Parowanie Gogli
Napisano 19 December 2010 - 14:10
Wczoraj po raz pierwszy na stok zabrałem gogle IS Eyewear Strike. Zadowolony z zakupu, wjeżdżam na górę a one już zaczynają parować w środku! Co jest grane ?
Ale od początku. Gogle nigdy nie były wcześniej dotykane od wewnętrznej strony szybek. Cały czas leżały w woreczku dołączonym do gogli.
Najpierw założyłem airhola, potem czapkę i na końcu gogle. Gogle zachodziły zarówno na airhola od dołu jak i i trochę na czapkę od góry. Tak jak pisałem zaczęły parować po 10 minutach dosłownie (zaczynając od górnej części szybki i idąc w dół) a para po jakimś czasie zamarzła... Trochę wycierałem wewnętrzną szybkę tym pokrowcem od gogli ale to nic nie dało. No po prostu myślałem że je rozerwę na strzępy... Doszedłem do wniosku, że może to przez to, że leżały na airholu i powietrze, które wydychałem uciekało pod gogle i to było problemem. Wróciłem do domu.
Dzisiaj chciałem sprawdzić jak to będzie bez airhola. Najpierw założyłem gogle a potem czapkę. 4 wjazdy później (i jedna gleba) gogle parują (zaczynają parować od tych otworów w szybce po prawej i po lewej stronie). Czyli poniekąd to nie wina maski. Zdesperowany poczekałem chwile aż gogle wrócą do porządku i założyłem je same, bez czapki czy maski. Efekt był podobny po chwili jednak już nie tak intensywny. Cały czas były lekko zaparowane przy tych otworach w szybkach po obu stronach. Jednak jazda bez czapki nie wchodzi w gra z wiadomych przyczyn.
Co jest grane ? Czy moja facjata wytwarza za dużo ciepła i gogle i dają rady z wentylacją ? Po podejrzewam że to, iż trochę śniegu poleciało na nie, nie ma, a raczej nie powinno mieć jakiegokolwiek znaczenia, prawda ?
Napisano 19 December 2010 - 14:26

Napisano 19 December 2010 - 15:20
Napisano 19 December 2010 - 16:10

Napisano 19 December 2010 - 16:23
Mam to samo z dragonami , no kurwicy dostaje z nimi . Stare gogle nic nie parowały a te jak nie jade to odrazu parują od środka no tez mam dość tych gogli i chyba je wyjebe w ciastko z dziurką taki jestem wkurwiony na nie.
to wyjeb je tak w moja stronę

Napisano 19 December 2010 - 16:24
Z jednej strony tak jak myślałem, airhole był poniekąd powodem parowania. Ale dlaczego do cholery bez niego to samo jest ? Tak, mają pod spodem otwory wentylacyjne ale to co ? Mam nie oddychać żeby ciepłe powietrze nie leciało do nich ? Do d*py te IS'y a jeszcze zamówiłem szybkę do nich na noc...
Kumple jeździli dzisiaj w jakichś zwykłych goglach za 30 zł i nic im nie parowało. 200 zeta za gogle i grubo ponad 100 za szkła kontaktowe i gówno z tego...
@up
No właśnie maska ma to do siebie żeby ochraniać twarz i nos a nie trzymać ją na wysokości ust...
Użytkownik Nizki edytował ten post 19 December 2010 - 16:25
Napisano 19 December 2010 - 16:32
Konrado ale jak jadę to nie parują tylko jak stanę np. w kolejce do orczyka , czy jadę w gondoli , czy stoję na śniegu i oglądam młode dzierlatki które łapczywie mnie pożądają a ja ich k**wa nie widzę

Napisano 19 December 2010 - 16:40
czy stoję na śniegu i oglądam młode dzierlatki które łapczywie mnie pożądają a ja ich k**wa nie widzę
uuuu to współczuję CI stary

Napisano 19 December 2010 - 16:56

Napisano 19 December 2010 - 17:02

Napisano 19 December 2010 - 17:09
Ty mi tu Renio nie filozofuj
Sam widziałeś co miałem na Stubaiu a teraz jest jeszcze gorzej wrrrr

Napisano 19 December 2010 - 17:28
1. nie zdejmować gogli na czapkę bo zaparaują
2. nie smarować stoku (zero butterów) za wolno się jedzie
3. śmigać w dół na maksa = duży pęd powietrza - wilgoć sama odparuje

a tak na poważnie
mi gogle przestały parować jak zacząłem w kasku śmigać

Napisano 19 December 2010 - 17:34
@ProDish
Airhola masz tak założonego że gogle go przykrywają lekko ? Ciężko założyć maskę z goglami w ten sposób bo inaczej nie będzie się miało maski na nosie a otwór na usta będzie na brodzie...
Napisano 19 December 2010 - 17:39

Napisano 19 December 2010 - 18:12
W najbliższy weekend sprawdzę jeszcze opcję airhole +kask. Jak wtedy będą parować to chyba je połamię.
@ProDish
Airhola masz tak założonego że gogle go przykrywają lekko ? Ciężko założyć maskę z goglami w ten sposób bo inaczej nie będzie się miało maski na nosie a otwór na usta będzie na brodzie...
Airhola to zakładam jak jest co najmniej -15C i wieje.
Suche powietrze i wiatr robią swoje - nic nie paruje.
Lekko gogle nachodzą na Airhola - nie ma innego wyjścia
kask zapewnia taką wentylację że się pod gogalmi na pewno nie spoci
dokładnie, kask zapewnia lepszą wentylację niż czapka
Napisano 19 December 2010 - 19:00
Nie ważne skąd pochodzisz i gdzie teraz jesteś
ważne, że masz dla innych otwarte serce!
Napisano 19 December 2010 - 19:19
- podczas opadu śniegu (śnieg po prostu zbiera się na górnej części gogli co powoduję zatykanie różnego rodzaju otworów wentylacyjnych i powoduje namoknięcie gąbek wentylacyjnych) można to wyeliminować po przez jazdę w kasku.
- przy wpinaniu dechy na stojąco. po prostu przy pochyleniu się aby wpiąć buty w wiązania chuchamy centralnie na gogle

- przez noszenie gogli na czapce
- źle dobrany strój, który powoduję mocne się pocenie

- noszenie bandany lub airhole wszczególnośći gdy założymy na nos bandane lub airhole a na to gogle.
dużo tych problemów rozwiązuje, jak już chłopaki wspomnieli jazda w kasku

To są takie moje ostatnie obserwacje właśnie w jakich momentach mi gogle parują, bo faktycznie jest to za***iście irytujące

pzdr...
Użytkownik Aro edytował ten post 19 December 2010 - 19:20
Napisano 19 December 2010 - 19:47
Mój kumpel ostatnio testował anti foga na goglach mx ( oakley o frame) przy jeździe na nartach. Nic nie paruje. Nawet gdy specjalnie chciał zaparować gogle to się nie dały.
ps. też chciałem kupić te IS'y. Dobrze, że się rozmyśliłem

Napisano 19 December 2010 - 20:43

Napisano 20 December 2010 - 14:14
Pozwolę sobie na mały off, czy mogę gdzieś tą "gumke"/pasek do Dragonów?
Zapomniałem napisać "kupić"

Użytkownik Michał edytował ten post 20 December 2010 - 14:50