
Bunkrów nie ma ale też jest za***iście .

#86 Molek

Molek

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 158 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:mam III klasę SITS PZS

Napisano 30 November 2012 - 23:07

Ciekawe będą egzaminy na lll kl sits jeśli szkołki podejda profesjonalnie do tematu

#87 MyszOk

MyszOk

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 10 March 2013 - 11:39

Na poczatek kwestia techniczna
Mulda – zagłębienie między garbami śniegu tworzące się z powodu intensywnego użytkowania stoku w narciarstwie alpejskim i snowboardingu. Gdy dojdzie do uformowania się muld narciarze pogłębiają je omijając garby. (przeklejone z wiki)

W kwestii temat to co powiecie na ten filmik

tak okolo 50 sekundy. Czy myślicie ze to kompenasacyjny??

#88 Muniek

Muniek

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1029 postów

Napisano 10 March 2013 - 12:50

Powodzenia ;-)

Na YouTube po wpisaniu snowboard jest raczej biednie. Skręty pochodzą od nart, można zobaczyć wszystkie (śmig, ślizg i co kto jeszcze wymyśli). Tak jak ten Pan na nartach tnie na filmie po muldach....na desce nie jest to możliwe. Tutaj widać co to tak naprawde jest "pożeranie" muld przez ugięcie nóg. Uginają się do konta prostego, na desce nawet nie wiem jak miałoby to wyglądać...

Jest to podpisane jako śmig na muldach (czyli podchodziłoby pod kompense...szybkie skręty + muldy). Nie ma w technice wg mnie odniesienia tego samego dla snowboardu. Technika dla snowboardu na muldach przy tej prędkości co ten narciarz to "take care dude..."

Jeszcze od bidy dałoby rade to przejechać jadąc szerokim promieniem skrętu i amortyzując te muldy w momencie jazdy wszerz stoku. Jest ciężko ale da się. Natomiast takim wąskim skrętem...nie uwierzę że ktokolwiek tak przejedzie póki nie zobaczę. Śmiem twierdzić że nawet Travis wolałby trzaskać swoje 30 metrowe double niż to :P

Użytkownik Muniek edytował ten post 10 March 2013 - 13:08

#89 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów

Napisano 10 March 2013 - 13:37

co Wy z tymi muldami? :twisted:
jazda na nartach po muldach to zupełnie oddzielna dyscyplina narciarska, mega trudna technicznie.
po drugie: (z ciekawości aż zajrzałem do słynnej książki dr.K.) skręt kompensacyjny polega na dostosowywaniu się do warunków w nierównym terenie, takich jak garby czy muldy. kompensacja = wyrównanie (nierówności terenu).
a skoro stok to nie lodowisko to ... kompensacyjnego używamy - nieświadomie dla niektórych - praktycznie cały czas.
słowo "mulda" w dziale skręt cięty kompensacyjny pojawia się DWA RAZY na dwie strony tekstu.
:jump:

#90 Finlarod

Finlarod

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 141 postów
  • Poziom zaawansowania:mam II klasę SITS PZS

Napisano 10 March 2013 - 15:08

Hej,
od niedawna można w necie znaleźć oficjalne filmy z konferencji PZS'u (to za czasów, kiedy jeszcze nie było SITS). Kto chce - może poszukać.
Na filmie prezentowany jest m.in. kompensacyjny, gdzie żadnych wielkich muld ani nierówności terenu nie ma. Czym się różni od innych ciętych (WN'a szczególnie) powiedzieć nie potrafię ;] Magia kompensacyjnego znikła :D
Ale podkreślam - to za czasów sprzed SITS'u, nie wiem, na ile jest to aktualne, bo aktualnych filmów prezentujących tę technikę nie znalazłam.

Pozdrawiam

#91 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów

Napisano 10 March 2013 - 23:26

Madrze piszesz siostro :)
Mozna pojsc dalej i postawic pytanie: czy jazde z kompensacja nierownosci terenu mozna zaliczyc jako technike skretu?
Ciekawe czy ktos potrafi jezdzic bez kompensacji :):):)

#92 Finlarod

Finlarod

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 141 postów
  • Poziom zaawansowania:mam II klasę SITS PZS

Napisano 11 March 2013 - 12:29

Wedle teorii "tak" ;)
Obejrzyj sobie filmiki - wiele tam mówią o owym "odsyłaniu" nóg i przerzucaniu pod nimi deski. Inaczej ten skręt tłumaczą niż np. WN. Ale jak się mu przyjrzeć, to ja tam różnicy nie widzę ;)

#93 MyszOk

MyszOk

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 11 March 2013 - 21:40

Z ciekawosci zaglądnołem na strone instruktorow hamerykanskich - PSIA-AASI. Przeczytalem tam wymagania i kurcze czegos takieg jak oddzielny skret kompensacyjny nie znalazlem - maja rozne skrety slizgowe, rozne ciete. ale nie maja wyróżnionego rodzaju skretu na muldy... mowia tylko o umiejetności jazdy w roznych formach terenowych z wyszczególnieniem garbow. No chyba ze cosik zle doczytalem.
Pozdrawiam

#94 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów

Napisano 11 March 2013 - 22:41

Narazamy sie niektorym jak nic :) trza bedzie teraz wybierac jakies niszowe miejscowki do jazdy! :)

Ps
Krzychu, jedziecie na majowke na tuxa?

#95 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Snołborder

• Team9
  • 221 postów

Napisano 12 March 2013 - 16:04

@MyszOK. wrzuciłbyś więcej na temat hamerykaninskich stylów jazdy, jak już dokopałeś się do tego?

pozdr

#96 MyszOk

MyszOk

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 12 March 2013 - 20:59

OK. dokopalem sie do wymagan dla hemerykanskich i kanadyjskich egazminow na instruktora.
hamerykanskie znajdziesz tutaj http://www.thesnowpr...Instructor.aspx a sama dokumentacje znalazlem tutaj http://www.thesnowpr...lStandards.aspx.
wyglada na to ze oni maja rozne specjalizacje nie tak jak my na wszystko ale sa tez na freestyle, na dzieci itd
Pozniej znalazlem dla canadyjczykow ich organizacja nazywa sie CASI-ACMS i ich wytczne sa tutaj http://www.casi-acms...emid=72&lang=en
Wyglada na to ze oni tez maja specializacje.

#97 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Snołborder

• Team9
  • 221 postów

Napisano 12 March 2013 - 23:16

ma to sens. oczywiście oblookam :)

dobra robota!!!

#98 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 08 January 2014 - 15:21

dla bywalców fejsa kilka związkowych filmideł demo... enjoy :girlcake:
https://www.facebook.com/SITSsnow
no board no fun!

#99 kielon

kielon

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 310 postów

Napisano 08 January 2014 - 16:15

fajna inicjatywa i słuszny kierunek :), przydałby się film z kompensacyjnym ale nie na sztruksie tylko na nierównym stoku - wszak wtedy jest wykorzystywany (chyba?).

#100 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 09 January 2014 - 01:54

fajna inicjatywa i słuszny kierunek :), przydałby się film z kompensacyjnym ale nie na sztruksie tylko na nierównym stoku - wszak wtedy jest wykorzystywany (chyba?).

też się tutaj zawiodłem...w szczególności, że np. w Stubai jest bardzo dobre miejsce gdzie by można było pokazać ten skręt ;)