Na Szczyrk to chyba lepiej poczekać, aż otworzą więcej tras, bo teraz lipa. Dwie czynne ludzi kupa, a śniegu mało. Sam czekam, bo karnety już kupione.
Kto gdzie jutro śmiga
Napisano 01 January 2018 - 20:11
Napisano 01 January 2018 - 21:01
Szczyrk jest zapchany do niemozliwości... Na fejsie i forach wrzucają multum zdjęć z korków na drogach i kolejek pod stokiem. Kolega był w dzien przed sylwestrem i 40 minut stał do krzesełek:)
EDIT:
jak cos jutro wieczorny oraz piątek wieczór do niedzieli czarny groń
Użytkownik gula44 edytował ten post 01 January 2018 - 21:02
Napisano 01 January 2018 - 21:06
Dzięki za info.
A tak chciałem zobaczyć i przetestować te nowe wyciągi.
Podoga pokazuje że nie szybko naśnierzą niestety.
No następnym razem.
Lecę więc na Podhale.
Target jest - zobaczyć Małe Ciche i Wirtów bo jeszcze tam nie latałem.
Napisano 01 January 2018 - 21:40
czy na czarnym groniu jest juz poducha, ktos cos? bo snowpark otworzyli ale brak zdjec poduchy...
Napisano 01 January 2018 - 23:36
Właśnie wróciłem z prawie 2-tygodniowego pobytu w Zako i którko mówiąc, lipa nad lipami.
Przez ten czas jedynie 2 dni sensownej zimy (29-30, gdy sypnęło blisko pół metra), a przed tym naleciał halny, zaś 31-go przyszło ocieplenie i roztop niemiłosierny, dosłownie wszędzie.
W Białce ok godz. 11 robi się cukier z masłem, a i tłum nie odpuszcza.
Na stokach bliskich okolic Zakopanego (Harenda, Suche, Szymoszkowa) jest podobnie, choć bez tłumów.
Tak 24-26-go pomimo braku śniegu chwytał mróz, i na wieczorne jazdy robił się niemiły beton (doświadczyłem tego na Suche Ski).
Dziś jechałem przez Witów Ski i tam wszystko płynęło przy +5C i deszczu.
Ja bym pognał na Słowację, Kubińska Hola, gdzie temperaturowo na najbliższe dni/tydzień zima wygląda znacznie lepiej.
"The hardest part about learning anything physical is starting without already knowing what it feels like to do it right!"
Napisano 02 January 2018 - 00:32
Właśnie wróciłem z prawie 2-tygodniowego pobytu w Zako i którko mówiąc, lipa nad lipami.
Przez ten czas jedynie 2 dni sensownej zimy (29-30, gdy sypnęło blisko pół metra), a przed tym naleciał halny, zaś 31-go przyszło ocieplenie i roztop niemiłosierny, dosłownie wszędzie.
W Białce ok godz. 11 robi się cukier z masłem, a i tłum nie odpuszcza.
Na stokach bliskich okolic Zakopanego (Harenda, Suche, Szymoszkowa) jest podobnie, choć bez tłumów.
Tak 24-26-go pomimo braku śniegu chwytał mróz, i na wieczorne jazdy robił się niemiły beton (doświadczyłem tego na Suche Ski).
Dziś jechałem przez Witów Ski i tam wszystko płynęło przy +5C i deszczu.
Ja bym pognał na Słowację, Kubińska Hola, gdzie temperaturowo na najbliższe dni/tydzień zima wygląda znacznie lepiej.
Tłumy po świetach i przed sylwikiem i w sylwestra to standard na Podchalu więc nic nowego.
Brak śniegu to jednak kłopot.
I jeszcze ten tłum więc stoki nie były oszczędzane.
Ja jadę jutro więc tylko nasi wschodni sąsiedzi będą na stokach (jeśli będą)
w nocy z wtorku na środę będzie śnieg wiec będzie spoko.
Temperatura dziś i środę spadnie więc górale będę produkować śnieg na ferje a te tuż tuż.
Za 2 tygodnie ruszają Mazowieckie !
Napisano 02 January 2018 - 09:27
Lecę więc na Podhale.
Jak nic nie spadnie z nieba, to daruj sobie Witów, w Sylwestra z rana nie było najgorzej, ale ok południa już leciał brąz. A nie mają zapasów, żeby coś zgarnąć.
Małe ciche - warunki mieli, ale nie wiem jak po sylwestrowych desczo-oceipleniach. Pocisnąłbym na Łomnicę albo Szczyrpskie.
Użytkownik azael edytował ten post 02 January 2018 - 09:28
Napisano 02 January 2018 - 09:47
Jak nic nie spadnie z nieba, to daruj sobie Witów, w Sylwestra z rana nie było najgorzej, ale ok południa już leciał brąz. A nie mają zapasów, żeby coś zgarnąć.
Małe ciche - warunki mieli, ale nie wiem jak po sylwestrowych desczo-oceipleniach. Pocisnąłbym na Łomnicę albo Szczyrpskie.
Dzięki za namiary. Słabo znam stoki Czeskie i Słowackie.
Będę spał pewnie w Białym Dunajcu więc chcę pozwiedzać.
Łomnicę i Szczyrpskie wpisuję na listę do odwiedzenia.
Napisano 02 January 2018 - 09:54
Niewiele dalej z B.Dunajca masz Kubińską Holę, http://kubinska.sk
Jak ktoś lubi pocisnąć po długich szerokich trasach, i jest warun, na prawdę warto zaliczyć.
"The hardest part about learning anything physical is starting without already knowing what it feels like to do it right!"
Napisano 02 January 2018 - 10:26
ProDish - podhalanskie stoki slabiutko po ociepleniach, ja bym uderzal na slowacje gdybym jeszcze mial wolne, tam mrozno i ma padac caly tydzien.
Jedyny fajny zimowy dzien byl w sobote przed wigilia, potem juz z gorki niestety
Czy ktos byl w ostatnich dniach na Chopoku i moze opisac warunki aktualne? Planuje wypad pod koniec tygodnia/weekend.
Wiecej klipów: https://www.youtube..../ilearpl/videos
Napisano 02 January 2018 - 10:39
Odpuść Biały Dunajec jeśli chodzi o noclegi. To wąskie gardło dojazdu na południe, most z ruchem wahadłowym. W Poroninie masz następną kiszkę z przebudową zakopianki.
Poszukaj gdzieś za Poroninem, Gliczarów, Murzasichle etc. Na wylocie Zakopanego w kierunku na Kościelisko masz prostą drogę na Kubinską przez Chochołów, albo na Łomnicę przez Cyrhle i Łysą Polanę. Z tego powodu pisałem w innym wątku, że nie jest prosto dojechać do Białki do Zyg Zaka. Wiem, że teraz już będzie luźniej, ale w godzinach szczytu i tak będziesz miał frustracje w korkach.
Napisano 02 January 2018 - 10:57
Odpuść Biały Dunajec jeśli chodzi o noclegi. To wąskie gardło dojazdu na południe, most z ruchem wahadłowym. W Poroninie masz następną kiszkę z przebudową zakopianki.
Poszukaj gdzieś za Poroninem, Gliczarów, Murzasichle etc. Na wylocie Zakopanego w kierunku na Kościelisko masz prostą drogę na Kubinską przez Chochołów, albo na Łomnicę przez Cyrhle i Łysą Polanę. Z tego powodu pisałem w innym wątku, że nie jest prosto dojechać do Białki do Zyg Zaka. Wiem, że teraz już będzie luźniej, ale w godzinach szczytu i tak będziesz miał frustracje w korkach.
W tym tygodniu już pewnie korków nie będzie
Mam fajną miejscówkę ze śniadaniem właśnie w Białym. Do Białki i na Rusiński skrótem śmigam bo mam 4x4
ale jak macie jakąś fajną miejscówkę , jedyna ze śniadaniem to poproszę
Napisano 02 January 2018 - 11:01
@ProDish No to nie było tematu.
Napisano 02 January 2018 - 11:07
W tym tygodniu już pewnie korków nie będzie
Będą będą remontów pełno. Z resztą rzuć okiem teraz na navi z life traffic, B.D. -> B.T. dwie trasy po 40 min i jedna 1h (19km!!!)
Do Białki i na Rusiński skrótem śmigam bo mam 4x4
Podziel się Lądujesz na parkingu przy górnej stacji na Jankulakowskim Wierchu?
Użytkownik mloskot edytował ten post 02 January 2018 - 11:07
Napisano 03 January 2018 - 09:16
- azael i mloskot lubią to
Napisano 03 January 2018 - 10:25
Dziś w Białce Warun naprawdę fajny. Jest mróz i fajnie traski z rana zrobione. Trzeba korzystać.
ech... zazdroszczę
Napisano 03 January 2018 - 10:38
Napisano 03 January 2018 - 19:17
Będą będą remontów pełno. Z resztą rzuć okiem teraz na navi z life traffic, B.D. -> B.T. dwie trasy po 40 min i jedna 1h (19km!!!)
Podziel się Lądujesz na parkingu przy górnej stacji na Jankulakowskim Wierchu?
No z tymi remontami to masakra ale jakoś trzeba żyć.
Do Białk lub na Rusin Ski latam przez Glinczarów Dolny lub Szaflary Gronków.
Zawsze do w Białym Dunajcu taniej.
muszę powiedzieć że do 11:00-11:30 jest mega warun. Potem już trzeba szukać miejsc nie rozjeżdźonych.
Napisano 03 January 2018 - 19:27
muszę powiedzieć że do 11:00-11:30 jest mega warun. Potem już trzeba szukać miejsc nie rozjeżdźonych.
Zgadza się, miałem okazję się przekonać przez kilka dni, że kto rano wstaje temu sztruks na śniadanie przez 2h
Dodatkowo, dobrze jest zajechać nie na 9:00 jak się Białka ogłasza z oficjalnym otwarciem ale na 8:30, bo nie raz krzesła zaczynały wwozić zadki znacznie wcześniej
p.s. Dzięki za tipa z trasą
Użytkownik mloskot edytował ten post 03 January 2018 - 19:28