Co to za deska? może problem niestabilności leży w jej flexie albo przenzaczeniu a nie długości? Ja mam parametry 177cm/75kg i jeżdżę na deskach 153-151cm na jiby 148cm i jeśli kiedykolwiek pojawiał się problem ze stabilnością to raczej właśnie przez parametry deski a nie jej długość.
...
Jest to deska Rome Solution '09 152 AM ukierunkowana pod FR dla średnio zaawansowanych z stebackiem 2cm flex 7 (o ile dobrze pamiętam

Jeżeli chodzi o prędkość i osiągi tej deski pod względem szybkiej jazdy to problem pojawia się przy prędkości powyżej 50 km/h (robiłem pomiary prędkości na Jaworzynie w Krynicy przy pomocy GPS i Veloxa) jeżdżę także przy maksymalnym stance na tej desce czyli 59cm.
Dałem raz koledze 171/59, żeby na niej śmignął, który wyciągnął na niej 68km/h bez problemu i wniosek moim zdaniem jest jeden, dla mnie jest za krótka do takich prędkości. Oczywiście pytanie brzmi - jaka deska i jak szybko chcemy na niej jeżdzić?
Testowałem także Nitro Haze 149cm jeżeli chodzi o butterki i flat triki deska jest spoko, bardzo mięciutka ale szybko na twardym stoku na niej nie pojechałem, problemy ze zmianą i utrzymaniu jej na krawędzi, tak samo z jazdą na wprost - "myszkuję"
tak więc jeżeli chciałbym jeżdzić z prędkością nie większą niż 50km/h to ta długość (152cm) deski jest dla mnie wystarczającą.