Gdzie Jest Śnieg?
Napisano 02 September 2010 - 15:53
Napisano 02 September 2010 - 18:54

Napisano 02 September 2010 - 21:08
Napisano 02 September 2010 - 21:57

..swoją drogą to wczoraj jak zobaczyłem na stronce TPN ze na Kasprusiu jest 45 centa świeżego, to juź planowałem na sobotę jibby na infrastrukturze górnej stacji kolejki

nie żebym krakał ale z obserwacji wieloletnich wynika że jesli śnieg w tatrach spada wcześnie, to zwiastuje ciepły październik i listopad a zimę dopiero po nowym roku... na szczęscie jednak przy obecnych anomaliach pogodowych nic nie jest wiadome, i mam nadzieję że zima też przyjdzie na maxa jak wiosna i lato:)
www.poza-trasa.pl
Napisano 03 September 2010 - 19:40
Konrad, właśnie dobrze jest! z moich obserwacji bowiem wynika, że jak jest snieg w sierpniu lub wrześniu w Tatrach to potem mamy ładne klasisze babie lato a od końca listopada piękna sroga zima w górach murowana
. W zeszłym roku był f*ck up bo wczesny snieg spadł dopiero w październiku, i to w polowie miesiąca, czyli tuź przed sezonem rozpruł się worek z właściwym śniegiem przewidzianym już na cały sezon!
..swoją drogą to wczoraj jak zobaczyłem na stronce TPN ze na Kasprusiu jest 45 centa świeżego, to juź planowałem na sobotę jibby na infrastrukturze górnej stacji kolejki
oby Twoje obserwacje były lepsze od tych instytutu meteorologii

Napisano 03 September 2010 - 20:04
Wczesna jesień może nam przynieść sporo deszczu. Obfite opady mogą powodować wzrost poziomu wody w rzekach i znów sprzyjać zagrożeniu powodziowemu. Na przestrzeni wielu lat często zdarzało się, że po długotrwałym niedostatku opadów, nadchodziły intensywne deszcze. Z powodu opadów temperatura będzie niższa od tej zwykle notowanej we wrześniu. Nie oznacza to jednak, że przynajmniej kilka dni nie minie pod znakiem przyjemnego ciepła, bo i takie akcenty pogody we wrześniu są przez nas spodziewane.
Październik mokry i zimny
Złota polska jesień ze zmienną pogodą. Często będzie padać i nie możemy liczyć na zbyt wiele ciepłych dni. Dominować będą chłody, które w drugiej połowie miesiąca przyniosą pierwsze opady śniegu. To oznacza, że zima może się rozpocząć wcześniej niż zwykle.
Listopad z prawdziwą zimą
W listopadzie zima będzie już w pełni. Temperatury bardzo często będą przechodzić na wartości ujemne, co oznacza, że spadły w dużych ilościach śnieg nie będzie się zbyt szybko roztapiać. Będziemy mogli mówić o zimie z prawdziwego zdarzenia, a nawet o zimie stulecia, oczywiście jak na warunki klimatyczne listopada. Sezon narciarski w górach rozpocznie się wcześniej niż zazwyczaj.
Grudzień wciąż zimowy
Zima nieco przystopuje, ale nadal musimy się liczyć z niskimi temperaturami i zalegającym śniegiem. Odwilży będzie jednak więcej niż w listopadzie, więc jest szansa, że przynajmniej kilka dni grudnia będzie dość ciepłych. Będzie bardzo często i mocno padać, spodziewamy się też orkanów, a więc porywistych wiatrów i sztormów na Bałtyku. Narciarze mogą liczyć na masy śniegu w górach.
Styczeń bardziej odwilżowy
Początek roku przyniesie więcej dni z odwilżą, chwilami będzie bardzo ciepło. Ale będzie to tylko przerywnik między kolejnymi uderzeniami zimy. W drugiej połowie miesiąca wrócą mrozy i śniegi. Będzie mniej padać niż w grudniu.
Luty zimny i dość suchy
Kolejny miesiąc zimy nie przyniesie większych zmian w pogodzie. Nadal będzie mroźno i śnieżnie. Dopiero pod koniec miesiąca zacznie się robić cieplej i jest szansa na odwilż. Luty będzie suchym miesiącem.
Marzec zimny i suchy
Bardzo wczesna wiosna z niskimi temperaturami, które mogą opóźnić wegetację roślin na polach. Suma opadów w porównaniu z poprzednimi miesiącami znacznie się zmniejszy, jest więc szansa na więcej słonecznych dni. Dla rolników problemem może być niedostatek opadów.
Niech się stanie

Napisano 04 September 2010 - 17:15
[i]Wrzesień mokry i chłodny
Wczesna jesień może nam przynieść sporo deszczu. Obfite opady mogą powodować wzrost poziomu wody w rzekach i znów sprzyjać zagrożeniu powodziowemu. Na przestrzeni wielu lat często zdarzało się, że po długotrwałym niedostatku opadów, nadchodziły intensywne deszcze. Z powodu opadów temperatura będzie niższa od tej zwykle notowanej we wrześniu. Nie oznacza to jednak, że przynajmniej kilka dni nie minie pod znakiem przyjemnego ciepła, bo i takie akcenty pogody we wrześniu są przez nas spodziewane.
........
a do tej pory im się sprawdziło? bo to chyba fragment całorocznej prognozy...
Napisano 05 September 2010 - 08:44

Napisano 05 September 2010 - 08:47
http://gubakprognoza...2,ID399142215,n
i do tej pory to się im tak połowa sprawdziła, połowa nie... czyli albo udało im się odgadnąć, albo nie

gdybać można ale nawet sami meteorolodzy przyznają, że nie da się przewidzieć pogody na dłużej niż 15dni... Jak dziś pamiętam w zeszłym roku pod koniec wakacji jak kupowałem nową dechę, a kumpel się śmiał i mi tłumaczył i pokazywał właśnie takie prognozy że wogóle ma nie być zimy... bo jacyś prorocy wróżyli wtedy śnieg przez ok 2 tyg w połowie stycznia za całą zimę, a jaka była każdy pamięta...
Napisano 20 October 2010 - 14:08
- Na pewno w Raju!

Napisano 20 October 2010 - 18:22

Napisano 21 October 2010 - 08:17

jeszcze chwila i myślę, że będzie można wyciągać deseczkę

Napisano 21 October 2010 - 08:45

Napisano 01 November 2010 - 02:46
bo ja tylko znalazłem coś takiego:
http://gubakprognoza...2,ID399142215,n
Nie mów mi, że wierzysz w bloga napisanego przez kogoś tam ...
Załączone pliki
#ehschool
Napisano 03 November 2010 - 12:17
Napisano 04 November 2010 - 20:11
Napisano 19 November 2010 - 08:02

Chociaż w zeszłym roku w ogóle się nie sprawdzało, szczególnie prognoza z niższego rzędu. Ale ewidentnie widać, że coś się ma zmienić w pogodzie od przyszłego wtorku

Napisano 19 November 2010 - 13:53

Napisano 19 November 2010 - 17:48
Oni zazwyczaj nie wiedzą jaka pogoda jest TERAZoni kłamią ! zazwyczaj niewiedzą jaka bedzie pogda dziś po południu a co dopiero w grudniu po południu

A co do śniegu to też słyszałem, że od przyszłego tygodnia ma być.