Ręczne smarowanie na gorąco - How TO - dyskusja
Napisano 25 December 2014 - 18:51
Plusy to mniej roboty
Wolniej jest przez pierwsze paredziesiąt czy pareset metrów, potem przy krawędzi już jest zcyklinowane. Po 2-3 dniach przy krawędzi i tak wymaga smarowania. Na środku faktycznie smar się trzyma przez parę może paręnaście dni. Ja Dużej różnicy w prędkości nie czuje przy jeździe na płaskiej desce... Większa różnice na trawersach mi robi prowadzenie deski tak by nie hamowała.
Napisano 25 December 2014 - 19:25
Napisano 06 February 2015 - 14:48
Ja bym chciał zapytać, jak kofix absorbuje smar?
Jak wiadomo spieki absorbują smar lepiej od tłoków.
Abstrachując od tego, powiedzmy, ze ktoś ma spieka, który już kilka razy był nadlewany kofixem-czy absorbcja smaru się zmienia? Czy też kofix ciągnie smar tak samo?
Czy wielokrotnie nadlewany ślizg staje się z czasem wolniejszy?
Napisano 06 February 2015 - 20:00
Napisano 06 February 2015 - 22:10
Napisano 06 February 2015 - 23:51
Nie wiem o jakim rozmiarze rys mówisz, do pewnego nie ma sensu naprawiać, powyżej, zazwyczaj już się to kwalifikuje na wklejkę.
Chodzi mi tu o takie np. 2 milimetry głębokości po spotkaniu z kamieniem, coś jak na tym filmie:
Czy w spiekach wgl się to stosuje, czy naprawia tylko jakieś porządne wyrwy wymagające wklejki?
+ dzięki msolczak za wyczerpującą odpowiedź
Użytkownik gab187 edytował ten post 06 February 2015 - 23:54
Napisano 07 February 2015 - 19:58
Napisano 12 November 2015 - 08:50
Witam,
odświeżę troche temat bo już najwyższa pora
Do tej pory do smarowania używałem zależnie od warunków śniegowych serwisowego barwaxa od toko (biały lub pomarańczowy).
Na desce ze ślizgiem tłoczonym na białym smarze można było pojeździć około 2-4 dni i krawędzie oczywiście były już suche.
Obecnie mam też deskę ze spiekiem i jak wiadomo troche bardziej oddaje smar od ślizgu tłoczonego - moje pytanie brzmi, czy przy tym spieku nie lepiej byłoby stosować trochę twardszy smar (np czarny barwax od toko) żeby krawędzie tak nie wysychały ? Bo podejrzewam że jak posmaruje zwykłym białym uniwersalnym to trzeba będzie smarować codziennie
Napisano 12 November 2015 - 09:15
bierzesz pod uwagę różnice zakresów temperatur, czy masz na to położone..?
(ogólnie) z moich doświadczeń: ślizg nowy jak najbardziej napoić miękkim smarem... wprasować tego w ślizg ile się da...
zastosowanie twardego smaru (ogólnie) nie przyniesie spodziewanego efektu - nie zostanie na dłużej na ślizgu... ba... osobiście mi się wydaje, że twardy może szybciej zostać na stoku...
generalnie smarowanie, to dosyć złożona historia...
Napisano 12 November 2015 - 10:04
bierzesz pod uwagę różnice zakresów temperatur, czy masz na to położone..?
Jeśli o to chodzi to nie biegam z termometrem po stoku ale jak widzę że snieg bardzo mokry i ciężki to kładę odpowiedni smar (toko pomarańczowy), w pozostałych przypadkach zawsze smarowałem uniwersalnym białym.
Odnośnie twardego smaru to gdzieś wyczytałem że lepiej się sprawdza na sztucznym czy zmrożonym śniegu - stąd też moje pytanie czy warto go położyć.
Ale jeśli nie wytrzyma dłużej od zwykłego uniwersala to chyba nie ma sensu.
Własnie mam zamiar sobie zamówić zmywacz do smarów i przy okazji przydałaby się jakaś nowa kostka barwaxa bo starego już mało zostało
generalnie smarowanie, to dosyć złożona historia...
Naczytałem się już sporo na ten temat i mam wrażenie że im więcej czytam tym mniej wiem
Na urywaniu ułamków sekund mi nie zależy, w zawodach nie jeżdżę - głównie chodzi o to że chciałbym jak najdłużej utrzymać smar na ślizgu.
Dzięki za opinię.
Napisano 12 November 2015 - 10:27
czyli, że nakładasz smar i na stok? Pytam z ciekawości jako leniwy początkujący, jeśli chodzi o smarowanie ;PTwardszy będzie lepszy od uniwersala...osobiście nigdy nie używam uniwersalnych...używam Burka 0 do -10 bodajże i bardzo rzadko cyklinuję
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Napisano 12 November 2015 - 11:42
Na stok tym bardziej...w szczególności, że moje deski mają ślizgowe grafitowy i spiekane. Na stok nie cyklinuję. Cyklinuję tylko na powder lub do parku;) Pozdro Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
taa... nie cyklinuj, nie cyklinuj...
a potem zapierdzielaj z buta do serwisu bo deska nie chce jechać...
pzdr.
- mike lubi to