Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Ręczne smarowanie na gorąco - How TO - dyskusja

414 odpowiedzi w tym temacie

#261 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 02 March 2013 - 20:03

nie, jak posmarujesz smarem na niskie temperatury to będzie on trzymał się dłużej niż smar na ciepłe warunki. Zarówno przy jeździe w ciepłych warunkach, jak i -20 stopniach. Jest on twardszy przez co śnieg tak łatwo go nie zdrapuje mówiąc obrazowo ;)

zatem tak, wydłuży okres smarowania :)

#262 Iron

Iron

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 41 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 02 March 2013 - 20:12

SzymSzym czy czerwony/różowy Toko S3 (nie wiem jak w realu ma kolor ) -4 , -10 będzie optymalny , czy coś twardszego ..? Risoul , wyjazd 8 , jakie warunki są nie wiem, wiem tyle, że dobre :)

Użytkownik Iron edytował ten post 02 March 2013 - 20:12

#263 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 02 March 2013 - 20:19

na razie lekki mrozik - http://www.snow-fore...Risoul/6day/mid

jakby takie warunki były to lepiej ten na -4, ale w jeden tydzień raczej nie zużyjesz całej kostki ;) a dobrze byłoby na większe mrozy też mieć smar, także na Twoim miejscu wziąłbym ten -10

#264 Los_dell_rio

Los_dell_rio

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 317 postów

Napisano 02 March 2013 - 21:37

a ja dzisiaj byłem w serwisie, który po długich rozmowach zgodził się na mix, czyli mieszanina smaru na -10st i więcej (zimniej) ze smarem +5 do -5 w stosunku 1:1 - zobaczymy co z tego wyjdzie :twisted: w planach na jutro Kasprowy :ok:

#265 Iron

Iron

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 03 March 2013 - 07:49

U mnie finał też inny , kupione Toko Cold , pójdzie jakiś pasek z tego przy krawędziach , a na całości zrobię też mixa z uniwersalnym :)... + toko irox +mała kostka smaru+korek na wyjazd i myślę , że 6 dni decha przeżyje

#266 Artur

Artur

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 24 postów
  • Poziom zaawansowania:umiem jeździć na krawędziach

Napisano 04 March 2013 - 21:55

A ja mam takie pytanko bo też wyjeżdżam do Risoul no i właśnie, teraz używam Toko serwisowy, biały uniwersalny 0 -> -30 ale wydaje mi się że jakoś często trzeba go używać.

Ostatnio byłem na stoku 2,5h, co prawda był lód, bo zamarzło po odwilży ale deska przy krawędziach już się biała zrobiła :/
I czy jak kupię Toko serwisowy zielony -8 -> -30: http://allegro.pl/li...uyNow=1&order=d to czy wytrzyma na dłużej?

Użytkownik Artur edytował ten post 04 March 2013 - 21:55

#267 tassOne

tassOne

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 05 March 2013 - 08:17

Tak. 3.5h ;) Wszystko zależy od Ciebie, na suchym ślizgu możesz jeździć tydzień (znam takich co raz na sezon smarują), możesz też smarować sobie codziennie. Żelazko, smar i cyklina nie zajmują dużo miejsca.

#268 Artur

Artur

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 05 March 2013 - 10:17

No i właśnie smaruję sobie za każdym razem jak deska robi się sucha, tylko chciałbym żeby to smarowanie wytrzymało mi cały dzień ;)

#269 Iron

Iron

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 05 March 2013 - 12:36

Spokojnie Artur wytrzyma , ja planuje przejechać zielonym toko krawędzie to będzie baza ,cyklinka , później na to czerwony briko -5/-15 już na całości i zamierzam dwa dni nic z nią nie robić ...jako, że z wolnym miejscem ciężko to biorę ze sobą kawałek wosku, korek , x 2 toko irox i chcę na tym 6 dni pojeździć ..a może i kto żelazko będzie miał to się pożyczy

ps. mi toko uniwersalny szybko znikał, wystarczyło 2 dni jazdy po 3h i bialutko ..zobaczymy jak będzie przy twardszych smarach

#270 Artur

Artur

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 05 March 2013 - 13:23

ps. mi toko uniwersalny szybko znikał, wystarczyło 2 dni jazdy po 3h i bialutko ..zobaczymy jak będzie przy twardszych smarach

Właśnie mam ten sam problem (?).
Temu zastanawiam się jaki inny smar kupić ;)

#271 Don Dżonson

Don Dżonson

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 278 postów

Napisano 05 March 2013 - 13:28

No i właśnie smaruję sobie za każdym razem jak deska robi się sucha, tylko chciałbym żeby to smarowanie wytrzymało mi cały dzień ;)

bez przesady zawodowo chyba nie jeździsz, że musisz mieć idealnie przygotowany ślizg, więc raczej nie ma konieczności codziennego smarowania, spokojnie na te 6 dni jazdy możesz sobie pozwolić bez uszczerbku dla ślizgu ;-)

#272 Artur

Artur

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 05 March 2013 - 16:50

@Don Dżonson - nie chodzi o to żeby mieć idealnie przygotowany ślizg tylko o to żeby właśnie ślizg się nie zniszczył ;)
A smar i tak mi się skończył no to lepiej kupić biały (-30 - 0) czy zielony (-30 - -8) Toko serwisowy? ;) Bo to jest moje główne pytanie :)

#273 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 05 March 2013 - 17:34

Tu wersja na oszczędnie plus z pomysłem

Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
:)

#274 Artur

Artur

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 06 March 2013 - 09:39

Robię tak samo bo później dużo łatwiej rozprowadza się tak wosk po całej desce niż kapiąc :D

Użytkownik Artur edytował ten post 06 March 2013 - 09:39

#275 Don Dżonson

Don Dżonson

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 278 postów

Napisano 06 March 2013 - 10:11

@Don Dżonson - nie chodzi o to żeby mieć idealnie przygotowany ślizg tylko o to żeby właśnie ślizg się nie zniszczył ;)

piszesz że oczekujesz żeby wytrzymał przynajmniej jeden dzień, a to w zwykłym użytkowaniu totalny bezsens jak dla mnie, tak szybko ślizgu nie zniszczysz nawet jak kilka dni go nie posmarujesz. No chyba że na kamieniach, ale to wosk niewiele pomoże ;-) Ale jak widzisz potrzebę smarowania jak tylko lekko biały się ślizg zacznie robić, a nie chce Ci się tak często smarować, to zakup jakiś w płynie, którym możesz sobie posmarować nawet w przerwie na cokolwiek co tam pijesz.
A smar jak miałeś ten biały i uważasz że szybko schodził, to teraz weź ten zielony, powinien trochę dłużej się trzymać.

Tu wersja na oszczędnie plus z pomysłem http://www.youtube.com/watch?v=zhseHErAVdg

też tak nakładam, bo jak się rozpędzę z tym kapaniem w między czasie zapominam co robię i kończę dopiero jak palce zaczynam przypalać :mrgreen: A z tym papierem o co chodzi, sorry jak mówią, ale nie mam teraz możliwości z dźwiękiem obejrzeć

#276 k3nap

k3nap

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 06 March 2013 - 10:59

też tak nakładam, bo jak się rozpędzę z tym kapaniem w między czasie zapominam co robię i kończę dopiero jak palce zaczynam przypalać :mrgreen: A z tym papierem o co chodzi, sorry jak mówią, ale nie mam teraz możliwości z dźwiękiem obejrzeć

chyba chodzi o to, że żelazko nie ma bezpośredniego kontaktu ze ślizgiem - trochę chroni przed przegrzaniem no i zbiera nadmiar smaru, który można jeszcze potem wykorzystać.

#277 Don Dżonson

Don Dżonson

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 278 postów

Napisano 06 March 2013 - 11:31

z tym ponownym wykorzystaniem smaru to według mnie tak średnio, przynajmniej nie raz tak słyszałem. Frytki też możesz robić na używanym oleju, ale czy chciałbyś takie jeść? Ze smarem pewnie jest podobnie jak go podgrzejesz to już nie powinno się go ponownie wykorzystywać, tym bardziej tych lepszych z dodatkowymi domieszkami, bo tak jakbyś ich już nie miał.

#278 Artur

Artur

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 06 March 2013 - 12:24

A smar jak miałeś ten biały i uważasz że szybko schodził, to teraz weź ten zielony, powinien trochę dłużej się trzymać.

Dokładnie na taką odpowiedź czekałem, dzięki :)

chyba chodzi o to, że żelazko nie ma bezpośredniego kontaktu ze ślizgiem - trochę chroni przed przegrzaniem no i zbiera nadmiar smaru, który można jeszcze potem wykorzystać.

Chodzi tylko o to że papier zbiera nadmiar smaru - mniej do cyklinowania :)

#279 Plecakofil

Plecakofil

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 06 March 2013 - 16:19

z tym ponownym wykorzystaniem smaru to według mnie tak średnio, przynajmniej nie raz tak słyszałem. Frytki też możesz robić na używanym oleju, ale czy chciałbyś takie jeść? Ze smarem pewnie jest podobnie jak go podgrzejesz to już nie powinno się go ponownie wykorzystywać, tym bardziej tych lepszych z dodatkowymi domieszkami, bo tak jakbyś ich już nie miał.

Podałeś przykład, którym sobie sam przeczysz, bo w przypadku frytkownicy zawsze używa się oleju parę razy, nie ważne, czy kupujesz frytki na mieście czy robisz w domu, jak robisz frytki to musisz nalać ok. 2 litry(koszt +10 zł) do zrobienia jakiejkolwiek porcji. Gdyby na każdą porcję frytek zmieniać olej, to po miesiącu można by splajtować, tym bardziej, że czy robimy na 1 oleju czy 10 nie ma różnicy, gorzej, jak w fastfoodzie wykorzystują ten sam olej 50 raz z rzędu. Chyba, że robisz frytki na patelni zamiast w frytkownicy, no ale to już całkowicie poza tematem jesteśmy.

#280 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu

Napisano 06 March 2013 - 16:26

"Japoński" przyklad jest fajny - czysty i ekonomiczny. Nienawidze syfu po cyklinowaniu :)
A z tym ponownym wykorzystaniem smaru to już lekkie przegięcie ;)

Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
:)

Dodaj odpowiedź