Kontrola Nad Kierunkiem Jazdy
Napisano 15 December 2014 - 20:55
do rzeczy...
Na desce jestem swiezak ! pierwsza godz. z wpieta deska to byla walka zeby wgl. utrzymac rownowage ale to juz mozna powiedziec opanowane. Zaczalem sie uczyc zeslizgu na bs i po 3 godz spoko na liscia bylo juz dobrze ( tak mowili goscie ktorzy po 5-8 lat jezdza, ze jak na swiezaka to dobrze).
Problem w tym jak np. dojezdzam do wyciagu i o ile skret w prawo czyli na bs ( chyba wygodniej mi bedzie sie uczyc na prawa noge jezdzic) i tak samo hamowanie na bs wychodzi calkiem spoko, to na fs w 90% gleba... i to nawet przed bramkami z plaskiej deski i malej predkosci ...
Dodam ze uczylem sie na czerwonej trasie i stok baaardzo stromy... heh bo niestety tylko taka byla otwarta..
Wiem ze instruktor bylby najlepszym rozwiazaniem ale chce sie najpierw nauczyc slizgac.. trzymac rownowage w wiekszosci sytuacji..
Napisano 15 December 2014 - 21:13

rozumiem że gleba do tyłu, na plecy? zacinała Ci sie prawdopodobnie deska w sniegu bo stawiałes ją pod małym kątem. To jest jedna z rzeczy do naiki - dobieranie umiejetnosci do warunków. łatwiej na desce pochylic sie do tyłu i pociągnąc palce do góry na płaskim, niż stanąć defakto na palcach i podpierać się ręką.
naucz się ślizgać fs prosto w dół, w prawo i w lewo to samo z bs
potem od krawedzi stoku do krawędzi. na krawędzi sadzasz dupe na śniegu i sie obracasz manualnie. Klękasz i jedziesz to samo w drugą stronę obciązajać bardzo delikatnie noge w kierunku w którym jedziesz. Jak czujesz że za szybkolub coś wracasz do równego stania tak jakbys chciał zeslizgiwać się równolegle do linii spadku stoku
poszukaj na yt nauka skrętów ślizgowych (rotacyjnych)
najlepiej weż jakiegoś zioma za browarek czy 2 niech zjedzie z toba raz czy 2 i ci pokaze
dalej to już opowiadanie o zaczarowanym dywanie bez demonstracji na stoku
Snołborderzy snołborderom
aDECHAde.com Team
Czytając moje posty bierzcie pod uwagę że wypowiadam się jako osoba mająca swoje zdanie a nie tylko jako administrator...
Napisano 15 December 2014 - 22:07

Napisano 16 December 2014 - 15:14
A już na "żywo" to wydaj parę złotówek na instruktora (tylko nie byle jakiego ze szkółki przy stoku), bo:
- będziesz się męczyć
- potem się przyzwyczaisz
- pochwalisz się na forum filmikiem, jak zjeżdżasz
- usłyszysz że: kibelek, w 33 sekundzie filmu noga parę cm nie w tą stronę, kolano też źle itd.
- zrazisz się
- przerzucisz się na narty

Ja w sumie też jestem świeżak, więc się nie znam, coś tam jeżdżę, ale i tak odkładam na lekcje u Siwego. Jak mnie nie

Napisano 16 December 2014 - 15:23
Naśladuj wszystko po kolei
PROGRES SIE SAM NIE ZROBI!
Napisano 16 December 2014 - 15:31
Snołborderzy snołborderom
aDECHAde.com Team
Czytając moje posty bierzcie pod uwagę że wypowiadam się jako osoba mająca swoje zdanie a nie tylko jako administrator...
Napisano 16 December 2014 - 15:33
A skad jestes ? Skusil mnie Shreku tym browarkiem darmowym hihihihiZ gory sorry jezeli zalozylem temat ktory juz byl walkowany ale sporo szukalem i nie znalazlem podobnego.
do rzeczy...
Na desce jestem swiezak ! pierwsza godz. z wpieta deska to byla walka zeby wgl. utrzymac rownowage ale to juz mozna powiedziec opanowane. Zaczalem sie uczyc zeslizgu na bs i po 3 godz spoko na liscia bylo juz dobrze ( tak mowili goscie ktorzy po 5-8 lat jezdza, ze jak na swiezaka to dobrze).
Problem w tym jak np. dojezdzam do wyciagu i o ile skret w prawo czyli na bs ( chyba wygodniej mi bedzie sie uczyc na prawa noge jezdzic) i tak samo hamowanie na bs wychodzi calkiem spoko, to na fs w 90% gleba... i to nawet przed bramkami z plaskiej deski i malej predkosci ...
Dodam ze uczylem sie na czerwonej trasie i stok baaardzo stromy... heh bo niestety tylko taka byla otwarta..
Wiem ze instruktor bylby najlepszym rozwiazaniem ale chce sie najpierw nauczyc slizgac.. trzymac rownowage w wiekszosci sytuacji..
Napisano 16 December 2014 - 16:08
Juz chyba wszystkie filmiki z sieci przegladnalem hehe ale to nie to samo co nauka na stoku z kims ogarnietym

Snp z tarnowa jestem, a Ty?

Napisano 16 December 2014 - 16:27

Napisano 16 December 2014 - 16:29

Zaraz ją zawołam
Napisano 16 December 2014 - 16:48

Snp na TD

Napisano 16 December 2014 - 17:02

Napisano 16 December 2014 - 17:11

Napisano 16 December 2014 - 17:16

kortek nic sie nie martw