Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakup aparatu cyfrowego, lustrzanki cyfrowej.

54 odpowiedzi w tym temacie

#21 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:umiem jeździć na krawędziach

Napisano 05 March 2010 - 15:43

Fuji:- 1.6fps [do 6 zdjęć]
- 5fps [do 24 zdjęć; 3.1MP; High Speed]

Z czystym sumieniem polecam ten aparacik, miałem w rękach i bardzo fajnie się sprawuje, czytałem wiele opinii i ludzie bardzo sobie chwalą :) Sprzęt dorównuje amatorskim lustrzankom a inwestujesz raz i każdy bez problemu fotkę zrobi :)

Nie ważne skąd pochodzisz i gdzie teraz jesteś

ważne, że masz dla innych otwarte serce!

#22 paczek96

paczek96

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 264 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 05 March 2010 - 21:47

http://www.allegro.p...s_18_55_mm.html
sav dobry będzie na początek ?

#23 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 05 March 2010 - 22:58

Zależy czego od tego aparatu będziesz oczekiwał. Ja bym nie kupował, wolałbym półprofesjonalną 10D, jednak jeśli nie chcesz rozwijać się pod względem fotografii, potrzebujesz aparat tylko po to żeby sobie raz na czas pstryknąć fote to oczywiście wystarczy, ten egzemplarz nie wygląda źle. Migawka jeszcze trochę wytrzyma, matryce będziesz musiał przeczyścić - zależy jaki to brud, być może wystarczy przedmuchać gruszką (taką zwykłą do odciągania katarku tylko CZYSTĄ!) i karta jest bardzo malutka, wystarczy Ci na jakieś 20 zdjęć w RAWach. Powiedz mi czego oczekujesz od aparatu, jakie fotki chcesz robić, czy chcesz doinwestowywać i jaki masz budżet to coś pomogę szukać :)

#24 paczek96

paczek96

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 264 postów

Napisano 05 March 2010 - 23:36

No aparat do czystej amatorki ja pociągnie mnie dalej to kupie coś lepszego budżet mam 700-800 zł (wiem że strasznie mało)
Dawniej miałem alphe robiłem nią zdjecia na automacie i była git i znalazłem nawet alphe i myśle czy nie brać znowu Sonego :)

http://www.allegro.p...00_dodatki.html ten jeszcze mi wpadł w oko dobrze o nim w necie piszą ;p

#25 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 05 March 2010 - 23:53

Olympusa odpuść, straszny syf, źle leży w łapie okropnie. Rozglądnij się za tym 10D, jak dostaniesz fotkę "stanu matrycy" tak jak Ci wyżej pisałem to wrzuć tutaj, zobaczymy co tam siedzi. Moim zdaniem lepiej kupić dobre body i potem dokładać do obiektywów, niż kupić słabsze body i po pewnym czasie zmieniać to i to. Jeśli chcesz robić fotki w automacie to nie ma co się pchać w lustrzanki, bierz hybrydę i będziesz zadowolony. Jeśli chcesz kombinować, rozwijać się to kupuj 10D i np. heliosa + pierścień do mocowania obiektywów M42. Jeśli wystarczy Ci kasy to bierz kit i będziesz zadowolony. Przy kupowaniu używanej lustrzanki nie ma sensu się spieszyć i napalać na dany egzemplarz, lepiej przeanalizować wszystko 5 razy. Sony jest o tyle dobry, że są do niego stosunkowo tanie szkła, jednak jest to bardzo prosty, malutki aparat w porównaniu do dwu-cyfrowych Canonów.

#26 paczek96

paczek96

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 264 postów

Napisano 05 March 2010 - 23:56

a mógłbyś pokazać jakiś obiektyw oprócz kitowego który by mi pasował do tego 10D ?
W miare tani jakiś a żeby był dobry ;p

#27 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 06 March 2010 - 00:01

http://allegro.pl/it...o_jak_nowy.html

Świetny obiektyw, tylko manual i trzeba się postarać, żeby zrobić dobre zdjęcie, nie wystarczy nacisnąć spustu migawki :) zobacz sobie sample zawarte na aukcji. Tylko że to jest obiektyw stałoogniskowy, czyli hm.. nie masz możliwości zooma :) Możesz ewentualnie poszukać zmiennoogniskowych obiektywów na mocowanie M42, będą na pewno dużo tańsze niż dedykowane obiektywy do cyfrówek!
Helios wypada lepiej jeśli chodzi o ostrość przy pełnej dziurze od obiektywu Canona 50mm f:1.8 a cena tego drugiego to około 500złotych!

Ewentualnie możesz poszukać czegoś o większym zakresie ogniskowych od KITa, jednak nie licz, że będzie to super ostre, super jasne szkło. Jednak na początek jak najbardziej wystarczy :) Ciężko znaleźć coś względnie dobrego przy tak ograniczonym budżecie, jedynie manualne szkiełka pod M42 :)

#28 paczek96

paczek96

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 264 postów

Napisano 06 March 2010 - 00:15

Wielkie dzięki :)
czekam na odpowiedź od tego gościa od 10D i wtedy pokaże co napisał i wkleję zdjęcie i wtedy sie zobaczy ale ten obiektyw też sie podoba :)
Ogólnie chciałbym sie wybrać do szczecina na kurs fotografii :)

#29 Ypsi

Ypsi

Zaawansowany snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPip
  • 679 postów

Napisano 06 March 2010 - 16:17

Nikona sobie odpuść bo po pierwsze Nikony są be

wyjaśnisz?
czy może to jest tak jak znajomy powiedział mi że jak kupować deski to TYLKO BURTONA, jak go zapytałem dlaczego, odpowiedział "bo tak" :)

Olympusa odpuść, straszny syf, źle leży w łapie okropnie.

to że Tobie źle leży, czy źle się foci to nie znaczy że wszystkim :) tak samo są ludzie którzy za cholere nie chcieliby Canona, ale są i tacy do kochają swoje Canony i nie dopuszczają myśli, że inne firmy TEŻ ROBIĄ DOBRE SPRZĘTY (dziwne prawda? :) )
jeśli chodzi o ergonomię to chyba Nikon przoduje, ale i tak najlepiej samemu pomacać i to ocenić
Sony robi dobre aparaty, cały system przejęli po firmie Konica Minolta (chyba nie trzeba nikomu jej przedstawiać), jest na rynku jeszcze wiele szkieł KM, a i jest wiele nowych Sony w tym bardzo dobrej jakości, jasnych szkieł Carl Zeiss

sav uwierz mi każdym aparatem da się takie fotki pstryknąć, że szczęka opada

nie miałem wtedy za dużo kasy gdy kupowałem aparat, więc przy mojej amatorce wolałem kupić hybrydę Fuji S9600 (teraz są nowsze i lepsze) i uczyć się na niej, niż pchać się w lustro i podpinać byle jakie obiektywy, bo na lepsze mnie nie stać, a mieć lustro i tylko jeden obiektyw i to w dodatku KIT to jakieś nieporozumienie

taka hybryda jest bardziej uniwersalna, można jakieś makro pstryknąć i można coś na zoomie przy jednym obiektywie
to tak jak ze snowboardem, wielu początkujących kupuje deski AM, a dopiero później taką deskę jaki styl jazdy sobie upodobało

paczek proponuje poczytać jakieś typowo fotograficzne forum (tylko uprzedzam zgłupiejesz napewno od tego wszystkiego :) ) gdzie ludzie bardziej znają się na fotografii i sprzęcie niż ... np. ja :)

pozdrawiam http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/smile.gif
Jak chcesz to uciekaj ......................... Radzimy zostać !...

#30 lapa

lapa

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 38 postów
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 06 March 2010 - 20:39

ypsi dobrze gada też używam czegoś co nazywa się hybrydą Fuji 6500 fd i jak na amatorskie użytkowania w zupełności wystarczy - prawda jest taka, że większość ludzi (nie wszyscy oczywiście) patrzą teraz na ilość pikseli ich miliony a do amatorskiego użytkowania 5 mln w zupełności starczy - w/g mnie można z tego zrobić śmiało zdjęcie o formacie 15/21. Body to jedno w lustrach liczy sie głównie "szkło" obiektyw, ja osobiście powolutku dorastam do kupna lustra wybiorę najprawdopodobniej Nikona a to z tego powodu, że przygodę z fotografią zaczynałem od lustrzanki ("analogowej") Nikona i mam po niej kilka naprawdę dobrych szkieł - które będą pasowały do ewentualnie zakupionego body (oczywiście niestety jest tzw jak to nazywam "problem przelicznikowy" )
zimo gdzie jesteś ?????????????????????

#31 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 06 March 2010 - 21:39

Ypsi jasne, że hybryda jest uniwersalna, napisałem to kilka razy wyżej, ale jeśli ktoś chciałby się rozwijać to zakup hybrydy mija się z celem, gdyż będzie musiał wtedy wydać pieniądze na body i na szkła, a kiedy kupi body i na początek jeden obiektyw to może stopniowo doinwestowywać i kupować inne obiektywy. Mieć lustro i jeden obiektyw to w 80% przypadków nie jest nieporozumienie, bo nie każdy ma wystarczające fundusze, żeby skompletować za jednym razem cały system ;D Poleciłem Canona bo: 1) Nikony delikatnie przerysowują kolory, co nie każdemu pasuje. 2)są do nich droższe obiektywy. 3) konkurencyjny do Canona 10D Nikon D70 jest po prostu moim zdaniem mniej wygodny i gorzej robi mi się nim zdjęcia. 4) tak jak napisałeś jestem użytkownikiem Canona i wszystko inne jest moim zdaniem beznadziejne Dołączona grafika

Ypsi miałeś tańsze lustrzanki Olympusa w ręce? Trzeba mieć albo 12 lat albo bardzo bardzo bardzo małą łapke, żeby pewnie chwycić ten aparat.

Nie porównywałbym dwu-cyfrowych Canonów do stricte amatorskich puszek Sony, Olympusa, Pentaxa, Canona czy Nikona bo to całkowicie inna półka. Na tej półce leżą też dwu-cyfrowe Nikony, ale o nich już pisałem.
Uważam, że warto kupić jedno body raz a na dłużej niż za pare lat zorientować się, że musisz kasę wykładać spowrotem na body bo obecne Ci nie wystarcza ;D

To jest oczywiście moje zdanie na podstawie wiedzy i doświadczenia które do tej pory nabyłem, nie mogę się porównywać do ludzi, którzy zdjęcia od 20 lat robią bo nawet mnie tyle na świecie nie ma ;D

Pzdr.

#32 Ypsi

Ypsi

Zaawansowany snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPip
  • 679 postów

Napisano 07 March 2010 - 16:35

1. Canony mają delikatnie zbyt blade kolory co nie każdemu pasuje, np. mnie, bo ja wolę bardziej soczyste kolorki
i tu kolejny raz powiem, że jak coś Tobie nie pasuje to nie znaczy że i innym, ale widzę, że nie umiesz tego panie kolego pojąć ;D
2. obiektywy mają podobne ceny, ale i tak ktoś ma małe fundusze to raczej kupi jakieś Sigmy czy Tamrony, a te stoją w jednej i tej samej cenie czy to Canon czy Nikon
3.zdaniem wielu ludzi Nikon jest uważany za wzór wygody... nawet wśród niektórych kobiet z małymi rączkami... gusta i guściki
4. chłopie bądź trochę bardziej obiektywny ;D
ja lubię bardziej Nikona, ale wiem że Canon i reszta też robi naprawde dobre sprzęty
wojen i wojenek systemowych było już wiele i nie ma pewnych zwycięzców
Ty to nie paczek i nie wiesz co mu lepiej będzie w ręce leżało, w jakim menu będzie lepiej mu się operowało itd, więc nie wiem dlaczego tak wściekle doradzasz tak jak doradzasz

paczek weź aparaty w swoje ręce, pooglądaj, potrzymaj, zrób jakieś zdjęcie i sam oceń co Ci lepiej pasuje
a jeśli zostały Ci jakieś szkła z Sony to wybór może być prosty ;D
w Sony duży plus to to, że masz stabilizacje w body, więc działa z każdym szkłem

a tak na marginesie, moim skromnym zdaniem to wolałbym kupić jakieś słabsze, ale nowe/nowsze body niż pchać się w półprofesjonalne starocie, różnica technologiczna duża
(no, ale można "mieć ładne zdjęcia bez problemów, lub ładniejszy aparat i kombinować")
i ewentualnie jakiś lepszy używany obiektyw, a nie M42 i Heliosy + jeszcze jakieś przejściówki, gdzie możesz tylko pomarzyć że AF Ci zadziała

pozdrawiam

#33 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 07 March 2010 - 20:02

Ypsi mam wrażenie, że starasz sie za wszelką cenę skrytykować to co napisałem. Zauważ, że napisałem, że to MOJE zdanie oparte na MOICH doświadczeniach - polecam coś o czym MAM jakieś pojęcie i co MI pasuje w danych aparatach.

Co do dobrego leżenia w dłoni... po raz kolejny zapytam, czy miałeś w ręce lustrzanki Olympusa? Trzymałeś je pewnie jedną ręką i nie bałeś się, że zaraz Ci się wyślizgnie?
Nie ma siły, żeby Olympus albo Alpha200 leżała w dłoni lepiej od Canona 10D. Pomijam w tej chwili Nikony z tej samej półki bo to rzeczywiście subiektywna kwestia.
Jeśli chcesz to zapraszam do mnie, przyniosę dla Ciebie od znajomych wszystkie aparaty o których wcześniej się wypowiadałem i porównasz sobie czym lepiej robi się zdjęcia.

różnica technologiczna duża

Możesz wyjaśnić jaka jest różnica technologiczna która pozwala zrobić lepsze zdjęcie A200 od Canonów dwu-cyfrowych?
Czy Twoim zdaniem Canon 20D jest znacznie gorszym aparatem od 30D bo ten drugi miał swoją premierę później? Różnica między nimi jaką dostrzeżesz to jedynie większy wyświetlacz w 30D.

no, ale można "mieć ładne zdjęcia bez problemów, lub ładniejszy aparat i kombinować"

Dokładnie tak! Rozumiem, że pisząc "ładne zdjęcia bez problemów" masz na myśli Canona 10D i wszystkie potrzebne opcje bardzo łatwo dostępne a "ładniejszy aparat" to nowsze lustrzanki z niższej półki, kombinowanie to grzebanie w menu http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/smile.gif Nareszcie się zgadzamy :)

4) tak jak napisałeś jestem użytkownikiem Canona i wszystko inne jest moim zdaniem beznadziejne Dołączona grafika

ironia :)

paczek weź aparaty w swoje ręce, pooglądaj, potrzymaj, zrób jakieś zdjęcie i sam oceń co Ci lepiej pasujea jeśli zostały Ci jakieś szkła z Sony to wybór może być prosty :)

w Sony duży plus to to, że masz stabilizacje w body, więc działa z każdym szkłem

Zwróć uwagę na to, że nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu, jedynie powtórzyłeś niektóre rzeczy o których i tak pisałem wyżej.

#34 Ypsi

Ypsi

Zaawansowany snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPip
  • 679 postów

Napisano 07 March 2010 - 20:44

Możesz wyjaśnić jaka jest różnica technologiczna która pozwala zrobić lepsze zdjęcie A200 od Canonów dwu-cyfrowych?
Czy Twoim zdaniem Canon 20D jest znacznie gorszym aparatem od 30D bo ten drugi miał swoją premierę później? Różnica między nimi jaką dostrzeżesz to jedynie większy wyświetlacz w 30D.

tu akurat chodziło mi o "słabszy" aparat od 10D, ale nowszy czyli 350D, a nie o A200

Dokładnie tak! Rozumiem, że pisząc "ładne zdjęcia bez problemów" masz na myśli Canona 10D i wszystkie potrzebne opcje bardzo łatwo dostępne a "ładniejszy aparat" to nowsze lustrzanki z niższej półki, kombinowanie to grzebanie w menu Nareszcie się zgadzamy

eee patrz wyżej http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/smile.gif
no dobra, wygląd to też rzecz gustu :)

nie miałem wrażenia że Olympus mi się wyslizgnie, bo nie trzymałem go :) , ale to się wkrótce zmieni, więc napisze co myślę

Zwróć uwagę na to, że nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu, jedynie powtórzyłeś niektóre rzeczy o których i tak pisałem wyżej.

nie sądze

#35 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 07 March 2010 - 21:01

nie miałem wrażenia że Olympus mi się wyslizgnie, bo nie trzymałem go :) , ale to się wkrótce zmieni, więc napisze co myślę

Z niecierpliwością czekam na opinię http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/wink.gif

Pączku - możesz wziąć pod uwagę również takie szkiełko: http://aukcje.nasza-...?item=946391303 To aukcja mojego znajomego, zawsze mogę podejść do niego i obejrzeć sprzęt :)

#36 Guma

Guma

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 07 March 2010 - 23:52

dyskusja niczym na forum foto w dziale Canona(trochę takich już czytałem http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/tongue.gif )

generalnie jeśli chodzi o Nikona to nie ma sensu kupować starego body typu d40 czy d60 z jednego prostego powodu: nie posiadają silnika autofocusa. niestety obiektywy z wbudowanym autofocusem są droższe od klasycznych.

nowsza puszka jak np d80 z silnikiem to niestety znacznie większy wydatek niż canony pokazane przez pączka.

na korzyść za sonym przemawia wspomniana wcześniej stabilizacja obrazu w puszce. bezcenne dla zdjęć wykonywanych z teleobiektywami. co prawda stabilizacja w obiektywach jest znacznie dokładniejsza, ale też trzeba za nią odpowiednio zapłacić

za canonem natomiast przemawia fakt, że na przełomie ostatnich lat nie zmieniał systemu(chyba bo dawno się nimi nie bawiłem). zakładając taki stan rzeczy można spokojnie brać starsze body, a potem kasę pakować w obiektywy. jak body przestanie wystarczać to nie będzie problemu, żeby przesiąść się na coś nowszego

o olympusie nic nie powiem bo nie miałem tego w rękach.

jeśli zamierzasz zaglądać na forum foto to musisz się liczyć z tym, że najpierw odeślą cię do wyszukiwarki, a potem i tak każdy będzie cię przekonywał do systemu, w którym sam siedzi

#37 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 08 March 2010 - 00:06

jeśli zamierzasz zaglądać na forum foto to musisz się liczyć z tym, że najpierw odeślą cię do wyszukiwarki, a potem i tak każdy będzie cię przekonywał do systemu, w którym sam siedzi

Stare nawyki mi zostały http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/biggrin.gif

#38 paczek96

paczek96

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 264 postów

Napisano 09 March 2010 - 17:57

http://www.allegro.p...350d_rebel.html o co chodzi że prześwietla znaki ?
Wielka wada ?

#39 brokuł

brokuł

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 353 postów

Napisano 09 March 2010 - 18:52

Tam, gdzie powinien pokazywać jeden symbol pokazuje dwa bądź więcej. Takie coś się raczej samo nie robi, dlatego można podejrzewać, że aparat gdzieś upadł :hahaha:

#40 Bishop

Bishop

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 177 postów
  • Poziom zaawansowania:mam II klasę SITS PZS

Napisano 09 March 2010 - 19:01

http://www.allegro.p...350d_rebel.html o co chodzi że prześwietla znaki ?
Wielka wada ?

poza tym rebel czy kiss to wersje amerykańskie. nie wiem czy w Europie nie ma problemów w serwisowaniem.
obecnie najlepszy stosunek jakość/cena to sony. nikon dla amatorskiego użytku za drogi i za drogie akcesoria, w porównaniu do tego co oferuje. wiadomo, każdy chwali swoje, ja używam canonów i nie narzekam.
btw, mam do sprzedania teraz 450d z kitem, jakbyś był zainteresowany wal na pm. pzdr!