Cześć,
planuję kupić ostrzałkę i samodzielnie ostrzyć snowboard. Jeśli chodzi o konkretny model to rzucił mi się w oczy: 'Ergo Race Kit Toko'.
Nie do końca jednak mam przekonanie i pewność jeśli chodzi o kąty jakimi można naostrzyć deskę tym narzędziem. Jaką mam pewność czy moja deska nie jest fabrycznie ustawiona na 90 stopni? Jeśli chodzi o deskę to jest to obecnie Slash Happy Place (Być może ktoś wie jak w tej desce naostrzone są fabrycznie krawędzie?).
Mimo wszystko wyczytałem, że najczęściej ostrzy się na 89-88 stopni także wtedy ten zestaw by mi pasował.
Jeśli chodzi o podcinanie to widzę, że najlepiej na razie tego nie ruszać także tutaj chce mieć po prostu opcję na przyszłość jeśli zajdzie taka potrzeba (ale kiedy?).
Kolejną rzeczą co do której nie mam pewności to to w jaki sposób ostrzyć snowboard. Z tego co widzę to albo ostrzy się całą krawędź albo omija początek/koniec i zaczyna się na punktach kontaktowych, jest to dla mnie zagwozdka ponieważ lubię popróbować porobić jakieś buttery i z tego co wiem te obszary na końcu snowboardu powinny być raczej nienaostrzone do tego. Więc nasuwa się pytanie jak znaleźć te punkty kontaktowe i który sposób ostrzenia będzie właściwy.
Dodatkowo widzę, że często po naostrzeniu radzi się aby przeszlifować krawędź diamentem, czy taki zabieg jest konieczny i ma jakiś szczególny powód?