Mam podobne obserwacje z gatkami X-Factor, ale nie wiem czy w ogóle na to jest rada. Każde takie gatki to pampers na tyłku...
Stwierdzam to samo, będzie się pocić tyłek i jajka..
zrobiłem małą konfrontację X-Factorów z HillyBilly.
HillyBilly mają ten plus że materiał z którego są wykonane to siatka (czego nie widać po zdjęciach), więc myślę że będą znacznie bardziej 'przewiewne' od X-Factorów czy burków. Z kolei X-Factory lepiej leżą na nogach, tyłku a panele ochronne się nie przesuwają i mają nieco 'mniejszy' profil. Mam dwie pary spodni, burki southside (silmy) i najki (regular). Przymiarka HB oraz XF w najkach była ok choć miałbym obawy co do tego czy spodnie wytrzymają z HB jeden dzień na stoku. Jeśli o slimy chodzi to ledwie byłem w stanie zapiąć je na guzik gdy miałem HB na d*pie. XF zapiąłem ale też nie ryzykowałbym spodni... To tez był główny powód dla którego nie zatrzymałem żadnej z tych gatek, zbyt obszerne.
Jeśli o protekcję chodzi to za wiele nie napiszę bo gatki tylko przymierzyłem w domu.
Panele ochronne HB są wykonane z dość twardej "pianki" lub mocno sprasowanej, ubitej gąbki (?). Na d*pie leżą mniej precyzyjnie co XF, nie dopasowują się tak dobrze bo panele nie są giętkie i w moim odczuciu nie są docięte tak "ergonomicznie" jak w XF (może się dopasują z czasem). Najmniej podobał mi się plastikowa nakładka na kość ogonową która jest dosyć twarda.
W XF za ochronę odpowiada gruba ale znacznie miększa gąbka, lądowania z niskich wysokości będą łagodniejsze ale raczej nie zabezpieczy tyłka tak dobrze na railach jak HB, choć to jest odczucie bardzo względne i być może błędne.. XF'y w moim odczuciu sprawdzą się najlepiej dla początkujących którzy sa narażeni na częste upadki na twardy, zmrożony śnieg/lód oraz dla tych którzy zaczynają z FS. Na pewno lepszy taki ochraniacz niż żaden!
HB z kolei dobre będą zarówno dla początkujących jak i prosów. Jedyne obawy mamy co do tego plastiku na kości ogonowej i "obszerności" która jak dla mnie jest dyskwalifikująca.
Fotki shortów HB i XF
http://tufotki.pl/fMf0x
Następne w kolejności biorę na warsztat Demony DS1620.
Użytkownik maver edytował ten post 26 January 2017 - 20:12