ocenicie to co robię
Napisano 15 February 2010 - 16:07
Przyszła moja kolej pokazania jak jeżdżę, wiem że źle jeżdżę ;p
Ten sezon miał być z instruktorem niestety plany potoczyły sie inaczej i znów nie miałem okazji czegoś się nauczyć
Stąd prośba abyście wytknęli mi wszystkie błędy jakie popełniam a jest ich na pewno sporo
takie małe wideło
Napisano 15 February 2010 - 16:23
jak wszystkie, to wszystkie...Stąd proźba abyście wytkneli mi wszystkie błędy jakie popełniam a jest ich napewno sporo
Napisano 15 February 2010 - 16:42
już poprawione
Napisano 15 February 2010 - 16:58
na fs bardzo mocno tylne kolano wchodzi ci do srodka,na bs straszny scyzor,
Napisano 15 February 2010 - 17:03
ups już mnie Krzychu uprzedził to sorki
Napisano 15 February 2010 - 17:11
na desce czuje sie pewnie wiec nie jest to walka o przetrwanie , problem tkwi bardziej w technice chyba
miałem świadomość o scyzoryku ale nie wiedziałem że aż tak bardzo do puki nie zobaczyłem filmu
Napisano 22 February 2011 - 20:23
pytanie brzmi; jest progres ?
no i oczywiście wytykajcie błędy
PROGRES SIE SAM NIE ZROBI!
Napisano 22 February 2011 - 20:38
w każdym razie na frontside tylne kolanko ucieka Ci do środka
pzdr....
Napisano 22 February 2011 - 20:47
Z tego co widzę to tak tylnie kolanko wchodzi do środka na froniu wchodzisz na tylnia nogę 17 sekunda ( ciężar ciała ) , masz otwarta pozycje 9 sekunda bark jest otwarty przez co nie dociążasz równomiernie krawędzi. robisz kontr rotację czyli nogi są na froniu a góra już ucieka do becka.
Na becku delikatny garbik 11 sekunad filmu
starego filmiku już nie ma ale obejrzałem jakieś Twoje na YT i progres jest znaczny )) Oby tak dalej
Użytkownik Jaceksp edytował ten post 22 February 2011 - 20:57
Napisano 22 February 2011 - 21:16
w takim razie może w czwartek jeszcze coś nagram ;p
Napisano 23 February 2011 - 07:37
ale jest git
Napisano 24 February 2011 - 21:13
kolejny film nie wiem czy też nie jestem zbyt słabo widoczny
to co mi sie rzuciło w oczy to nawepno ciężar ciała na tylnej nodze
no i tak jak Jacku mówiłeś garb przy becku
STARY FILM ! !
Napisano 24 February 2011 - 21:45
dobra co widać na filmiku to opisałem na zdjęciu
Wypychasz bioderko do przodu przez co jedziesz na tylniej nuzi , automatycznie linia barków jest zaburzona , cała ta sylwetka powoduje nierównomierne dociążenie krawędzi i przy ciętym będziesz miał problem. Ugnij nogi w kolanach bo są kompletnie proste . jakas nierównośc terenu i nie masz amortyzacji.
posmigaj w przysiadzie co za tym idzie ugniesz nogi cofniesz bioderko i pojedziesz z równomiernym dociążeniem deski.
jest kilka ćwiczonek i warto by je zastosować bo postępy robisz super , ale trzeba by pod okiem instruktora który wie ocb albo kogoś ogarniętego z kolegów.
Jak będzie możliwość spotkania to Ci powiem co i jak.
Napisano 24 February 2011 - 22:24
Dzięki Jacku za ten obrazek
Progres jest po 3h z instruktorem na TD
Niestety nikt z mojego otoczenia nie umie dobrze jeździć, poza tym na stoku spędzam około 10 dni w roku wiec też jest słabo
Sam jestem z siebie dumny bo ta jazda nareszcie jakoś wygląda.
Ale liczy sie zabawa
Wybierasz sie Jacki na Spring camp ?
Użytkownik kortas edytował ten post 24 February 2011 - 22:28
Napisano 25 February 2011 - 08:24
po Alpach na razie leże z kasą a musze na kwiecień zbierać na Francjie
Jak by mnie nie było to Aro Ci wszystko pokaże bo wiedze mamy podobną
Progres jest oczywisty i widoczny , butterki tez super jak na tydzień nauki , teraz tylko popracowac nad techniką i bedzie super
Napisano 11 March 2011 - 01:05
Nie jestem instruktorem ale postanowiłem coś od siebie napisać.
Filmiki nie do końca nadają się do oceniania stylu jazdy. Widać progres pomiędzy starym a nowym - to cieszy.
Wg mnie jest problem z postawą. Pozycja jest wysoka, ręce ci trochę latają, trochę się garbisz, sprawiasz wrażenie, jakbyś trzymał w pewnych momentach ciężar na tylnej nodze. Wszystko to może być efekt niskiej prędkości i równego stoku. Prawdopodobnie gdyby prędkość była większa, a stok bardziej wymagający wyglądałoby to inaczej. Niemniej warto wg mnie popracować nad pozycją. Moja rada, dociążać przednią nogę, bardziej ugiąć kolana, prostować plecy. Ręce rozłożyć w naturalnej i wygodnej pozycji.
Odnośnie jazdy - wydaje mi się, że trochę inicjujesz skręt skrętem ciała, zbytnio dociążasz tylną nogę (nie "ucieka" ci czasami tył deski?), a przede wszystkim nie dociągasz deski, tak aby "pokazać ślizg". Optymalny kąt nachylenia deski do stoku to ok 45 stopni. Moja rada we front side dociążaj przednią nogę, opuszczaj oba kolana w dół, tak jakbyś chciał nimi szurać nimi po stoku - deska powinna dzięki temu bardziej odchylić się od stoku i iść pewniej, jednocześnie dając ci możliwość amortyzowania nierówności - dodatkowo wymusi to wychył i prawidłową postawę. W back side podciągaj palce do góry, jakbyś chciał pokazać ślizg osobom które stoją przed tobą -dodatkowo dociążaj przede wszystkim przednią nogę, prostuj plecy a uginaj kolana. Odnośnie iniciacji skrętu - ćwicz do znudzenia WN i NW i poproś instruktora o zadanie ćwiczeń, które pozwolą ci skorygować błędy podczas inicjacji skrętu.
Pzdr i powodzenia.
Napisano 24 January 2012 - 18:12
znowu zbyt wiele nie widać ale każda wskazówka się przyda
Użytkownik kortas edytował ten post 24 January 2012 - 18:20
Napisano 24 January 2012 - 21:20
krótki filmik z dzisiaj
znowu zbyt wiele nie widać ale każda wskazówka się przyda
oglądam i oglądam i zauważyłem napewno że mam garbika na bs i wydaje mi się że przy fs ucieka mi tylne kolano do środka
Napisano 25 January 2012 - 20:59
oglądam i oglądam i zauważyłem napewno że mam garbika na bs i wydaje mi się że przy fs ucieka mi tylne kolano do środka
taki garbik to nie garbik... natomiast podstawowy błąd u Ciebie to jedziesz odchylony do tyłu, przez co wypychasz biodro do przodu i jest zaburzona linia barków wtedy. Barki muszą być równolegle do deski. Skup się tylko na pochylaniu przedniego barku bardziej do przodu, a będzie znacznie lepiej.
Co do kolanka to potrzebne by było inne ujęcie od strony FS z boku.
Willa Modrysówka - Noclegi w Zawoi
Napisano 14 December 2012 - 21:36
Ten narciarz na filmie to nie ja
tylne kolano spierdziela ale walcze z tym ,mówta co jeszcze ?
na sowją nogę
i słicz
Użytkownik kortas edytował ten post 14 December 2012 - 21:36