Style Skrętów
Napisano 08 March 2011 - 12:42
Napisano 08 March 2011 - 13:20

Napisano 08 March 2011 - 18:45

Co do japońców dla tych którzy nie widzieli jeszcze jeden filmik.
Napisano 08 March 2011 - 18:53
No dobra, bo się zrobiła dyskusja czysto akademicka, natomiast ja dalej nie kminię, jak te kitajce to robią - w każdym razie podoba mi się bardzo!
dla mnie wygląda to na NW z dodanym kolankiem do środka na froniu, więc nie widzę problemu

Napisano 08 March 2011 - 19:04

Więc albo żuć szkołe , pracę i wyjedz na Alaskę lub gdzieś gdzie mamy śnieg i stoki 356 dni w roku i wygraj w totka. Ogarniasz wszytko spokojnie

Napisano 08 March 2011 - 19:09

Napisano 08 March 2011 - 20:44
Napisano 08 March 2011 - 21:46
Napisano 08 March 2011 - 22:56
Jeśli byś miał stok pod nosem, 356 dni w ciągu roku jak maja to kitajce.
Chyba 365

dla mnie wygląda to na NW z dodanym kolankiem do środka na froniu, więc nie widzę problemu
... można się tego nauczyć
Zauważ, że stoi ewidentnie na tylnej nodze... Te katy wiazań też mnie właśnie ciekawią.
Napisano 09 March 2011 - 07:57

I podobnie cos jeździli chłopaki od Morgana , ale nie pamietam co to za filmik był.
Napisano 09 March 2011 - 17:20
Napisano 10 March 2011 - 00:49

Napisano 10 March 2011 - 11:38
Jeszcze co do prędkości w ciętym i jazdy na płaskim ślizgu w trakcie zmiany krawędzi. Da się na stosunkowo niewielkiej prędkości pojechać ciętym (określiłem go jako cięty, choć z ciętym ma wspólną tylko jazdę na krawędzi).
Im szybciej zmienisz krawędź (czyli im mniej jest płaskiej deski) tym lepiej, i między innymi po to też stosuje się różnego rodzaju odciążenia desiwa. Dla mnie w dobrze pojechanym ciętym praktycznie nie ma płaskiej deski.
Napisano 10 March 2011 - 12:35
Napisano 10 March 2011 - 15:45
No dobra... jeśli dopuszczamy jazdę na ślizgu w skręcie ciętym podczas zmiany krawędzi przy jakiej kolwiek prędkości to gdzie teraz jest granica między skrętem ciętym a ślizgowym?. Bo jeśli w ciętym dopuszczamy, w tedy skręt ślizgowy nie ma sensu. Oczywiście mówimy tylko o jeździe 'rekreacyjnej'.
Nie dopuszczamy, dopuszczamy bardzo krótki moment kiedy deska w trakcie przejścia z krawedzi na krawędź znajdzie się płasko na śniegu, jak juz napisalem im szybciej tym lepiej, a najlepiej wcale

Ślizgowy znaczy że deska wchodzi w ześlizg (jej tył) w trakcie skrętu, a nie że jedzie płasko na ślizgu
Napisano 10 March 2011 - 19:59
Nie dopuszczamy, dopuszczamy bardzo krótki moment kiedy deska w trakcie przejścia z krawedzi na krawędź znajdzie się płasko na śniegu
czyli idąc tym tokiem rozumowania - jak to już ktoś na poprzedniej stronie napisał - nie dało by się przy pojedynczym skręcie określić rodzaju czy cięty czy ślizgowy...
co w sytuacji gdy przykładowo jedziemy na krechę w dół, stok zakręca bądź chcemy zmienić trasę więc skręcamy (pojedynczy skręt) po czym znowu w dół na krechę?
myślę, że dobry temat do dyskusji na spring camp przy flaszce

moim zdaniem granica jest bardzo płynna - w sensie - im cieńszy ślad tym bardziej cięty - ale ja się kompletnie nie znam na terminologii i technikach i sam nie wiem jakim sposobem jeżdzę

Napisano 10 March 2011 - 20:49
Nie dopuszczamy, dopuszczamy bardzo krótki moment kiedy deska w trakcie przejścia z krawedzi na krawędź znajdzie się płasko na śniegu, jak juz napisalem im szybciej tym lepiej, a najlepiej wcale
Ślizgowy znaczy że deska wchodzi w ześlizg (jej tył) w trakcie skrętu, a nie że jedzie płasko na ślizgu
Motyl fajnie to napisał.
W ciętym nie ma uślizgu deski, a w ślizgowym jest i to różni te skręty, a nie prędkość czy zmiana krawędzi. To czy deska będzie się uślizgiwać zależy od kąta zakrawędziowania i siły nacisku na krawędź. Większość osób myśli, że jedzie ciętym, a jedzie ślizgowym. zwłaszcza na bs.
Oczywistym jest, że cięty będąc skrętem bardziej dynamicznym, jest szybszy, a co za tym idzie zmiana krawędzi również jest szybsza, często z pominięciem ślizgu, ale ani prędkość, ani zmiana krawędzi nie jest elementem który określa typ skrętu.
Dam przykład.
Jedziemy ciętym po dość płaskim stoku, widzimy przed nami przeszkoda która jest na naszym torze jazdy. Możliwości mamy dwie. Albo bardziej podkręcamy skręt i opóźniamy zmianą krawędzi, albo przez chwilę jedziemy płaskim ślizgiem. Ten moment oczywiście nie jest jazdą ciętym, ale to cy było przed i po już tak. Przejazd na płaskiej desce między skrętami nie sprawia, że skręt będzie już tylko ślizgowy. Przecież większość skrętów jest inicjowana z płaskiej deski. Ja generalnie tak nie jeżdżę, że robie przerwę między skrętami, jadąc na płaskim. Chcę tylko pokazać, że nawet jeśli zmiana krawędzi może być z elementem, jazdy po ślizgu skręt może być cięty.
Jak będę jeszcze w górach to nagram kilka filmików i pokaże o co mi chodzi.
To jakim typem skrętu jedziemy najłatwiej ocenić po pozostawionym śladzie.
Snołborderzy snołborderom
aDECHAde.com Team
Napisano 10 March 2011 - 21:06
Tak troszkę nie przemawia do mnie "im szybciej tym lepiej, a najlepiej wcale"

Oczywiście te moje teoretyzowanie

pzdr...
Napisano 10 March 2011 - 21:06
Strach sie bać jakie teorie mogą przy tym powstaćmyślę, że dobry temat do dyskusji na spring camp przy flaszce

PROGRES SIE SAM NIE ZROBI!
Napisano 10 March 2011 - 21:32