Poziomy zaawansowania - klasy PZS
Napisano 05 November 2013 - 22:31
2. Pierwszej klasy nie ma co robic zaczynasz od 2 i 3 robisz w jednym sezonie wątpię żeby Ci starczyło czasu jak i hajsu na instruktora
3. np Snow4life, SignX, Keny, chyba eschol jest tego pełno.
Napisano 05 November 2013 - 22:39
Jak wygląda sam egzamin na instruktora ?
Czy szkoły mające uprawnienia na szkolenie na stopnie mają również na egzamin instrutkora ? Jak nie to które to są, jest kilka terminów czy raz na rok ?
Napisano 05 November 2013 - 23:12
Napisano 05 November 2013 - 23:14
Wtedy jest 3częściowy egzamin: technika, FS i slalom na czas. Musisz uzyskać z 4rech przejazdów technicznych średnią ocen 7,5 na 10. Są to po prostu 4ry rożne techniki jazdy do zademonstrowania, a później skoczyć ze skoczni, zjechać po boxie i przejechać slalom w dobrym czasie
Willa Modrysówka - Noclegi w Zawoi
Napisano 05 November 2013 - 23:27
Tylko co w takim razie kosztuje (około) 1300 zł ? Myślałem że szkolenie jakieś tygodniowe (+ opłaty za wyjazd jak przy tych stopniach)...tutaj płacę 1300 zł żeby ktoś powiedział czy jeżdżę dobrze czy źle ?
Jeszcze pytanie co jeżeli ktoś nie zda ? Kolejna szansa za rok i kolejn 1300 zł ?
Napisano 05 November 2013 - 23:47
Napisano 05 November 2013 - 23:49
Orientujesz się mniej więcej jaka jest zdawalność ?
Napisano 05 November 2013 - 23:56
Napisano 06 November 2013 - 09:08
Napisano 06 November 2013 - 09:17
Napisano 06 November 2013 - 09:24
Tak, na poszczególnych klasach są różne techniki jazdy ćwiczone. Wszystko jest opisane w corocznym informatorze SITS, nowy jeszcze nie wyszedł, ale pewnie będzie bardzo podobny do zeszłorocznego. Znajdziecie w sieci PDF pewnie na stronie SITS. Tam jest wszystko ładnie opisane.
Napisano 06 November 2013 - 09:29
znaczy vas chcesz mi powiedzieć, że nie ma w tym jedynie słusznym trybie zdobywania uprawnień instruktorskich anatomii, metodyki i takich tam..?Część ogólna? A co k.. jest? Jeśli miałeś na myśli egzamin teoretyczny to jest on na koniec kursu instruktorskiego.
Napisano 06 November 2013 - 10:58
znaczy vas chcesz mi powiedzieć, że nie ma w tym jedynie słusznym trybie zdobywania uprawnień instruktorskich anatomii, metodyki i takich tam..?
heh, nawet historia snowboardu jest i tam się dowiedziałem, że już Noe zjeżdżał z Afarwatu na drzwiach od swojej barki
Wszystko jest na kursie, codziennie po całym dniu jeżdżenia i praktykowaniu metodyki nauczania na stoku wieczorami do 23 są wykłady i zajęcia teoretyczne, z których na koniec jest egzamin. Jednym słowem ten kurs to była niezła orka...
Napisano 06 November 2013 - 11:09
Napisano 06 November 2013 - 16:16
Chętnie odpowiem ale proszę pana praxx o zadawanie pytań bez dopisków typu "...jedynie słusznym trybie zdobywania uprawnień instruktorskich...", bo nie ma Pan racji. Nie każdy musi robić SITS - można zrobić uprawnienia instruktora w PAS, Dortexie, Snowboardschool, itd. Wg uznania - ci, którzy wybierają SITS są do tego przekonani a nie zmuszani. To temat na oddzielny topic.
Otóż pyta Pan i rozmawiacie o 2 różnych kursach. A wogóle, to należałoby rozpocząć od analizy zmian w prawie na przestrzeni ostatnich 5 lat co wiązało się ze zmianą wymagań ministerstwa itd względem kursów instruktorskich.
W systemie SITS, zgodnie z tymi zmianami i wymogami, na poziomie rekreacji jest czesc teoretyczna (specjalistyczna) i czesc praktyczna. Dopiero na poziomie Trenera SITS jest czesc ogólna, czesc teoretyczna (specjalistyczna) i czesc praktyczna.
pozdrawiam
Piotr Kunysz
Napisano 06 November 2013 - 17:01
Akurat mam w marcu najciekawszy wyjazd w całym sezonie...
Napisano 06 November 2013 - 17:29
Napisano 06 November 2013 - 17:42
Powalczyłem...
Napisano 06 November 2013 - 17:47
Przypominam, że między nami bezpośrednio też dochodziło do wymiany poglądów i spojrzeń na rzeczywistość i faktycznych efektów nie widzę. zwrotu "...w tym jedynie słusznym trybie zdobywania uprawnień instruktorskich...", celowo użyłem sarkastycznie w wymianie postów z moim serdecznym kolegą Vasyą, co jednak nie miało w zamyśle być złośliwe ani tym bardziej dewaluujące stowarzyszenie znane pod skrótem SITS.
W swoich wypowiedziach i czynach zawsze podkreślałem, że działalność skierowana na podnoszenie umiejętności, kwalifikacji i sprawności jest i będzie zawsze pozytywnie przeze mnie oceniana i nie będę oceniał takiego działania przez pryzmat posiadanych przez kogokolwiek uprawnień, legitymacji, kart czy literek w podpisie na forum.
Tak również staram się działać i pracować, a o mnie niech świadczą moje czyny (nie wstydzę się żadnego, ani za żadnego ze swoich kursantów jak dotychczas) i tego będę się trzymał, czego wszystkim życzę. ( tutaj powinien być akapit, ale z powodów niewiadomych edycja nie funkcjonuje jak należy, dlatego niech to będzie jako tenże.)
natomiast skoro jestem przy "głosie" i jest szansa uzyskać odpowiedzi u źródła: mam pytania:
1 - jaki jest tryb przyjmowania członków zwyczajnych do stowarzyszenia SITS;
2 - gdzie można się zapoznać z Regulaminem Wyboru Delegatów uchwalonym przez zarząd stowarzyszenia.
Tymczasem to tyle.
Ponieważ moja wrodzona grzeczność i dobre wychowanie wyniesione z domu nakazują mi trzymać się, zaproponowanej przez Pana, Panie Piotrze tej oficjalnej formy, niespotykanej w społeczności tak familiarnej jak użytkownicy tego zacnego forum, a tak zażyłej i radosnej jak snowboardowa rodzina szczególnie, liczę na zrozumienie treści jaką chciałem przekazać i nie odbieranie tego jako jakiegokolwiek ataku czy to na Pana, czy też na prowadzoną przez Pana, jak wierzę, słusznej działalności.
pozdrawiam - Praxx
(zrobilem Ci "enterki" JW)
- kortek i kielon lubią to
Napisano 06 November 2013 - 19:38
/// ponieważ moja wrodzona grzeczność i dobre wychowanie wyniesione z domu nakazują mi trzymać się, zaproponowanej przez Pana, Panie Piotrze tej oficjalnej formy, niespotykanej w społeczności tak familiarnej jak użytkownicy tego zacnego forum, a tak zażyłej i radosnej jak snowboardowa rodzina szczególnie, liczę na zrozumienie treści jaką chciałem przekazać i nie odbieranie tego jako jakiegokolwiek ataku czy to na Pana, czy też na prowadzoną przez Pana, jak wierzę, słusznej działalności. pozdrawiam - praxx ///
Też nie rozumiem tego "Pan"-owania co niektórych .
@Pedro, czas spuścić swoje ego ze smyczy . Więcej: dystansu, luzu, humoru i czego tam kto jeszcze chce.
Śniegu?!
pozdro