KAŻDY OBOWIĄZKOWO TUTAJ ZAGLĄDNIE ;]
Napisano 25 January 2010 - 20:27
Napisano 25 January 2010 - 20:37
no to sa juz jakies pierdoly z tego co pamietam, jak mialam immunologie to uczylismy sie tam, ze o tym czy wykonamy przeszczep czy nie decyduje przede wszystkim tzn. zgodnosc tkankowa (HLA, czy jakos tak), bo to ze grupa krwii i czynnik Rh ma byc taki sam, to podstawa! Nie jestem transplantologiem, ale nie uwierze, ze komukolwiek przeszczepiono cos od czlowieka z inna grupa krwii... no chyba ze jakies szalone eksperymenty..
Grupa krwi może się zmienić u czowieka po przeszczepie szpiku kostego od dawcy szpiku z inną grupą.Grupa krwi nie decyduje o zgodności szpiku kostnego. Przeszczepy szpiku rządzą się innymi prawami.
hematologia na kopernika w krakowie, pierwsze piętro;] osobiście możesz poznać pania, ktora tego doswiadczyła. pozdrawiam.
Napisano 25 January 2010 - 20:40
Napisano 27 January 2010 - 08:57
a chętni do pomocy innym bardzo potrzebującym są ?? zarejestrowani w bazie dawców szpiku ?? a dokładnie komórek macierzystych - bo z doświadczenia wiem że niestety w naszym kraju nadal gro ludzi jest przekonanych, że dawca szpiku to ktoś komu będą je*bitną strzykawką pobierali szpik z kości...... żenada świadomości społeczeństwa
oddanie komórek macierzystych w 90% przypadków wygląda i przebiega tak samo jak oddawanie krwi !!!
razem z grupą przyjaciół wszędzie propagujemy i obalamy mity z tym związane:
http://www.dkms.pl/index.php?id=312 <- zachęcam do lektury
zarejestrować można się podczas wszelkiego rodzaju akcji organizowanych przez fundacje szukających i powiększających bazę dawców w w przypadku DKMS'u można się zarejestrować na ich stronie - wyślą paczkę w "zestawem startowym" - w skrócie jest to taka pałeczka jakich używacie do uszu, należy nią tylko pobrać wymaz śliny z policzka i odesłać do fundacji - to już wystarcza aby w fundacji mogli w przyszłości wyszukiwać zgodności komórek macierzystych dla biorców... proste nie?
tutaj mamy wszystko opisane -> https://www.dkms.pl/index.php?id=640
zachęcam do takiej bezinteresownej pomocy - ratowanie życia naprawdę nic nie kosztuje
zawsze się wqrwiam jak słyszę że nasz naród cudownie się jednoczy w krytycznych sytuacjach - czytaj powodzie itp....
......na co dzień dużo więcej ludzi potrzebuje pomocy i niestety wtedy nie ma już tylu chętnych do ratowania cudzego życia
czyżby to czego nie widać - nie jest tak nagłaśniane w mediach już tak w oczy i sumienie nie koliło............?
no to się rozpisałem
PS
panna Ty chyba dobrze wiesz o co biega - wesprzyj mnie http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/grin.gif
Napisano 27 January 2010 - 11:26
i uwazam ze warto...
Napisano 27 January 2010 - 11:35
wystarczy się raz zarejestrować w dowolnej bazie dawców - to wszystko jest i tak na bieżąco aktualizowane i zbierane w światowym banku dawców
Napisano 27 January 2010 - 11:55
Jeśli chodzi o kwestię oddawania szpiku, to rzeczywiście, strona którą podałeś rozwieje chyba wszystkie wątpliwości, a ja pod akcją mogę dokleić swoją gębę, bo jestem zdecydowanie ZA.
Trochę mniej entuzjazmu wywołuje u mnie akcja honorowego oddawania krwi, bo z moich obserwacji wynika, że słowo HONOROWE niebardzo tu pasuje.
My idziemy oddać krew, w zamian dostajemy jakieś czekolady albo konserwy i mamy czyste sumienie. A mało kto wie, że szpitale, które wysyłają do tego punktu zamówienie na krew płacą za nią KOLOSALNE PIENIĄDZE. Wiem, że ośrodki krwiodastwa muszą na siebie jakoś zarabiać i za coś robić badania, naiwnie jednak wierzę, że przekazywanie krwi dawca-biorca powinno być prostsze, szybsze, tańsze i może na to rząd powinien przeznaczać pieniądze. Nie znam się na ekonomii, ale jako dawca i pielęgniarka znam drogę krwi i nóż mi się w kieszeni otwiera.
Jest jeszcze sprawa oświadczenia woli.
http://oswiadczeniew...m.pl/index2.php
Tutaj sprawa jest już bardzo skomplikowana, bo w Polsce prawie nikt nie bierze tego pod uwagę.
Sprawa jest o tyle śmieszna, że nawet mając oświadczenie woli, jeśli np rodzina się nie zgodzi na pobranie narządów lekarz prawdopodobnie nie podejmie się pobrania. Mimo, że nie musi pytać o zgodę nikogo.
wracając jednak do akcji SZPIK. Poczytajcie, warto się tym zainteresować.
Tak jak wyżej napisali, ratowanie życia nie kosztuje:)
Napisano 27 January 2010 - 12:10
Napisano 27 January 2010 - 12:14
TO NIE PRAWDA ŻE JAK RAZ ODDASZ KREW TO MUSISZ TO ROBIĆ DO KOŃCA ŻYCIA !!!!!!
proszę - z pierwszego lepszego oddziału RCKiK: http://www.rckik.bialystok.pl/page.php?id=20&id_kat=41
a co do oświadczenia woli my nosimy w portfelach karty "powiedz TAK" - patronem akcji jest Allegro+Rossmann+fundacja TVN
co jakiś czas wypuszczają nową akcję i za parę groszy można kupić sobie taką kartę (identyczna jak płatnicza z banku) - wystarczy napisać na niej markerem swój pesel i się podpisać http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/smile.gif
problem w naszym kraju jest chyba nadal ze strony prawnej czy oświadczenia wystarczają aby można było pobrać organy do przeszczepu
ooo znalazłem kartę na allegro u jakiegoś bezczelnego leszcza, który chce je sprzedać za 59 zł
http://allegro.pl/item897497582_powiedz_tak_transplantologii_zestaw_oryginalny.html
znakomity przykład chamstwa że nawet na takich rzeczach można chcieć zarabiać.....
Napisano 27 January 2010 - 13:36
Bazy dawców szpiku są międzynarodowe? Bo statystyki mówią o zgodności 1 na 10000, co daje znikome szanse znalezienia dawcy w kraju.
Napisano 27 January 2010 - 14:54
Z punktu widzenia prawa, mogą nam pobrać narządy BEZ NASZEJ ZGODY. Oświadczenie woli powstało, ponieważ uwarunkowania kulturowe, etyczne pewnego rodzaju doprowadziły do tego, że nie ma takiego zwyczaju. Oświadczenie to jakby dodatkowy argument w razie gdyby lekarze chcieli tego dokonać, na przykład w rozmowie z rodziną.
ale w gruncie rzeczy miedzy Bogiem a prawdą oświadczenia powinni nosić Ci, którzy NIE CHCĄ aby im pobrać narządy.
W Polsce jest drastycznie niska liczba przeszczepów, ponieważ ciągle jeszcze utrzymuje się chorych na aparaturach do ostatniej chwili z szacunku do życia i rodziny, później już niestety narządy do przeszczepów się nie nadają.
jeśli chodzi o oddawanie krwi, to nie ma tzw uzależnienia o którym pisaliście. Ale nie ma też co robić z siebie bohaterów epoki i szczególnie dziewczyny powinny pamiętać o tym, żeby krew oddawać nie częściej niż 3 miesiące i mniej więcej w środku pomiędzy kolejnymi miesiączkami.To wbrew pozorom bardzo ważne;]
Napisano 27 January 2010 - 15:06
wszystkie bazy łączą się w jeden światowy bank dawców komórek macierzystych i nie ma sensu a nawet nie powinno! się rejestrować więcej niż jeden raz
poniżej z działu FAQ ze strony DKMS'u:
6. Jestem zarejestrowany w innym banku danych. Czy mogę dokonać rejestracji w banku danych Fundacji DKMS Polska?
Nie ma sensu dokonanie ponownej rejestracji, ponieważ informacje dotyczące każdego zarejestrowanego dawcy, czyli wyniki badania materiału genetycznego wraz z anonimowymi danymi są umieszczane w jednym, światowym rejestrze. Ponowna rejestracja może doprowadzić do wielu nieporozumień. Każdorazowa rejestracja i badanie kosztuje, a to jest niepotrzebne działanie.
Napisano 27 January 2010 - 15:07
Napisano 27 January 2010 - 15:11
widzę że w tym temacie łatwiej Cię było przekonać
Napisano 27 January 2010 - 15:21
Jeśli chodzi o pobieranie narządów do przeszczepu.
Z punktu widzenia prawa, mogą nam pobrać narządy BEZ NASZEJ ZGODY. Oświadczenie woli powstało, ponieważ uwarunkowania kulturowe, etyczne pewnego rodzaju doprowadziły do tego, że nie ma takiego zwyczaju. Oświadczenie to jakby dodatkowy argument w razie gdyby lekarze chcieli tego dokonać, na przykład w rozmowie z rodziną.
czy jestes tego pewna ze z punktu prawnego kazdego moga pociac i przeznaczyc na organy??bo cos mi sie wydaje ze chyba wymagana jest zgoda zarowno osoby poszkodowanej(czytaj oswiadczenie ktore sie nawet na kursie prawojazdy bodajrze podpisywalo) jezeli takowego oswiadczenia nie ma to wtedy bierze sie pod uwage wole rodziny i najblizszych:)druga sprawa religia sa religie ktore kategorycznie zakazuje przeszczepow i przyjmowania innych srodkow ktore sa wytworzone z innego ciala(np przeszczep czy transfuzja krwi)wiec w dalszym ciau nie wydaje mi sie ze prawo pozwala na przeszczepy bez zgody:)moge sie mylic;))
Napisano 27 January 2010 - 15:21
Napisano 27 January 2010 - 15:23
Natomiast jeśli chodzi o zgodę rodziny, bierze się ją pod uwagę, ale nie jestem pewna czy to jest z szacunku z przepisów prawnych.
Ale wiesz co, aż się jutro dopytam w szpitalu, bo nie chcę głupot opowiadać ;] a może coś przekręciłam;]
Napisano 27 January 2010 - 15:26
Napisano 27 January 2010 - 15:33
Art. 5 pkt 1.
I pozostałe o sprzeciwie. Sprzeciw rodziny tylko w przypadku małoletniego.
Wikipedia niby żadne źródło, ale potwierdza.
Więc chyba miałam rację
Polska ustawa z dnia 1 lipca 2005 r. (o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów) stanowi, że osoba zmarła jest potencjalnym dawcą tkanek i narządów o ile za życia nie wyraziła sprzeciwu. Niewymagana jest wówczas zgoda rodziny lub bliskich osoby zmarłej.
Jednak ze względów etycznych i społecznych na ogół jest przeprowadzana rozmowa z rodziną zmarłego w celu poinformowania ich o chęci pobrania narządów do przeszczepienia oraz uzyskania ich przyzwolenia. Jeśli zmarły pozostawił pisemne oświadczenie dotyczące jego woli odnośnie pobierania narządów po śmierci, lekarze bez zastrzeżeń respektują jego decyzję. Jeśli zaś zmarły nie zostawił takiego oświadczenia rodzina na drodze sądowej może uniemożliwić pobranie narządów.
Napisano 27 January 2010 - 15:38