Dla wszystkich "parowozów" dla których dziura to za mało stworzono S4 i B4 - czyli Airhole z dodatkowym "otworem" dla nosa. Fajny panel który ochrania nos i pozwala wydychać również nosem. Czlowiek człowiekowi nie równy - stworzono więc szereg rozwiązań na różne potrzeby
No, no...ale ja myślałem, że oddychanie nosem jest tym podstawowym, elementarnym, a inne to są te, które wymagają dodatkowych otworów (na usta itp. )
Bo jeszcze a propos "Czlowiek człowiekowi nie równy - stworzono więc szereg rozwiązań na różne potrzeby" to z tą dziurą na usta trochę się wkopali i ugrzęźli. Bo przecież nie zrobią tej dziury 'przesuwanej' (góra/dół), a ja np. mam tak, że gdy ustawię sobie airhole tak, żeby górna linia (ta pod goglami) nie ograniczała widzenia...to wtedy przez ten otwór na usta — wystaje mi ta mała kępka zarostu, która jest tuż pod dolną wargą I ten otwór do oddychania staje się bezużyteczny i bez sensu
Taka jest złośliwość natury i przypadłość tych wszystkich "patentów", niby super, niby przemyślane, niby działają (bo sprawdzanie wśród kolegów i drużynie ) a potem i tak pojawia się przypadek, że ktoś ma inną odległość ust od nosa i cały patent idzie w ... zdu
Trochę tak jak z programistami — trzepią te algorytmy, są z siebie dumni, śmiga u nich jak złoto...a irytacja gdy pojawia się ktoś kto mówi "ale u mnie to zmula", a odpowiedź programistów "jak to zmula! u nas nic nie zmula!" To twoja wina użytkowniku
A wracając do airhola, sztuką jest zrobić coś uniwersalnego. Może jednak muszą zróżnicować rozmiary, a nie iść na łatwiznę i zrobić "jeden".
Bo wiecie, jak się nad tym zastanowić to nawet zalatuję to trochę komizmem PRL i filmami Bareji, coś w stylu "Produkowalibyśmy konserwy mięsne, gdybyśmy mieli mięso - ale nie mamy blachy". A tutaj "Mamy extra patent, super otwór do oddychania ustami, ale nie trafia w usta — a jak wydycha się nosem to i tak leci pod gogle"