Ps. Może ktoś wie gdzie można zdobyć cały film. przy okazji poszukuję filmu master of ground lub street style 7 to także filmy snowboardowe z japonii lub korei.
Użytkownik pawelperycz edytował ten post 07 March 2011 - 18:59
Napisano 07 March 2011 - 18:23
Użytkownik pawelperycz edytował ten post 07 March 2011 - 18:59
Napisano 07 March 2011 - 19:00
Napisano 07 March 2011 - 19:35
Nie do końca poprawny jest ten opis. Można przy zmianie krawędzi w ciętym prowadzić przez chwilę deskę płasko. Tak samo przejście przy ślizgowym nie musi być na płaskiej desce (jeśli zmiana krawędzi będzie w powietrzu).napisze Ci tak w skrócie
cięty to przechodzisz z krawędzi na krawędź bez płaskiej deski , ślizgowy jest skrętem wolniejszym i przechodzisz na płaskiej desce ,
Użytkownik opt1c5 edytował ten post 07 March 2011 - 19:36
Snołborderzy snołborderom
aDECHAde.com Team
Napisano 07 March 2011 - 19:41
w skręcie ciętym nie ma w ogóle fazy jazdy na ślizgu jest to szybki i dynamiczny skręt.opt1c5 "Można przy zmianie krawędzi w ciętym prowadzić przez chwilę deskę płasko"
Użytkownik Aro edytował ten post 07 March 2011 - 19:50
Napisano 07 March 2011 - 19:58
w skręcie ciętym nie ma w ogóle fazy jazdy na ślizgu jest to szybki i dynamiczny skręt.
_
Użytkownik opt1c5 edytował ten post 07 March 2011 - 20:02
aDECHAde.com Team
Napisano 07 March 2011 - 20:04
Napisano 07 March 2011 - 20:14
Koleś w żółtej kurtce, pierwszy filmik w tym temacie 0:52-1:02. To nie jest otwieranie się na fs, a przypuszczam, że zamierzona rotacja. Są techniki w których wykorzystuje się rotację przy jeździe ciętym. Najczęściej na twardej desce.o jakiej Ty rotacji mówisz w skręcie ciętym? tam nie ma żadnej rotacji.
aDECHAde.com Team
Napisano 07 March 2011 - 20:24
Koleś w żółtej kurtce, pierwszy filmik w tym temacie 0:52-1:02. To nie jest otwieranie się na fs, a przypuszczam, że zamierzona rotacja. Są techniki w których wykorzystuje się rotację przy jeździe ciętym. Najczęściej na twardej desce.
Napisano 07 March 2011 - 20:34
Bazuję na filmiku autora tematu, no bo to jest jego temat i opisałem co tam widzę.Jeśli chodzi o te filmiki na których się bazujesz
są to stare filmiki i po części już nie aktualne.
Co do jazdy na deskach twardych. tam używasz całkowicie innej pozycji z czego wynikają ustawienia kątów np. 30/15 wiązań. Przy takich kątach automatycznie musisz być otwarty i dla tego ma także miejsce rotacja. Ale do jazdy rekreacyjnej używasz postawy podstawowej co wyklucza rotacje przy ciętym.
aDECHAde.com Team
Napisano 07 March 2011 - 20:44
Napisano 07 March 2011 - 21:09
Bazuję na filmiku autora tematu, no bo to jest jego temat i opisałem co tam widzę.
Co do rotacji, to na twardej przy jeździe typowym ciętym też nie ma rotacji (tym się skręt cięty charakteryzuje - brak rotacji), pojawia się ona np. przy niektórych technikach (modyfikacjach) np. extreme carvingu, ale to trzeba wiedzieć jak ją wykonać, żeby nie doszło do uślizgu deski.
Dyskutuję, bo chcę Cię przekonać, że skręt cięty to nie prędkość (da się ruszyć z miejsca ciętym) i nie szybka zmiana krawędzi, a mocne zakrawędziowanie deski, wychylenie tułowia i równy rozkład ciężaru na obie nogi przy braku rotacji.
Użytkownik Aro edytował ten post 07 March 2011 - 21:13
Napisano 07 March 2011 - 21:20
Optic a Ty skąd bierzesz takie info że w ciętym jeździ się na ześlizgu ?
Skręt cięty jest pierwszym skrętem który od początku do końca wykonywany jest na krawędzi deski , Jest to skręt dynamiczny który wykonywany jest na większej prędkości , na desce poruszającej się cały czas na krawędzi , a co za tym idzie , w wychyleniu.
Skręt jest wykonywany niemal cały czas w pozycji podstawowej , bez zmiany środka ciężkości , zmiana kierunku jazdy następuje tu poprzez ustawienie deski na krawędzi i wykorzystanie jej właściwości jezdnych ( wcięcie w talii ) do wywołania skrętu.
Skąd Ty tu bierzesz rotacje ?
W takim razie jeśli uważasz że się jeździ na ślizgu i z rotacją w ciętym poteoretyzuj z Piotrkiem Kunyszem .
W praktyce naszej może to wyglądać tak że przez ułamek sekundy jedziemy na ślizgu , ale to wydaje mi się że przez brak umiejętności i nic innego. to samo dotyczy rotowania , nie masz umiejętności rotujesz umiesz śmigać ciętym nie rotujesz
Użytkownik opt1c5 edytował ten post 07 March 2011 - 21:25
aDECHAde.com Team
Napisano 07 March 2011 - 21:21
Napisano 07 March 2011 - 21:40
takie pytanie czysto techniczne ! jakim wkońcu skrętem jeździ ten kolo z pierwszego filmiku 0:52-1:02 bo wygląda na to że na początku cały cieżar ciała jest na tylniej nodze ,jest ona bardziej wygięta do środka a dopiero pod koniec koleś przechodzi z ciezarem na prawą noge i tak jak w przypadku nw zmienia krawędz , wygląda za***iscie o wiele bardziej stylowo niż w przypadku prawidłowych instruktorskich skrętów cietych
Napisano 07 March 2011 - 21:42
Jaceksp przeczytaj jeszcze raz moje posty, bo raczej ich nie zrozumiałeś.
Napiszę jeszcze raz krócej.
Rotacja:
W ciętym nie ma rotacji. Rotacja jest przy bardziej zaawansowanych technikach (modyfikacjach skrętu ciętego) np. extreme carving.
Ślizg:
Skręt cięty nie rożni się od ślizgowego brakiem jady na płaskiej desce. W obu skrętach może być ten element i może go nie być.
Prędkość nie określa nam typu skrętu tzn. jeśli jedziemy szybko to jest to skręt nazywany ciętym, a jeśli wolno to ślizgowym. Oczywiście skręt cięty jest szybszy z racji mniejszych oporów. Typ skrętu najłatwiej określić po pozostawionym śladzie.
Odwołujesz się do Kunysza, a jak widzisz sam jadąc ciętym w trakcie zmiany krawędzi przez krótki okres jedzie płaską deską. (1:36)
Użytkownik Aro edytował ten post 07 March 2011 - 22:24
Napisano 07 March 2011 - 22:46
aDECHAde.com Team
Napisano 07 March 2011 - 23:21
Napisano 07 March 2011 - 23:39
Idąc Twoim tokiem rozumowania, nie da się stwierdzić na podstawie jednego skrętu czy był cięty czy ślizgowy, gdyż dopiero przekrawędziowanie udzieliło by nam odpowiedzi. Mi jeden skręt bez widocznej fazy zmiany krawędzi wystarczy by stwierdzić czy to jest skręt cięty czy ślizgowy. Ja uważam, że wielkość zakrawędziowana decyduje o typie skrętu, a Ty że szybkość z jaką zmieni się krawędź. Pozostańmy zatem przy swoich wersjach.moim zdaniem nie rozróżniasz granicy między ślizgowym a ciętym. tzn nie wiesz chyba gdzie zaczyna się ślizgowy a gdzie cięty, Bo przy obydwu skrętach jeżdzisz na krawędziach a praktycznie różnica jest tylko podczas "przekrawędziowania" i dlatego się chyba nie dogadamy.
W każdym razie przy odwoływaniu się do jakiegoś filmiku to zaznacz do, którego... bo zrobił się lekki młyn
pzdr....
aDECHAde.com Team
Napisano 08 March 2011 - 07:14
Nie wiem ale wydaje mi się że nie rozpoznasz typu skrętu jeśli nie wykonasz i nie zobaczysz wszystkich jego faz. Po drugie nigdzie chyba nie napisałem o szybkości zmiany krawędzi. W każdym razie ja się poddaje.Idąc Twoim tokiem rozumowania, nie da się stwierdzić na podstawie jednego skrętu czy był cięty czy ślizgowy, gdyż dopiero przekrawędziowanie udzieliło by nam odpowiedzi. Mi jeden skręt bez widocznej fazy zmiany krawędzi wystarczy by stwierdzić czy to jest skręt cięty czy ślizgowy. Ja uważam, że wielkość zakrawędziowana decyduje o typie skrętu, a Ty że szybkość z jaką zmieni się krawędź. Pozostańmy zatem przy swoich wersjach.
Napisano 08 March 2011 - 11:17
Skręt slizgowy,w jeździe w skos stoku jest jazda na krawędzi,natomiast samo przejście z jednej krawędzi na druga nastepuje poprzez płaską deskę czyli przez moment jezdziesz na slizgu,jest to zmiana krawędzi posrednia bo nastepuje poprzez ślizg.Nie wiem ale wydaje mi się że nie rozpoznasz typu skrętu jeśli nie wykonasz i nie zobaczysz wszystkich jego faz. Po drugie nigdzie chyba nie napisałem o szybkości zmiany krawędzi. W każdym razie ja się poddaje.