Pada w nim sporo mitów które trzeba obalić.
Rhotax:
Nowe zasady doboru deski ? 2012-02-15 0:13
Były kiedyś zasady co do wyboru długości deski ze względu na wysokość użytkownika czy jego wagę (np. uogólniając: deska sięgająca stojąc do brody itp.).
I chociaż nikt dokładnie (fizycznie) nie rozpisał dlaczego akurat tak, to każdy intuicyjnie wiedział, że to jak z gościem który ma 2 metry, a miałby rozmiar stopy 34. Jesteś wyższy potrzebujesz dłuższej deski ze względu na wysoko umieszczony środek ciężkości, etc.
Dodatkowo gdy jesteś cięższy to potrzebujesz cięższej/dłuższej deski żeby nie było tak, że przy wyższych prędkościach mrugniesz okiem, a drganie całej twojej masy będzie majtać tą małą deseczką jak zapałką (upraszczając).
Ale ostatnio pisze mi kolega, że był w Zieleńcu. A tam w porządnej wypożyczalni, czyli już nie takiej gdzie deski pamiętają stan wojenny
To czym się teraz kieruje przy doborze długości deski ? Jeżeli gość 190cm ma jeździć na 153cm, to gostek 170cm ...na metrowej :? Czy może teraz jest jeden rozmiar i pasuje dla wszystkich ? A jeśli tak, to dlaczego ? Co mają te nowoczesne deski, że już nie trzeba ich różnicować ze względu na długość, wzrost użytkownika czy jego wagę ?
Pada w nim sporo dziwnych odpowiedzi:
Siwex: waga,preferencje i ewentualnie wzrost mozna brać pod uwagę w skrajnych przypadkach...
Trzavolta: Z tym 153 to mocno pojechali. Dla mnie lekka abstrakcja bo przy tej wadze i wzroście jak nic okolice 160 cm (zależy jeszcze co chciałby robić) powinien dostać.Dla mnie nic się nie zmieniło, dalej dobieram d potrzeb, wagi, wzrostu, buta etc
Czegoś w tych odpowiedziach brakuje, czegoś co dla mnie jest najważniejsze przy doborze długości deski. A mianowicie tego, o czym wspomniał jako jedyny Bzyk, choć jak dla mnie na zbyt niskiej pozycji czyli PRZEZNACZENIE deski.
Jak dla mnie, jest to w tej chwili podstawowa sprawa, z uwagi na powszechne już rockery. I tymi deskami się zajmijmy, deski w camberze są jakie były, załóżmy że tam się nic nie zmieniło.
Hybrydy to ściema, to deski w camberze. Nie dają tej swobody jaką daje paraboliczny rocker, czy też deska z flatem między wiązaniami i uniesionym nose i tail. To jest opinia grupy ludzi dobrze jeżdżących, skaczących czy railujących z którymi mam kontakt.
Mnóstwo firm nawet do tej pory nie poradziło sobie ze zmianami desek camber i rocker, o czym wielokrotnie pisałem. Miałem na nogach tak słabo trzymająco rockery które po prostu mnie do szału doprowadzały, mały błąd w skręcie i jest uślizg, gleba itd. Kilku nie można było po prostu dotknąć na nose w skręcie, bo błyskawicznie działy się cuda. Jeździłem też na wielu toporach, twardych, trudnych deskach, z którymi był często zasadniczy problem by sobie poradzić z regulacją promienia skrętu. Kilka nie miało kompletnie popu. Można o tym pisać i pisać.
Ale wracamy do tematu.
Moja opinia na temat skracania desek przy ich doborze, jest w 50% prawdziwa, prawidłowa. Rockery to są deski sporo łatwiejsze w kontroli, po prostu łatwiej je ogarnąć na małej prędkości. A że poziom umiejętności na polskich stokach jest, co tu dużo mówić, na żenująco niskim poziomie, dlatego bierze się pod uwagę fakt że na mniejszej desce szybciej się zrobi postęp. Wyciśnie się szybciej z deski wszystko, ale jeśli chodzi o jazdę, tylko do pewnego poziomu umiejętności. Dotyczy to szczególnie dziewczyn, sorry, koleżanki, z moich obserwacji wynika że 1 na 20 które widzę, umie jeździć. Ale także dotyczy to kolesi którzy, nazwijmy to nie urodzili się z deską na nogach. To jest jeden z powodów dobierania krótszych desek.
Drugi arcyważny powód to dobierania krótszych desek to coraz większe zainteresowanie nie jazdą, a zabawą na desce. Nie każdy ma ochotę na szybką jazdę, wszelkie zabawy w flat tricki, buttery, raile, boxy są w tej chwili na topie. Można robić postępy i w tej dziedzinie mając krótszą deskę, jest łatwiej. Sprawa skakania, jest bardziej skomplikowana, ogólnie rzecz biorąc jak ktoś ma umiejętności na wyższym poziomie, może sobie pozwolić na krótszą deskę, ale często też Ci dobrze skaczący, i co ważne, uczące się nowych rzeczy, skaczą na dłuższych deskach. Także to są rzeczy wyjątkowo indywidualne. Nie mówię tu o skoczniach gdzie trzeba przelecieć 3 metry, tu można skakać na byle czym i efekty będą podobne. Na temat skakania, odczuć własnych jako osoby z zaawansowanymi umiejętnościami, lepiej by się na ten temat wypowiedział np. Marek S.
Czyli reasumując dotychczasowe, jeździsz jak ciotka i chcesz mieć łatwiej z progresem umiejętności lub bierzesz deskę do zabawy i masz gdzieś jazdę, wybierz sobie coś mniejszego. To tak bardzo ogólnie.
Problem jednak jest z pozostałymi 50%.
Jeśli szukasz deski do jazdy, nie interesuje Cię zabawa w przewracanki i bałwanki na stoku czy w parku, chcesz dobrze jeździć, pójść ogniem w puchu bez strachu że cię zaraz ten puch "wessie", chcesz jeździć na krawędziach i wybierasz deskę w rockerze, ogólnie rzecz biorąc, wybierz sobie znacznie dłuższego rockera niż wcześniej miałeś cambera. Dłuższa deska, to znacznie lepsza jazda, trzymanie na krwędzi, płynność jazdy, stabilność itd. Dotyczy to jednego modelu, jednej firmy, w różnych rozmiarach. Podam przykład, jeździłem na Voelkl Spade 151 cm, fajna deska to była dla mnie do zabawy, robiłem z nią co chciałem, wszystko wychodziło, podobała mi się bardzo. Co mnie dość dziwiło, fajne wrażenia miałem z jazdy na niej, trzymała, cięła łuki itd. Myślałem wtedy, ale jaja, dobra deska do jazdy. Do czasu.
Do czasu gdy mi nie dali Spade 162 cm, zrobiłem ze 6 dłuższych skrętów i zdecydowanie stwierdziłem że 151 cm to była jakaś pomyłka, w porównaniu do 162 cm deska ta słabiutko jeździła.
Jak dla mnie, obie długości były bardzo poręczne, łatwe w kontroli, drastycznej różnicy nie było. To rocker powoduje że krawędź efektywna w obu długościach, która stawia nam "opór", jest minimalne dłuższa. Jeśli się jednak porówna te deski z camberem, to różnica jest znaczna, najczęściej krótszy o 10 cm camber jest trudniejszy do ogarnięcia od dłuższego rockera.
Wniosek jest więc prosty, chcesz dobrze pojeździć, bierz dłuższego rockera
To są ogólniki, bardzo istotna jest sztywność deski, jej flex.