Miałem w ręku sporo rzeczy Quik'a i porównując te rzeczy do Burton'a mam jednoznacznie wyrobioną opinię, choć dla mnie na szczycie jeśli chodzi o jakość wykonania ciuchów jest Volcom ze swoją kolekcją Landvik, czy obecnie 3.5 oraz Guide.
Wyjątkiem od tej reguły była kolekcja Quik'a dedykowana do filmu Art Of Flight, to były zaje ciuszki...
bo nie miałeś wcześniej innego cyclica 

Kwestia tego że kurtka jest zimna została potwierdzona pisemnie przez centralę Burton na Europę.
Na tej podstawie zostały mi zwrócone pieniądze.
@dabla nie przejmuj się zbytnio tym opisem. ten goretex quicksilvera jest jeszcze słabszy. ostatnio do outletów quicksilvera rzucili sporo kurtek w niskich cenach. Między innymi dwa modele z goretexem w cenie około 700zl. Jeśli to jedna z tych które widziałem w Krakowie oraz Wiedniu, to raczej poszedłbym w Cyclica, mimo wyżej wymienionych wad. Dlaczego? - np brak jakiejkolwiek podszewki i jeszcze cieńszy materiał niż w cyclic.
Gooday, możesz mi powiedzieć skąd czerpiesz takie informacje o tych kurtkach?
Bo jak dla mnie to taki z Ciebie znawca jak z kombajna bolid F1...
1. Materiał zewnętrzny jest WYOBRAŹ SOBIE ZALEŻNY NIE OD ROCZNIKA ale od koloru kurtki! Zależnie od tego o jakiej wersji Cyclic'a mówimy masz różny materiał, tak samo jest w modelu Swash, gdzie faktura materiału nie jest przypisana do całej linii. I tutaj między poszczególnymi sezonami nie ma ABSOLUTNIE ŻADNEJ RÓŻNICY- OPCJA TRUE BLACK Z TEGO SEZONU MIAŁA NAWET LEPSZY MATERIAŁ NIŻ LEGENDARNY ROCZNIK 2009.
2. Tafeta Lining jako podszewka jest ZDECYDOWANIE CIEPLEJSZA niż zwykła podszewka z siateczki, która nie ma żadnych właściwości termicznych,
3. Nowe Cyclic mają np. odpinany pas przeciwśniegowy, a starsze rocnziki,czytaj przed 2013 rokiem tego nie miały,
4. Tekst o przewiewaniu zimnego powietrza przez ZAMKNIĘTE OTWORY WENTYLACYNE TO PO PROSTU BEKA TYSIĄCLECIA,
5. Zarzut o krótsze rękawy jest wyssany z palca, gdyż w nowych kurtkach są one zwyczajnie dłuższe niż w roczniku 2009 czy 2010, dokładnie o jeden cal, czyli 2,5 cm.
6. Nowe roczniki są tej samej długości jeśli chodzi o wymiar mierzony wzdłuż suwaka co rocznik 2010.
7. Jesli chodzi o brak siateczki w otworach to jest to wcale nie musi być minus- np. przy podchodzeniu można się lepiej dzięki temu wentylować gdyż otwory dzięki temu zabiegowi są po prostu większe, a mówiąc o wpadającym śniegu to nie bardzo wiem jak trzeba się wyłożyć by nabrać śniegu pod pachy, a jesli ktoś w puchu jeździ z otwartymi wywietrznikami to znaczy,że jest nieodpowiedzialny, a nie że producent nie zadbał o wykonanie/wykończenie kurtki.
Także wszystkie Twoje argumenty tak mocno deprecjonujące nowego Cyclic'a można obalić w dowolnie wybranej chwili.
Nie wiem kto robił takie podsumowanie, ale chyba zazdrościł po prostu koledze nowszego rocznika kurtki Cyclic!
Pozdr