Jak Dobrać Rozmiar Buta?
Napisano 27 September 2010 - 16:45
takiego tematu chyba jeszcze nie ma a przydałby się, najlepiej podklejony w tym temacie ;]
więc jak mamy dobrać rozmiar buta?
ja robię tak: stawiam stopę piętą do ściany na kartce i zaznaczam koniec palców, potem mierzonko i wychodzi jakaś liczba, w moim przypadku 275mm i teraz czy mam odjąć od tego jeszcze z pół cm czy co?
fachowych porad poproszę ;]
Napisano 27 September 2010 - 16:57
Napisano 27 September 2010 - 18:52
Napisano 27 September 2010 - 22:19
Napisano 27 September 2010 - 22:25
no dobra a co w przypadku zakupów przez neta?
jeśli chodzi o zakup przez neta to tak naprawdę kupujesz na własne ryzyko i z lekka w ciemno, co prawda w dzisiejszych czasach w większych sklepach internetowych można bez problemu odesłać takie buty ale w tedy dochodzą dodatkowe koszta takie jak wysyłka i duża strata czasu.
Jeżeli chodzi o mnie to moje buty, które mam to kupowałem przez neta no i mi się udało, śmigam już w nich 3 sezony:)
pzdr...
Napisano 27 September 2010 - 23:11
Ja zmierzyłem rozmiar nogi kupiłem buty przez neta według długości wkładki w cm pasowały idealnie noga mi w nich nie lata itd. Możliwe, że jestem przypadkiem 1/1000.
Napisano 13 December 2010 - 14:26
Napisano 13 December 2010 - 14:42
Napisano 13 December 2010 - 19:20
Użytkownik Blade edytował ten post 13 December 2010 - 19:21
Napisano 13 December 2010 - 19:52
Napisano 13 December 2010 - 20:22
Napisano 13 December 2010 - 21:02
Napisano 13 December 2010 - 21:14
....tak to jest jak się 4 lata nie myślało o jeżdżeniu na desce teraz wychodzą braki Dzięki... i oby mi zaraz palce nie zdrętwiały
dodano 21.43: ...jednak trochę drętwieją... ale tylko u prawej nogi ;P lewa super może to wynikać z tego, że miałem nie dawno złamany palec u prawej nogi
Użytkownik bumblebee edytował ten post 13 December 2010 - 21:44
Napisano 05 February 2011 - 11:52
Napisano 25 February 2011 - 17:59
Tak samo dzieję się z flexem. Po 1 sezonie dość intensywnego użytkowania but traci z 1 stopień twardości początkowej.
Napisano 25 February 2011 - 18:41
Więc w tym temacie, to myślę że lepiej jest kupić trochę mniejsze kamaszki niż takie "na styk". Jak nadmienili moi przedmówcy buty po jakimś czasie się ROZBIJĄ i zrobi się zbyt duży rozmiar.
Tak samo dzieję się z flexem. Po 1 sezonie dość intensywnego użytkowania but traci z 1 stopień twardości początkowej.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę
nowe wkładki w dobrych butach nie rozbijają się tak łatwo. Mam ION'y z 2006 roku i nadal wkładka trzyma rozmiar tj. Przy ugiętych nogach palec dotyka lekko do czuba buta.
Po 1 sezonie - zależy kto ile śmigam. Kilku producentów gwarantuje sztywność buta na 100 dni na stoku. A 100 dni to sporo.
Ja tyle nie robię a szkoda
Napisano 25 February 2011 - 22:40
nowe wkładki w dobrych butach nie rozbijają się tak łatwo. Mam ION'y z 2006 roku i nadal wkładka trzyma rozmiar tj. Przy ugiętych nogach palec dotyka lekko do czuba buta.
Po 1 sezonie - zależy kto ile śmigam. Kilku producentów gwarantuje sztywność buta na 100 dni na stoku. A 100 dni to sporo.
Ja tyle nie robię a szkoda
Chyba niewielu może pochwalić się że robi 100 dni na stoku ;] Ja mam Northwave'y i zobaczymy ile jest warta ta firma.
A ile robisz dni na stoku skoro masz już 6 sezonów kapcie i jeszcze są dobre ?? o_O
Napisano 26 February 2011 - 07:29
Chyba niewielu może pochwalić się że robi 100 dni na stoku ;] Ja mam Northwave'y i zobaczymy ile jest warta ta firma.
A ile robisz dni na stoku skoro masz już 6 sezonów kapcie i jeszcze są dobre ?? o_O
buty mam z 2006 ale kupione w 2007 (przeceny )
no zrobiłem w nich około 70 dni. Mało bo mam jeszcze inne buty
Napisano 07 October 2011 - 22:44
Najwazniejsze - trafić do dobrego sklepu z dużym wyborem butów i mieć odpowiedni budżet. UWAGA WG MNIE BUTY NAJLEPIEJ MIERZYĆ, WYBIERAĆ W CIENKICH SKARPETKACH!!!
I zaczynamy dobierać:
Najpierw musisz wiedzieć do czego ci będzie potrzebny dany bucik - ja np. szukałem ostatnio mega twardych butów do szybkiej jazdy i wiedziałem że interesuje mnie tylko flex 10 na 10.
Sprzedawca podał mi kilka par mega twardych butów różnych firm - zakładałem but w cienkiej skarpetce i sprawdzałem który mi najlepiej trzyma stopę, nawet gdy nie jest na maxa ściśnięty. Starałem sie sprawdzać jak najmniejszy rozmiar czyli np jak 44 bylo ok - to dawaj 43. Jak 43 nie chciał wejść to 43,5. Oczywiście rozmiar należy sprawdzać na ugiętych nogach, tak jakby się chciało nacisnąć piszczelami na jezyk - w tej pozycji powinno sie delikatnie czuć palcami przód buta - ma byc na styk - po wyprostowaniu nóg powinno być wyraźnie czuć palcami przód buta.
Tym sposobem wybrałem trzy pary bótów, ktore idealnie trzymały mi stopę w cienkiej skarpetce w najmniejszym mozliwym rozmiarze. Teraz chodziłem sobie po sklepie w jednym na jednej, drugim na drugiej stopie. Eliminowałem te, które zbytnio uwierały, były zbyt niewygodne. Wiadomo buty z flexem 10/10 to nie sandały i mega wygody nie będzie - nie powinny jednak nigdzie punktowo uciskać, ani za mocno uwierać. To co w sklepie jest męczące na stoku będzie nie do zniesienia...
Po tym etapie zostały burton driver x i najtwardsze Flowy. Burtony miały mniejszą skorupę i wybór padł na nie.
Dogadałem, się w sklepie, że w razie czego jutro wymienie na inne, zapłaciłem i poszedlem do domu. W domu założyłem grube skarpetki narciarskie, buty i chodziłem z godzinę. Buty okazały sie ok i tak już zostało.
Jestem zadowolony z wybodu, chociaż czasem się zastanawiam, czy nie wcisnąłbym o 0,5 rozmiaru mniejszych...
Pzdr i powodzenia w byborze
Napisano 11 December 2011 - 19:07
Niestety jestem zmuszony kupić przez neta bo nigdzie nie mogę znaleźć tych butów by przymierzyć... ;/