[edit]
Zapomniałem jeszcze wspomnieć o jednej rzeczy, wspominasz ciągle bo Kortas...
Zgadza się Kortas śmiga na krótkiej desce 149cm rome cheaptreak, która ma flex około 5 w dodatku w tradycyjnym camberze i nie jest to typowa deska do raili, czy do butteringu, dlatego biorąc deskę 149cm sprawił, że w jego odczuciu deska jest miększa co własnie ułatwia mu buttering. Gdyby teraz wziął o tej samej długości np. deskę w rockerze np. właśnie PR'a to ta deska na jego nogach była by kapciem, po drugi sam rocker ułatwia buttering co powoduję, że nie trzeba brać aż tak krótkich desek, więc jak byś testował deski wiedział byś o takich rzeczach, wydaje mi się że za bardzo opierasz się na jakiś tam filmikach...zapominając, że długość deski w camberze a długość deski w rockerze to dwie różne abstrakcje już nie wspominając o fleksach.
pzdr...
Powiem tak z długością deski przesadzać nie można, 149 cheaptrick czasem jest za krótki ale do zabawy jest spoko
Testowałem na spring campie propagande(o ile sie nie mylę 156) i rythma(chyba 153) ważę 66kg i mam 180cm wzrostu odczucia mam takie.
Propagandę oczywiście wygiąć jest łatwo jest miękka ale jeśli przychodzi nadać większą rotacje to deską była dla mnie ociężała i czułem ją za mocno na nogach.
Rythm z kolei był krótszy i mimo że jest "twardszy" to czułem się na niej niemal identycznie jak na propagandzie.
Wniosek jest taki że w moim mniemaniu lepiej wziąć sobie jednak krótszą deskę( w granicach rozsądku) z której będziemy czerpać maximum zadowolenia niż tak jak zaleca producent i się na niej męczyć przy nauce
Oczywiście powiecie że po to producent ustala te normy żeby łatwiej było wybrać ale długość jest indywidualną sprawą.
Na siłe z jaką możemy daną deskę "poderwać" składa się technika i nasze
umięśnienie dlatego uważam że kupując krótszą deskę ułatwiamy to sobie przez wkładanie jeszcze mniejszego wysiłku niż przewidział producent, każdy człowiek ma inny stosunek siły do masy i dlatego czasem lepiej olać wszystko i wziąć krótszą

.
Co do PR jest to tak pojebana deska(w pozytywnym znaczeniu)

że spokojnie mógł byś brać 154 lub. Na TD jeździłem na tym extremalnym rockerze i mimo że wydawać by sie mogło że jest za długo ja czułem że była wręcz za krótka. Dlatego w tym przypadku jednak proponował bym dłuższą deskę.