skręt ślizgowy - uściślenie opisu Pedra SignX
Napisano 18 January 2010 - 15:06
Może mały offtop, ale nie chce mi się zaczynać nowego tematu. Pozwole sobie skopiować wypowiedź Pana Pedro_SIGNX z forum snb.pl pod nickiem szef_X o skręcie ślizgowym: "Tak krótko, bo jak zawsze mało mam czasu !
Małą podpowiedzią niech będzie to Jaroo, że noga tylna zamiata wtedy ... kiedy jest odciążona. I o ile w nauce stosuje się przejście na przednią nogę (wtedy własnie tylna jest odciazona), o tyle trzeba dbać w jeździe aby jechac na obu nogach (zwłaszcza od linii spadku stoku).
Druga sprawa to zmiana obciązenia piety - palce ! Musi to byc wykonane jednoczasnie obiema nogami; prawdopodobnie u ciebie przednia noga idzie chwilę wczesniej na krawędź, wiec tylna w tymczasie moze się "poślizgać" "
Przeglądałem dzisiaj z ciekawości Pana książkę "Snowboard Śladami instruktora". Napisał Pan tam wyraźnie, przy skręcie ślizgowym i ślizgowym rotacyjnym: PRZENIEŚĆ CIĘŻAR NA PRZEDNIĄ NOGĘ. Niech się Pan w końcu zdecyduje jak jest poprawnie technicznie. Dlaczego ludzie uczący się "jeździć" z tej książki mają uczyć się "nie całkiem poprawnej" techniki ? Rozumiem to że w czasie nauki można przenosić ciężar, ale już trochę lepiej jeżdżący będą myśleć, że ten skręt tak właśnie wygląda od strony technicznej. Zresztą Pan M. Sołdan tak samo pisze w "swojej książce"
No i jeszcze ten kawałek tego tekstu z tamtego forum: " o ile w nauce stosuje się przejście na przednią nogę (wtedy własnie tylna jest odciazona), o tyle trzeba dbać w jeździe aby jechac na obu nogach (zwłaszcza od linii spadku stoku)." Co ma oznaczać "zwłaszcza od linii spadku stoku" ? To że przed linią spadku stoku to przenoszenie już nagle nie będzie złe technicznie ? Bo raczej będzie. Chyba wogóle się nie przenosi ciężaru na przednia nogę. Ani przed przekroczeniem linii spadku stoku, w czasie przekraczania ani po jej przekroczeniu. Oczywiście w normalnej jeździe. Więc po co książka, która uczy nie poprawnej techniki (przynajmniej w tym skręcie) ?
Napisano 18 January 2010 - 18:44
Tak naprawdę to nie ma czegoś takiego jak jedna szkoła jazdy. Inaczej jeździ zawodnik inaczej instruktor, inaczej jedzie się przy ostrych kątach wiązań i zupełnie inaczej na kaczkę.
Napisano 19 January 2010 - 00:09
Pozatym jeszcze nie wiem jak w nowszysch wydaniach ( ja mam chyba II ) ale ta kwestia mogla zostać jakos skorygowania może?
Napisano 19 January 2010 - 00:10

ksiażka pisana była lat temu kilka. W tym czasie technika ewoluowała i wciąż ewoluować będzie.
tak w technice było dokładnie to co jest w książce....... wyleciało to bodajże jakieś 3 lata temu.
I w tej chwili uzywane to jestjako ćwiczenie pomocnicze.... po co...... opisał to już Pedro
problem z ksiazkami polega na tym ze nie mozna jej apgrejtować

w chwili obecnej stosowane jest to co napisał w cytowanym przez Cibie poście
pzdr
JW
Napisano 19 January 2010 - 00:49
Napisano 19 January 2010 - 10:18
Jeżeli chodzi o przenoszenie ciężaru, to stosuję to ale tylko w przypadku początkujących (w sumie później nie ma sensu).
Napisano 19 January 2010 - 10:51
Napisano 21 January 2010 - 11:01
pzdr
Napisano 21 January 2010 - 11:35
Napisano 21 January 2010 - 13:00

Są tego jakies negatywy? Jeżeli ktoś jeździ po "staremu" to lamer

Potrzebny jest upgrade w szkółce, czy nie?
pzdr
Napisano 21 January 2010 - 13:08
A tam lamer, po prostu warto wyeliminować temat.
Napisano 21 January 2010 - 15:23
Podobnie jest obecnie z kątami, tj lekka kaczusia, leciutki kieruneczek, a nie radykalne kąty.
pzdr
Mam nadzieję, że Ci których uczyłem jeszcze żyją!!

Napisano 21 January 2010 - 15:27
Napisano 21 January 2010 - 15:31
Napisano 21 January 2010 - 15:32
Ale przeniesienie tylko inicjuje skręt, w momencie wykonywania skrętu ciężar wraca na 2 nóżki......
Inicjowało kilka lat temu. Sam jeszcze rok czy 2 lata temu tak robiłem. Teraz już nie mam zamiaru jeździć archaiczną techniką. Natomiast książka Pana Kunysza powinna być zaktualizowana, a nie że wydanie z 2008 dalej pisze o przenoszeniu ciężaru. No ale może to wcale nie zależy od Pedra SignX jak książka jest wydana.
Napisano 21 January 2010 - 16:20
Napisano 21 January 2010 - 21:46
pzdr
JW
Napisano 22 January 2010 - 09:40

pzdr
Napisano 22 January 2010 - 10:48
A napiszcie przynajmniej najważniejsze elementy co się zmieniło. Jeśli to nie tajemnica......
pzdr
Tylko to, że już nie przenosisz ciężaru ciała na przednią nogę w ślizgowym. Reszta taka sama.
Napisano 22 January 2010 - 10:54