Ustawienie wiązań.
Napisano 23 February 2010 - 17:42

Napisano 23 February 2010 - 22:35
Za nic nie rób równolegle, temat wałkowany już na tym forum
Tylko kaczka, acz na początek bardzo delikatna.
Delikatna to znaczy?
Ustawić symetrycznie czyli np. 12/-12, czy też przodem ostrzej np 18/-6 ?, bo sam się zaczynam zastanawiać czy nie zmienić, to może wpłynąć na zmniejszenie otwarcia

Zaq
Napisano 23 February 2010 - 22:44
Kąty mam ustawione 18/-6 i całkiem fajnie się czuję, jeszcze kiedyś sobie dam symetrycznie i sprawdzę

Nie ważne skąd pochodzisz i gdzie teraz jesteś
ważne, że masz dla innych otwarte serce!
Napisano 23 February 2010 - 22:55
Ja tak troszkę z innej beczki zapytam, jak mierzycie rozstaw wiązań? Od środka dysków? Bo się właśnie zastanawiam czy nie dać szerzej, jednak nie chciałbym dać za szeroko, a mam uraz do odkręcania śrubek na stoku po tym jak ostatnio zgubiłem...
Kąty mam ustawione 18/-6 i całkiem fajnie się czuję, jeszcze kiedyś sobie dam symetrycznie i sprawdzęJednak 15/-15 mnie troszkę przeraża, żeby mi kolan nie wyrwało..
tak od srodka dyskow sie liczy
Napisano 23 February 2010 - 23:07
Kąty mam ustawione 18/-6 i całkiem fajnie się czuję, jeszcze kiedyś sobie dam symetrycznie i sprawdzę
Jednak 15/-15 mnie troszkę przeraża, żeby mi kolan nie wyrwało..
Hehe spokojnie nie ma się co bać, trochę się zdziwiłem nawet, że piszecie że to mała kaczka

Napisano 24 February 2010 - 08:54
Co do pomiaru rozstawu wiązań.... nie ma znaczenia jak go mierzysz (najłatwiej od środków dysków), bo najpierw ustalasz dla siebie optimum, a dopiero później dokonujesz pomiaru. Ważne by później montując wiązania w innej desce dokonać pomiaru w taki sam sposób (zachowując również kąty).
Napisano 24 February 2010 - 09:38

jak ktoś wcześniej jeździł z równoległym ustawieniem i chce się przestawić na kaczkę to przednią stopę powinien zostawić tak jak była wcześniej (chyba, że kąt jest powyżej 21st) a tylną przestawić na -6. Wtedy powstają ustawienia 15/-6, 18/-6 lub 21/-6.
jak ktoś dopiero zaczyna jeździć to jak dla mnie najlepsze jest ustawienie 15/-6.
na takich ustawieniach uczyłem jeździć moją kobietę i nie narzekała. Na ten sezon przestawiłem jej (bez jej wiedzy) na 18/-9 i też jej pasowało:]
sam jezdze na takich kątach i nie zamierzam już tego zmnieniać.
Napisano 24 February 2010 - 12:22
czyli np zmieniac ustawienia o 3 100pnie i kazdego dnia dokonywac zmian o wlasnie taka wartosc. Najpierw na nodze tylnej.
Radykalna zmiana moze doprowadzic do niepotrzebnych uprzedzen wzgledem jakiejs pozycji, a dodatkowo pozbawi was doswiadczania tego co jest pomiedzy. Np pomiedzy -3 i -12

Napisano 24 February 2010 - 13:24
Napisano 24 February 2010 - 13:39

Napisano 24 February 2010 - 14:18
Dla chcacych poszukac swoich idealnych ustawien proponuje przeprowadzac zmiany jak najmniej radykalne i stopniowo
czyli np zmieniac ustawienia o 3 100pnie i kazdego dnia dokonywac zmian o wlasnie taka wartosc. Najpierw na nodze tylnej.
Radykalna zmiana moze doprowadzic do niepotrzebnych uprzedzen wzgledem jakiejs pozycji, a dodatkowo pozbawi was doswiadczania tego co jest pomiedzy. Np pomiedzy -3 i -12
Ale zmiany po 3 stopie są nie zauwazalne przym niej wprawionych riderach. Ja jak zmniejszam obnizam o ile nie są to jakies drobne korekty to tak o 6* jak za duzo to wtedy zmniejszam ale nie mecze sie z przeskakiwaniem co 3* bo to sie trzeba rozjezdzic jesszcze na nowych katach
Snołborderzy snołborderom
aDECHAde.com Team
Czytając moje posty bierzcie pod uwagę że wypowiadam się jako osoba mająca swoje zdanie a nie tylko jako administrator...
Dodaj odpowiedź