Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Śmig Hamujący

262 odpowiedzi w tym temacie

#201 Finlarod

Finlarod

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 141 postów
  • Poziom zaawansowania:mam II klasę SITS PZS

Napisano 08 March 2013 - 12:17

Ja mam szerokie :D
Ale ludziom przeszkadzają, bo łopocą na wietrze ;p nie praktyczne ;)

#202 Muniek

Muniek

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1029 postów
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 08 March 2013 - 12:21

Nie ważne na czym się śmiga...chyba ciekawie spróbować jak się jeździ na takiej twardej desce.
Nie mówię że trzeba od razu sprzedawać swoje 1,2..3 miękkie deski (czy kto ile ich ma) i kupować twarde ;-)

Faktycznie jest ujęcie na filmiku jak gość hamuje prostopadle do stoku na twardzielu...mega sztywno ale jest :D

Użytkownik Muniek edytował ten post 08 March 2013 - 12:21

#203 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 08 March 2013 - 12:51

chyba ciekawie spróbować jak się jeździ na takiej twardej desce.

a po co się tak męczyć... :ashamed:

Ja mam szerokie :D
Ale ludziom przeszkadzają

że niby jakim? :ph34r:
no board no fun!

#204 Muniek

Muniek

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1029 postów

Napisano 08 March 2013 - 12:54

Bo twardym trzeba być :-)

Dlaczego męczyć, na twardej o wiele łatwiej, przyjemniej i skuteczniej robi się carving (tzn tak zakładam bo nie miałem okazji).
Fajnie byłoby z w miarę stromego stoku rzucić się na dosłownie na twarz ciętym i mieć pewność że ta deska spod nas nie ucieknie...do tego leżąc na zakrętach.

#205 Finlarod

Finlarod

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 141 postów

Napisano 08 March 2013 - 12:57

Mike - kwestia tego, co chcesz na desce robić ;)
Ja sobie pluje w brodę, dlaczego tyle lat męczyłam się na miękkiej? ;> Po kilku sezonach udręki właściwie odzyskałam radość z jazdy. A to dopiero początek przygody, bo technika nie taka i czekają mnie jeszcze lata szlifu :D I oby to nie miało końca.
A miękka jest i ma się dobrze :) Może kiedyś będzie okazja skoczyć do lasu, a potem na Elbrusa bo to jedno z życiowych marzeń ;)

Przeszkadzają tym, co nakarwiają ;)

#206 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 08 March 2013 - 13:14

... i kwestia gustu... niestety mnie taka jazda nie leży estetycznie i stąd też pewnie moje podzielanie zdania Aronsona ;)

ale peace - każdy robi co lubi i z czym mu dobrze :)

Dlaczego męczyć

męki każdy rozumie inaczej... patrz wyżej :ashamed:

a potem na Elbrusa

a jednak coś wpólnego mamy :D

Użytkownik mike edytował ten post 08 March 2013 - 13:14

• Arec lubi to
no board no fun!

#207 Muniek

Muniek

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1029 postów

Napisano 08 March 2013 - 13:23

Troche bez sensu tutaj piszecie. Napisałem że chciałbym sprobować twardej deski i wywiązała się dyskusja na temat +/- twarda do miękkiej i tego że twarda to męczarnia. Przecież to logiczne że to całkiem inna bajka.

Niedługo dojdzie do tego że ktoś napisze że kręci go deskorolka i zostanie zbojkotowany że lepszy jest miękki snowboard a deskorolka to męka....chętnie sproboje skoku ze spadochronem to też nie - lepsze miękki snowboard.

Jakbym miał okazję to bym chętnie pojeździł na deskach z lat 80tych gdzie trzymali sznurek w ręku do lepszego sterowania i mam wyjebane jak to ma się do dzisiejszych miękkich desek z górnej półki.

Użytkownik Muniek edytował ten post 08 March 2013 - 13:24

#208 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 08 March 2013 - 13:31

Ja sobie pluje w brodę, dlaczego tyle lat męczyłam się na miękkiej? ;> Po kilku sezonach udręki właściwie odzyskałam radość z jazdy. A to dopiero początek przygody, bo technika nie taka i czekają mnie jeszcze lata szlifu :D I oby to nie miało końca.
A miękka jest i ma się dobrze :) Może kiedyś będzie okazja skoczyć do lasu, a potem na Elbrusa bo to jedno z życiowych marzeń ;)

Przeszkadzają tym, co nakarwiają ;)

przez te treningi i dążenie do perfekcji może Ci zabraknąć czasu na tego Elbrusa :P

#209 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 08 March 2013 - 13:42

Muniek... jakbym nie szukał nikt nie pisał nic o wyższości czegokolwiek nad czymkolwiek... wspomniano tylko o upodobaniach, a ja dodałem, że twarda jazda to nie mój gust estetetyczny... that's it ;)

oczywiście wykraczamy tym samym daleko poza granice tematu, dlatego, sorry za off-top i peace! B)
  • Muniek lubi to
no board no fun!

#210 mrgn

mrgn

Pro snołborder

• Dystrybutor
  • 1253 postów
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 09 March 2013 - 11:44

Jedno i drugie jest fajne. Ja Ci się już nudzi na stoku, to można spróbować dla odmiany czegoś "innego" :) To co umiesz na miękkiej przełożysz na twardą i odwrotnie, ale też sporo rzeczy musisz pozmieniać, wdrożyć od nowa. Czyli masz radochę bo uczysz się czegoś nowego, masz nowe doświadczenia bardzo przydatne.

#211 Finlarod

Finlarod

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 141 postów

Napisano 11 March 2013 - 21:16

Muniek, spokojnie, nikt tu nikogo nie nawraca, bo przecież o gustach estetycznych się nie dyskutuje ;p Jeden woli czarną koszulę, inny w hawajskie kwiatki.

@Arec - droczysz się ;p przecież nie o perfekcję tu chodzi a o fun. Lepsza technika - więcej krawędzi - większa prędkość - więcej funu ;)
Na moje szczęście młoda jestem, oby Pan jeszcze dał dożyć długich dni ;) A wiele krawędzi jest do spróbowania - skwal, telemarki... ;p

Pozdrawiam i miłej końcówki sezonu :)

#212 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 11 March 2013 - 21:21

Muniek, spokojnie, nikt tu nikogo nie nawraca, bo przecież o gustach estetycznych się nie dyskutuje ;p Jeden woli czarną koszulę, inny w hawajskie kwiatki.

@Arec - droczysz się ;p przecież nie o perfekcję tu chodzi a o fun. Lepsza technika - więcej krawędzi - większa prędkość - więcej funu ;)
Na moje szczęście młoda jestem, oby Pan jeszcze dał dożyć długich dni ;) A wiele krawędzi jest do spróbowania - skwal, telemarki... ;p

Pozdrawiam i miłej końcówki sezonu :)

Obejrzyj taki film jak "Pierwszy zjazd", zobaczysz, że nie tylko krawędzie się liczą :P

p.s ja sezon "ten właściwy" dopiero rozpoczynam, jeżdżąc śmigiem hamującym :P

Użytkownik Arec edytował ten post 11 March 2013 - 21:23

#213 Finlarod

Finlarod

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 141 postów

Napisano 11 March 2013 - 21:29

Oki, sprostuję :D

DLA MNIE - lepsza technika, więcej funu ;) Teraz lepiej? ;> Skończmy te przytyki, bo powtarzamy się w kółko ;]

#214 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 11 March 2013 - 21:37

ależ to nie był przytyk haha pisałem całkiem poważnie, o tym filmie i nie byle kto w nim śmiga, niech tytuł Cię nie zmyli :D a tak na marginesie do techniki nic nie mam, mam w końcu trzecią klasę :P

#215 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 12 March 2013 - 01:42

od 4:35 śmig hamujący na ściance stromej

#216 l3wy

l3wy

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 283 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:Instruktor Rekreacji MENiS

Napisano 12 March 2013 - 15:56

od 4:35 śmig hamujący na ściance stromej

Można by tam ustawić tyczki i zrobić turnament:)
  • Arec lubi to

#217 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Snołborder

• Team9
  • 221 postów

Napisano 12 March 2013 - 19:05

a coś z tego?

Użytkownik shaman-snowboard edytował ten post 12 March 2013 - 19:06

#218 kortek

kortek

Pro snołborder

• ModTeam
  • 1620 postów

Napisano 12 March 2013 - 19:20

według mnie druga próba najbliższa. Z tego co nas uczyli to szczególną uwagę kładziono na to żeby prędkość na końcu była taka sama jak na początku, czyli podczas jazdy śmigiem hamującym czy też ślizgowym nie rozpędzamy się.

:wallie:  :wallie:  :wallie:  :wallie:  :wallie: PROGRES SIE SAM NIE ZROBI!  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted: 

#219 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów

Napisano 12 March 2013 - 19:25

@Shaman - ależ Ci już pokazałem w/w filmie z Blanca śmig hamujący, czego jeszcze szukasz? nie jest to perfekcyjny ale jest.

Jeżeli szukasz czegoś więcej, w najbliższy weekend masz MPI w Zieleńcu i pewnie jednym z przejazdów będzie śmig hamujący, będziesz mógł obejrzeć jak "szurają" śmigiem hamującym i jak są poszczególni instruktorzy oceniani "punktowani". Bo wydaje mi się, że nikt nie jest wstanie Cię tutaj zadowolić, nawet wsadzając chłopakowi kamerę między nogi i tak znajdziesz jakieś "ALE".

pozdro

#220 shaman-snowboard

shaman-snowboard

Snołborder

• Team9
  • 221 postów

Napisano 12 March 2013 - 19:48

Czyli jednak ja istnieje :) Nie jestem niewidzialny :) Jeeeeee

ALE skręty na filmie z Blanca nie są zgodne z przytoczoną przez Ciebie definicją śmigu gdyż nie są symetryczne.
do tego gość straszny scyzor robi na backu i ma bardzo niestabilną górę ciała, co podobno niektórzy uważają za błąd.

mi tam się bardzo podoba jak gość jedzie na pionowej ścianie, mimo że tak jazda mnie ani trochę nie kręci, podziwiam, no ale ja się nie znam...

Arec: zrób coś dla ludzi i nagraj ten śmig na MPI. Skoro nasze wypociny są błędne, po prostu pokaż o co chodzi i temat się wyjaśni. Albo ktokolwiek z biorących udział w tej imprezie. Przecież musi się dać pojechać śmigiem na stoku w Zieleńcu, na Blanca trochę daleko, już bym do Zinal wolał dołożyć kawałek.

Ja tam się a MPI nie wybieram bo nie mogę i mam inną imprezę w weekend gdzie pojeżdżę tak jak lubię :)