Zanim zacznę to zrób tak:
idź tu:
http://www.videograbber.net/i wpisz to: " http(tu wstaw dwukropek i dwa razy slash) vimeo.com/114314270 "
Jak się pojawią wersje to right click i ściągnij na dysk. Będziesz mógł oglądnąć klatka po klatce.
Do rzeczy:
Pierwsza sprawa to popatrz co się dzieje przed skrętem:
Ja widzę pozycję na kaczkę, z kolankiem pod kolanko, otwartą i z ciężarem ciała na tyle. Czyli po naszemu (kaczkowemu i (sic!) niekaczkowemu) "źle, tak się nie jeździ"
Dobra, dajcie mi chwilkę bo Tom się co chwilę budzi i piszę z doskoku
Popatrzmy na to ciut inaczej...
- pomiędzy skrętami pozycja jest niska. mamy stabilną, niską pozycję ze zdecydowanym ciężarem na tylnej nodze. Zauważcie, że aż się dziób deski podnosi...
To wszystko w trakcie ostatniej fazy poprzedniego skrętu...
Teraz następne ujęcie już po zmianie krawędzi:
Mamy nadal obniżoną pozycję, duuuużo ciężaru na tylnej nodze i zerknijcie na to co się dzieje z deską. Skręcona w śmigło co? Czyli "zmiana nacisku w relacji pięta palce w nodze prowadzącej" znacie to skądś?
Teoria jazdy na desce nie dzieli się na różne szkoły. Jest jedna i ta sama. Amen.
Dobra, przód deski jest odciążony, więc trzeba mu pomóc się lepiej wciąć. Stąd to śmigło. Oczywiście proszę moje uwagi traktować z przymrużeniem oka - ja prawie nic nie wiem o kaczce. Stawiam tezę, że teoria jest ta sama ale proszę wziąć pod uwagę, że każda szkoła, każdy styl będzie ją inaczej interpretował i inaczej podawał. Ja tu celowo nie analizuję w żadnej konkretnej szkole czy stylu. Patrzymy co się dzieje. Za chwilkę poproszę kolegów instruktorów o ich wnioski na ten temat
Biodra pana są lekko zrotowane. To z pewnością pomaga w lepszym prowadzeniu backside'u ale uwaga - na kaczkę jest to zabronione. Chodzi o to, że jeśli zrotujemy i złapiemy muldę... Skręcimy tylne kolano. UWAGA to jest niefajne.
Góry nie będę analizował bo nas to teraz nie kręci. Chodzi o to dlaczego krawędź teraz nie puści...
Teraz pan robi przysiad.
Widać to tuż po tym jak krawędź zaczyna puszczać (pióropusz śniegu) i w związku z tym, że tył deski troszkę puszcza, pan koryguje palcami nogi prowadzącej "odpuszczając" troszkę skręt.
o tu zaczyna puszczać:
i tu korekta wraz z dodatkowym obniżeniem pozycji zwróćcie uwagę na pióropusz śniegu nad śladem:
Rozkład sił na stopach jest wg mnie teraz 60% tył i 40% przód. Na początku skrętu był 90% tył...
Nigdzie nie widzę żeby był kibelek. To jest delikatna rotacja (auć jego kolano napewno bolało) i jazda w kucki...
Pozycja otwarta? Ja ją lubię. Inna sprawa, że widzę tu kontrrotację, która mi się nie podoba i która tu wg mnie wyraźnie przeszkadza. Inna sprawa, że rider jest wysokiej klasy i niespecjalnie widać, żeby to miało negatywny wpływ na jazdę.
Ciekaw jestem co się teraz w tym wątku wydarzy...
Użytkownik Abrax edytował ten post 18 December 2014 - 21:49