najpierw moje wrażenia. odnalazłem moje stare miękkie buty head 720 (najczęściej jeżdżę w twardych butach na gigantce Tomahawk lub slalomce F2), zreperowałem, dodałem wiązania nitro i... założyłem najpierw starą freeridową deskę head intelligence z roku bodajże 2006 lub 2007 roku, żeby mieć do czego porównywać. Jeżdżę na snowboardzie dość długo, pewnie ze 12 lat, ale nadal się uczę. nie skaczę i nie jibbuję, ogólnie staram się w dół jeździć.
volkl coal 2014. świetna deska. bardzo dobrze trzyma krawędź, sunie jak po szynach. moje buty były za miękkie, inicjacja skrętu wymagała wysiłku, ale bez przesady, nie było tak, żebym się nadmiernie pocił. jest dość twarda, choć w porównaniu do deski race to jednak miękka. sztywniejsza od head intelligence, natomiast miałem wrażenie, że trochę gorzej tłumiła drgania. daje duże możliwości, ale wydaje mi się, że to nie jest deska "dla każdego", może sponiewierać. bardzo fajnie oddaje energię. ciekawe, jak by się jeździło w lepszych warunkach, myślę, że gdyby było twardziej, byłoby jeszcze lepiej. warto jeździć w niższej pozycji.
inicjacja skrętu - 4 (ale miałem za miękkie buty, przy twardych nie byłoby problemów)
jazda w skręcie - 8
stabilność przy większej prędkości - 8
wrażenia z jazdy - 7
arbor steepwater. miększa od head intelligence. w warunkach niezbyt świetnych dawałem na niej radę jechać, ale żałowałem, że nie ma lepszego śniegu. myślę, że najlepiej byłoby jeździć na niej po świeżym śniegu, choć na przygotowanej trasie na pewno da radę. deska fajna, ale jakoś tak nie wiem, co więcej napisać. musiałbym dłużej pojeździć, zdążyłem tylko dwa razy zjechać.
inicjacja skrętu - 7
jazda w skręcie - 6
stabilność przy większej prędkości - 6
wrażenia z jazdy - 7
zielony nobile. rewelacja, ale lepiej nałożyć twarde buty, i to takie naprawdę twarde, czyli plastikowe skorupy. w miękkich butach trochę męcząca. krawędź trzyma podobnie do volkla coala. dość uniwersalna twarda deska, daje radę w niesprzyjających warunkach. oczywiście sztywniejsza i bardziej wymagająca od heada intelligence. nieźle oddaje energię, podejrzewam, że fajnie by się jeździło po twardym.
inicjacja skrętu - 4 (ale znowu: miałem za miękkie buty)
jazda w skręcie - 8
stabilność przy większej prędkości -8
wrażenia z jazdy - 7
hmm. wyszło, że tak samo, jak volkl coal, a jednak różnią się trochę. chyba jednak nobile stabilniejszy przy większej prędkości. chociaż, czy ja wiem, żeby aż tak bardzo...
pathron carbon gold race. podchodziłem z pewnym uprzedzeniem do tej deski, która na stronie firmy jest reklamowana jako "beast, incomparable to any other board on the market". ale wrażenia w sumie pozytywne. jest najmiększa ze wszystkich testowanych desek, jak dla mnie aż za miękka. ale skręca sama, moje rozbite buty head pasowały do jej sztywności. krawędź trzyma. w ogóle nie sprawia problemów, można jechać nawet na prostych nogach. to może być dobry wybór na kiepskie warunki. ciekawe, jak sprawdziła by się na twardym lodzie. jednak to na pewno nie jest to deska "race".
inicjacja skrętu 9
jazda w skręcie 5
stabilność przy większej prędkości 4
wrażenia z jazdy 5
najdziwniejsze z tych testów dla mnie jest to, że stary head intelligence wcale aż tak bardzo nie odstaje od reszty. oczywiście jest mniej stabilny od volkla coala i zielonego nobile przy większych prędkościach. za to head bardziej stabilny od pathrona, a także od arbora. na każdej z testowanych desek dało się jeździć, z tym że do volkla i nobile trzeba się było bardziej przyłożyć.
a potem Shaman rozstawił tyczki, i skończyła się demokracja

Kolejny tester:
P. jeździ zarówno w twardych jak i miękkich butach, 4 sezon. testował deski w twardych wiązaniach i plastikowych skorupach (Raichle).
zielony nobile - kapitalne wrażenia. bardzo dobrze trzyma krawędź, za to o wiele bardziej przyjazna od rasowego race`a. świetny wybór na gorsze warunki w twardych butach.
inicjacja skrętu - 8-9
jazda w skręcie - 10
stabilność przy większej prędkości - 7-8
wrażenia z jazdy - 9
pathron carbon race gold. Rewelacja! sama jedzie, bardzo łatwo skręca, stabilna i posłuszna.
inicjacja skrętu - 9
jazda w skręcie - 10
wrażenia z jazdy - 9
i następny tester:
lerek - jeździ w miękkich butach. dobrze jeździ. na volklu coalu bardzo szybko.
volkl coal 2014
inicjacja skrętu - 6-7
jazda w skręcie - 8
stabilność przy większej prędkości - 9-10
wrażenia z jazdy - 7
fajna szeroka deska, bardzo dobrze "tnie przez cukier"
pathron carbon gold race
inicjacja skrętu - 8
jazda w skręcie - 9
wrażenia z jazdy - 8-9
rewelacyjna deska
i jeszcze jeden:
Lobo - zasuwa jak wściekły, jeździł w twardych butach z kątami T50/P55. oto jego relacja z porównania duala, coala i zielonego nobilesa:
Swoard Dual i Volkl Coal - ja bym je rozpatrywał razem bo różnica jest moim zdaniem niewielka i zanika po chwili przyzwyczajenia. Dual jest szerszy więc trudniej go postawić na krawędź a potem jest tak samo:- inicjacja skrętu: Dual 7/10, Coal 9/10
jazda w skręcie : 8/10 równo, jak po szynach ale można lepiej
stabilność przy większej prędkości: 8/10 obie są lekko nerwowe przy większych prędkościach, czuć że są miększe i się uginają
tłumienie nierówności - 9/10 jazda po gruzowisku w drugiej połowie dnia to luz, spokojnie można robić zakręt na tyczce przejeżdżając po dziurze zrobionej przez innych, muldy jak po maśle To są bardzo przyjazne spokojnie deski. Pięknie trzymają krawędź i w zasadzie dzięki mniejszej szerokości Coal jest łatwiejszy do opanowania. Można pojechać szybkie agresywne skręty. Na obu oczywiście wyjdzie wykładka.
Zielony Nobile - jak dla mnie to najlepsza "miękka" deska na jakiej dotąd jeździłem. jej zachowanie w skręcie, na krawędzi jest takie jak twardej deski ale jednocześnie mały promień skrętu i zachowanie w trudnych warunkach (na kopnym śniegu, miękkim, muldach itp) jest jak w miękkiej desce.
inicjacja skrętu - 7/10 - podobnie jak w Dualu to kwestia szerokości, trzeba ostro postawić ja na krawędź i tu na pewno przydają się doświadczenia z jazdy z płytą
jazda w skręcie - 10/10 - zachowuje się jak twarda deska, równo i stabilnie
stabilność przy większej prędkości: 10/10 - jak wyżej
tłumienie nierówności - 8/10 - no jest sztywniejsza ale nadal przejazd po gruzowisku jest bezpieczny przy każdej prędkości.
Powiem, krótko: pluję sobie w zupę, że jak Shaman znalazł tego Nobila to nie przechwyciłem jednego. Absolutnie doskonała decha!
Użytkownik GRZGRZ edytował ten post 10 February 2014 - 15:43