Średni Zestaw Do 2500Pln
Napisano 10 December 2014 - 20:36
Buty już w zasadzie mam wybrane i są to Northwave Legend (chyba jedyne z kilkanastu które dobrze leżą na mojej nodze). Teraz zostało dobrać deskę i wiązania i tu mam kilka typów którymi chciałbym się podzielić i wysłuchać waszych opini.
Waga, wzrost: 76kg/180cm, więc celuję w deskę 158 cm.
W sezonie spędzam ok 10-15 dni jazdy po przygotowanych stokach (tydzień za granicą Austria/Włochy, kilka pojedynczych dni w Czechach, 3-4 dniowy wypad w Polsce).
J.w. jazda w 90% po stokach, czasami jednak miałbym ochotę zjechać z trasy (freeride).
Co do zestawu to oczekiwałbym stabilności na wyższych prędkościach, dobrego trzymania krawędzi, łatwego przejścia z krawędzi na krawędź, jazda w wąskim torem na dużej prędkości (ale nie carving).
Moje typy co do desek (kolejność dowolna): Capita NAS, Rome Factory, DC TONE.
Co do wiązań: Burton Custom, Union Factory.
BTW. zależy mi na odbiorze sprzętu we Wrocławiu, więc chetnie wysłucham też opini sprzedawców/dystrybutorów co do innych opcji.
Napisano 10 December 2014 - 21:06
Zerknij na ofertę Never Summera, Lib Techa, Gnu - chociaż będzie ciężko znaleźć w budżecie. Z tańszych jeździłem na Voelkl X-Breed i powinna też spełnić Twoje oczekiwania. Może coś jeszcze z oferty Pathrona?
Union Factory powinny są trochę twardszymi wiązaniami i powinny się sprawdzić w Twoich zastosowaniach.
Uniony dostaniesz we wrocku w sklepie sportstore.pl
Napisano 10 December 2014 - 21:33
Zwróć uwagę na wiązania, najlepsza deska jeśli nie będzie miała odpowiedniej kontroli stanie się deską beznadziejną. Customy do jazdy to nie jest najlepszy pomysł.
Nie wiem jakie masz porównanie, ale jestem ciekaw jak jeździło Ci się na Cashew, co podobało się w tej desce a co mniej. Tym sposobem możliwe że łatwiej będzie podpowiedzieć którą deskę wybrać.
Napisano 10 December 2014 - 21:33
celujesz budżetem w półkę premium, no prawie premium - wiązania za 7stówek - burton cartel na pewno do znalezienia, można nawet malavitę trafić... kozackie masz tutaj za te pieniądze pełen wypas...
co do desek, jest tego tyle, że nie mam pojecia od czego zacząć... za kilka chwil zostaniesz zasypany ofertami

wstawiaj - będziemy podpowiadać...

Napisano 10 December 2014 - 21:49

Wiazania Cartel , Malavita dobra opcja moze Fluxy TT30
Deska to celuj wyzej niz Rome Facory ....moze Burton Baracuda, Custom.....
Napisano 10 December 2014 - 21:50
Napisano 10 December 2014 - 21:51
jaka dlugosc deski
Wiazania Cartel , Malavita dobra opcja moze Fluxy TT30
Deska to celuj wyzej niz Rome Facory ....moze Burton Baracuda, Custom.....
aaa sorry juz widze 158

Napisano 10 December 2014 - 21:54
@ash - no offence - barracuda odpada moim zdaniem, a custom mocno poza budżetem...
zerknij na to tutaj i możesz mieć fajny, uniwersalny zestaw...

Napisano 10 December 2014 - 22:02
Co do Custom to już dwie negatywne opinie aczkolwiek nie poparte żadnymi argumentami, dlaczego wg was są to złe wiązania?
BTW: nadmienię iż 2500 to kwota za cały zestaw, po odliczeniu butów za ok 550 zostaje 1950 na wydanie, więc tyle miałbym do wydania na deskę i wiązania. Kwoty o których wspominam wyżej czyli 700 wiązania i 1000 deska wynikają z rozeznania jakie ostatnio robiłem.
Napisano 10 December 2014 - 22:05
można gdybać, akurat ja poleciłem to, bo dobre i w dobrej cenie...
@ash - no offence - barracuda odpada moim zdaniem, a custom mocno poza budżetem...
zerknij na to tutaj i możesz mieć fajny, uniwersalny zestaw...
Nie obraz sie Praxx ale Customa mozna z zeszlego roku znalezdz tez w podbnej cenie jak Never Summer
Barracuda moze bardziej do Fr ale jak koles lubi zapitalac to czemu nie.
Poza tym jak szuka czegos uniwersalnego to niech poszuka takich desek jak BATALEON EVIL TWIN , Global Warmer, BOSS moze gdzies sa jeszcze z tamtego sezonu.
Napisano 10 December 2014 - 22:10
Napisano 10 December 2014 - 22:14
Użytkownik Kopter edytował ten post 10 December 2014 - 22:14
Napisano 10 December 2014 - 22:14
A i co do desek Burton to dla mnie odpadają ze względu na wymuszenie stosowania wiązań też tej firmy - nie chcę ograniczać się w wyborze wiązań do tej samej firmy.
alez Piotrze sam proponujesz wiazania Burtona

Wiele firm robi dyski do swoich wizan zeby dalo sie je zamontowac do deski z szyna (SP , DRAKE wydaje mi sie ze Union rowniez choc nie jestem na 00% pewny bo mam w tej osatniej firmie doswiadczenia z takim montazem)
Napisano 10 December 2014 - 22:17
alez Piotrze sam proponujesz wiazania Burtona
Wiele firm robi dyski do swoich wizan zeby dalo sie je zamontowac do deski z szyna (SP , DRAKE wydaje mi sie ze Union rowniez choc nie jestem na 00% pewny bo mam w tej osatniej firmie doswiadczenia z takim montazem)
No właśnie, odpadają deski, wiązania NIE

Napisano 10 December 2014 - 22:17
Cartel wiadomo wiazanie wrecz kultowe ale mozna pomyslec rowniez o Missionie
Napisano 10 December 2014 - 23:12
Inna opcja to nowy Endeavor H5 również z wiązaniami Flux TT
Z obu desek "będzie pan zadowolony"
To hybrydy z barzo małymi odcinaki rockerowymi na nosie i tailu co pomaga poza trasą i przy inicjowaniu skrętu.
Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
Napisano 10 December 2014 - 23:17
A co sądzicie o Capita Totaly FKN Awesome (900 PLN), Endeavor BOD (1300PLN) ?
Napisano 10 December 2014 - 23:19
Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl