link nie działa...ale zgaduję, że fotka robiona na słońcu hehe
mam jedno proste pytanie, w sumie dwa ...a widzisz jakiś sens nagrywania w 60kl/s lub 120kl/s, który i tak odtworzysz tylko w 30kl/s?! i po co się nagrywa materiał np. właśnie 60kl/s?
co ciekawe w oficjalnych serwisach i specyfikacjach nie ma , o tym wzmianki, dowiadujemy się o tym dopiero po zakupię lub na zapytanie, chociaż, z tym też miałem problem w sony polska.
nie mogę właśnie tego zkumać, dlaczego sony tak ograniczyło tą kamerę...
pozdro
Użytkownik Arec edytował ten post 23 March 2013 - 10:59
Wypróbuję kiedyś motyw z filmu robienia fotki. Jak bym gopro miało tą funkcję to kupuję bez namysłu ile zaoszczędziłabym czasu na tworzeniu takiego dzieła hehe
Kamera sony jakoś do mnie nie przemawia kształtem, nie wiem czemu ale wydaje mi się bardziej praktyczna gopro ale to już raczej kwestia gustu...
Jestem tego pewny , w głębi duszy o tym wiem , że gdzieś na szczycie góry, wszyscy razem spotkamy się
Dokładnie, jak robisz slow-mo, to zaczyna klatek brakować:
masz materiał 30kl/sek, montujesz film, który docelowo będzie miał 30kl/sek (albo np. 24kl/sek). Chcesz zrobić slow-mo, "zwolnić" np. 2razy i klatek zaczyna brakować, każda klatka po prostu powieli się jeden raz, efekt nie jest dobry. Są sprytne programy (np. Adobe AE), które na podstawie poprzedniej i kolejnej klatki starają się jakoś odtworzyć to, co powinno być pomiędzy, ale prawdziwie "epicki" slow-mo z tego nie wyjdzie (hmm przypuszczam, że taki, jak np. w "Art of flight"). Więc jak chce się robić takie efekty, to im więcej klatek, tym lepiej
Druga sprawa, że teoretycznie, przy bardzo "dynamicznych" ujęciach, gdzie masz dużo ruchu, przy zapisie z większą ilością klatek ruch powinien być bardziej płynny, nie szarpać się. Pytanie, czy zwykły zjadacz chleba dostrzeże różnicę (vide Hobbit).
Pozdrawiam
Jestem na etapie poszukiwania rejestratora trasy do samochodu i zaciekawiły mnie opcje, które dają możliwość używania tej samej kamery jako rejestratora i jako kamery sportowej.
Albo znacie jakieś inne kamerki, które nadają się do samochodu jak i do nagrywania sportu? Jeżeli idzie o rejestrator samochodowy to głownie chodzi o to aby była opcja nagrywania w pętli oraz dobre i szybkie mocowanie do szyby.
Użytkownik sokaris edytował ten post 25 March 2013 - 16:50
Jestem na etapie poszukiwania rejestratora trasy do samochodu i zaciekawiły mnie opcje, które dają możliwość używania tej samej kamery jako rejestratora i jako kamery sportowej.
Albo znacie jakieś inne kamerki, które nadają się do samochodu jak i do nagrywania sportu? Jeżeli idzie o rejestrator samochodowy to głownie chodzi o to aby była opcja nagrywania w pętli oraz dobre i szybkie mocowanie do szyby.
Dołączam się do pytania. Właśnie jestem, jak to się mówi, "na kupnie" i chcę kupić kamerkę i do snb i do samochodu. Czytałam wiele pochlebnych opinii najpierw o sj3000, potem o sj4000 (nie wiem czemu teraz google pokazuje mi firmę Tracer, oni to produkują?). Czy ktoś z Was używa kamery sportowej do samochodu i ma opcję samoczynnego włączania się podczas ruszania?
@Respie, SJ4000 mam od jakiegoś czasu. Póki co testowana w samochodzie, na rowerze oraz w klubach w mrocznych warunkach.
Na snow jeszcze nie było okazji.
Zima tuż tuż, więc pewnie się niedługo gdzieś na stoku zobaczymy to dam pomacać
Na próbki na youtube nie ma co patrzeć - yt masakrycznie psuje jakość.
Jak dla mnie stosunek jakości do ceny - rewelacja.
I praktycznie komplet mocowań w zestawie - brak tyko samochodowego.
Na jednej baterii nagrasz koło 11GB - ~1h40m.
Jakość obrazu - dla mnie bardzo dobra - a jestem na to wrażliwy.
Automatyka jedynie dobierając balans bieli robi bardzo zimne kolory - ale jak to już zostało stwierdzone na wielu forach - ustawienie na sztywno Tungsten lub Cloudy (jak ktoś lubi ciepłe cukierkowe kolorki) załatwia sprawę w 100%
A co do tracera - dogadali się pewnie z fabryką i dostają partie z własnym logo
Ja mogę polecić sj4000, tylko trzeba uważać na podróbki, jak chcecie to mogę wam podrzucić jakiś filmik, mam ją dopiero 3 dni. Cena nie całe 300 zł
Pozdrawiam
Poziom zaawansowania:jezdze wn'em i kompensacyjnym
Napisano 23 November 2014 - 14:00
Chyba nie było nic wspomniane o kamerze Mobius ActionCam, jest to kamerka przeznaczona dla modeli latających:
- mniejsza i dużo lżejsza niż GoPro,
- zapisywanie filmów 1080p 30 fps, porównanie do GoPro Hero Silver
- istnieją dwie wersje soczewki (normal and wide angle),
- mniejszy akumulator ale wystarczy na rejestrację 80 minutowego filmu (wg.producenta), istnieje możliwość doładowania smartfonem przez specjalny kabel USB,
- na stronie JooVuu sprzedają wodoszczelne obudowy,
- dostałem nagranie od znajomego i przy słabym oświetleniu występuje zjawisko rolling shutter o którym mało który producent wspomina a decyduje o jakości dynamicznych obrazów, czym jest to zjawisko każdy pewnie widział kręcąc filmy telefonem (dla wyjaśnienia i https://www.aptina.c...bal-shutter.jsp) Takie zjawisko występuje również w popularnym zamienniku GoPro - kamerce SJ4000. Nie wiem jak będzie wyglądał obraz na śniegu w słoneczny dzień.
- kamerka kosztuje ok. 230 zł plus cena obudowy
Krótki opis na http://www.dobreprog...News,55632.html
Ale nie wiem czy wszyscy są świadomi że wyszła nowa kamera "GoPro Hero" równolegle z Hero4, kosztuje 549zł, więcej info na http://www.gohero.pl/GoPro-Hero. Niestety wydaje mi się że kręci WYŁĄCZNIE w trybie Super View - bardzo szeroki kąt, duże zniekształcenia - właściwie nie nadaje się do kręcenia kogoś z przodu, wszystko jest w kadrze bardzo małe.
@Respie, SJ4000 mam od jakiegoś czasu. Póki co testowana w samochodzie, na rowerze oraz w klubach w mrocznych warunkach. Na snow jeszcze nie było okazji. Zima tuż tuż, więc pewnie się niedługo gdzieś na stoku zobaczymy to dam pomacać Na próbki na youtube nie ma co patrzeć - yt masakrycznie psuje jakość. Jak dla mnie stosunek jakości do ceny - rewelacja. I praktycznie komplet mocowań w zestawie - brak tyko samochodowego. Na jednej baterii nagrasz koło 11GB - ~1h40m. Jakość obrazu - dla mnie bardzo dobra - a jestem na to wrażliwy. Automatyka jedynie dobierając balans bieli robi bardzo zimne kolory - ale jak to już zostało stwierdzone na wielu forach - ustawienie na sztywno Tungsten lub Cloudy (jak ktoś lubi ciepłe cukierkowe kolorki) załatwia sprawę w 100%
A co do tracera - dogadali się pewnie z fabryką i dostają partie z własnym logo
Ja mogę polecić sj4000, tylko trzeba uważać na podróbki, jak chcecie to mogę wam podrzucić jakiś filmik, mam ją dopiero 3 dni. Cena nie całe 300 zł Pozdrawiam
Również posiadam kamere sj4000, dokładnie sjcam sj4000 wifi , Bardzo polecam! cana do jakości nie ma lepszej!
Dzięki bardzo za opinie, a powiedz mi Jammiq, jak toto się spisuje w aucie, jaki masz do tego uchwyt i co z włączaniem? Włącza się sama jak ruszasz, czy jak? Dajcie znać gdzie kupowaliście, oglądałam te kamerki na Aliexpressie, ale słyszałam, że tam aż podrabiają podróbki podróbek Nie wstydźcie się podać namiarów na sprzedawcę jeśli jesteście zadowoleni
Kamerkę kupowałem od http://www.allegro.p...php?uid=1825029
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to oryginał
Mają w ofercie wszystkie potrzebne gadżety - baterie, ładowarkę zewnętrzną itp.
Uchwyt: http://allegro.pl/ze...4763369668.html
Co do automatycznego włączania - jest taka opcja do aktywowania w menu (car mode) - włącza się gdy wykryje zasilanie na usb (czyli z ładowarki samochodowej) - ale nie testowałem tego akurat.
Jak się spisuje? Jak będę w firmie to postaram się wrzucić na serwer jakiś wycinek orygialnego materiału z kamerki i podrzucę Ci linka. Aczkolwiek 5 minut materiału to będzie z 0.5GB