Mission jest bardzo dobrze reagujacym wiązaniem i w jeździe, bardzo szybkiej jeździe sprawdza się bardzo dobrze. Nie wiem Morgan skąd te info, o tym,ze się nie nadają.
Marek, zadziwiasz mnie trochę

Jeździłem w Missionach. Po to się robi twardsze wiązania by szybkość reakcji deski była jak najwyższa, by możliwie jak największa siła z naszych nóg, butów była przenoszona na deskę. Oczywiście na pewnym (wysokim) poziomie umiejętności pojawiają się indywidualne upodobania, wiele zależy od tego co się robi na stoku, jak wykorzystuje wiązania, czego się oczekuje itd. Fruwasz, skaczesz, pewnie gdzieś tam zdarza Ci się pojeździć, siedzą Ci Missiony, fajnie. Ale w szybszej jeździe, w puchu, w deskach bardziej do jazdy niż do skakania - znacząco lepiej spisują się wiązania twardsze od Missionów.
Powody są proste i oczywiste. Szybsza reakcja deski i mocniejsze dociśnięcie krawędzi to lepsza kontrola deski, pewniejsza jazda. Jeśli wiązanie (płyta na fs i bs, łyżka na bs, paski na fs) pracuje podczas jazdy, czyli zachowuje się jakby było z gumy, wygina się na wszystkie strony to deska reaguje z opóźnieniem a do tego jest duża strata siły która zamiast na krawędź idzie na wyginające się wiązania. Od strony fizyki, myślę że najlepszą osobą która Ci to może wytłumaczyć jest Shaman.
Reasumując, klęknij stabilnie na desce, chwyć swoje wiązanie za heelcup i ile masz pary w ręce odciągnij je z deski, jakbyś chciał je wyrwać. Jeśli wsadzisz w szparę zapalniczkę (1 cm) to wiązania mają miękkie płyty. A teraz się zastanów ile wyciskasz rękoma, a ile nogami, o ile większą siłę masz w nodze, nie wspominam o takich czynnikach jak Twoja masa, pęd itd. Wyobraź sobie więc o ile większe siły działają na wiązania podczas jazdy.
Dłuższe, prawdziwie freeridowe deski, innymi słowy deski do jazdy, z którymi nie wiem czy masz do czynienia, także wymagają większych sił. Krawędzi jest więcej, trzeba więc zminimalizować na wiązaniu stratę sił aby ją dociążyć mocno na całej długości. Znowu fizyka.
Stąd też, do jazdy, producenci sugerują twardsze wiązania, najlepiej znacznie twardsze niż Missiony, szczególnie jeśli ktoś waży więcej niż 60 kg, chce jeździć poza trasami, gdzie szybkość reakcji deski potrzebna jest błyskawiczna, przynajmniej tak mi mówili ludzie z Burtona, Fluxa, Uniona, SP. Takie też są moje doświadczenia oraz wielu innych ludzi których znasz, wiesz jak jeżdżą. Choć poziom umiejętności ma tu akurat małe znaczenie.
Skakanie mnie nie interesuje, każdy lubi co innego, nie wchodzę w dyskusję w tym temacie bo nie robię 540, nie kręcę przez głowę, a na podstawie ogóra nic nie powiem

Ponadto śmiem twierdzić, że na dojechanie do skoczni, czy na rurkę, nie trzeba ani super deski, ani super wiązań, ale to inny temat.
Kolega szuka wiązań do jazdy w terenie, także po twardym lodzie, na dużych prędkościach, czyli jazda poza trasą gdzie warunki są zazwyczaj zmienne i zaskakujące. Zamierza kupić poważną deskę, przynajmniej tak powinien zrobić, szkoda by było gdyby na wstępie miał utrudnione zadanie w jej kontroli.
Jeszcze jedna sprawa, często jest tak: ktoś coś poleca na forum, ktoś inny słucha tej rady, kupuje wskazane rzeczy. Rzadko zmienia się sprzęty na tańsze, z założenia gorsze, więc delikwent jest zadowolony, jest lepiej. Tyle że jest jeszcze coś takiego jak koszt utraconych możliwości. Często bywa tak że gdyby jednak co innego wybrał, byłby znacznie bardziej zadowolony, miał więcej frajdy z jazdy, miał lepszy, szybszy progres umiejętności itd. Czasami jak czytam z czego ludzie są zadowoleni, co chwalą to się łapię za głowę, szczególnie gdy na czymś takim miałem przyjemność jazdy, ja czy ktoś ze znajomych

edit: Siwy, no wszystko rozumiem, ale bez jaj

Poczytajcie Panowi choćby katalogi i opisy wiązań

Albo poproszę kilka osób, które jeżdżą lepiej, by się zarejestrowały na forum, skoro powstaje tu Towarzystwo Wzajemnej Adoracji

Ewentualnie trzeba będzie napisać maile do firm by zaprzestali produkcji twardszych, droższych wiązań a już kategorycznie nakazać im by zmienili dedykowane wiązania do swoich poważniejszych desek do jazdy
Użytkownik mrgn edytował ten post 25 February 2013 - 20:48