[Never Summer] Raptor 164 Na Trasach Przygotowanych
Napisano 22 December 2013 - 22:09
W wątku o mnie ( http://adechade.com/...__20#entry81410 ) pojawiła się prośba, żeby więcej napisać o Raptorze, którego miałem okazję niedawno testować. Najbardziej kompletny jest opis 'na gorąco' - kręcony na krzesełku, jeszcze z zadyszką z jazdy, wraz z kilkoma sekwencjami skrętów. Można go znaleźć tutaj:
{argh, zaraz się pojawi}
Lubię:
+ Łatwość wejścia na krawędź - w sumie deska sprawdzi się dla średniozaawansowanych
+ szybkość zmiany krawędzi
+ Pop - w sam raz. Pomaga przy wyjściu w skręcie, pozwala na małe przeskoki pomiędzy skrętami, równocześnie deska nie podskakuje przy wysokich kątach przechylenia (co zdarza się gdy jest zbyt duży).
+ Flex - bardzo fajnie się wygina ta deska, można łatwo zmieniać promień skrętu w czasie jego trwania.
+ promień skrętu - łatwy do kontrolowania, raczej na krótsze niebieskie i czerwone trasy lub zatłoczone stoki
+ wydaje się bardzo lekka
+ Zostawia ładne ślady w śniegu
+ Nie męczy w ślizgowym rotacyjnym (może się to wydawać śmieszne, ale to jedna z rzeczy na którą zwracam uwagę. Niektóre deski pod tym kątem są potwornie męczące)
Nie lubię:
- niedostateczna sztywność poprzeczna - na czarnej stromej trasie już nie dawała rady i dla mnie to ją dyskwalifikuje...
- wąska - buty wystają i przy dużych wychyleniach łapią śnieg (a ja i tak mam dość male stopy). Wersja Raptor X pewnie byłaby lepsza, ale i pewnie mniej stabilna poprzecznie... chętnie przetestuję jak będzie okazja.
(dygresja: generalnie zawsze zastanawia mnie na czym jeżdżą osoby z dużymi stopami, bo ja z moim EU41 wybieram zwykle modele wide)
Podsumowanie:
Gdybym miał wybrać jedną deskę na wyjazd rodzinny, to Raptor byłby idealny. Tak samo jadąc w miejsce, gdzie nie ma ambitniejszych tras.
Jadąc samemu pojeździć - na pewno bym jej nie zabrał.
Jeśli chodzi o wszechstronność - deska wybitna.
Natomiast jako deska do dynamicznej jazdy carvingowej w miękkich butach - jest OK, ale bez wielkich rewelacji.
I jeszcze kilka fotek:
Pozdrawiam
Bartek
Napisano 22 December 2013 - 22:28
Natomiast jeśli chodzi o jej uniwersalność to jest mistrzowska. Nie zawiodła mnie jeszcze nigdzie, nawet w parku dawała radę, szczególnie na dużych hopach.
- canmanski lubi to
Willa Modrysówka - Noclegi w Zawoi
Napisano 22 December 2013 - 23:28
To zależy co się ma na myśli mówiąc 'daje radę na czarnych". Moja definicja dawania rady to zjechać ciętym, z idealnym śladem (bez żadnego uślizgu, speed checków itp), kontrolując swoją prędkość i poczynania. Ja jeżdżę stosunkowo wolno, za to w głębokim wychyleniu.
Sam piszesz, że nie jest to jazda jak po szynach = czyli nie daje rady
A Voelkl Coal, Swoard Dual czy Nidecker Platinum dają radę.
Brakujący film z Raptorem jest tutaj:
I zapomniałem pozostałych informacji:
- wiazania Flux SF45
- kąty 33/18
- stance 52cm, symterycznie wzgledem insertów.
- buty Vans Aura
- waga - 77kg
Pozdrawiam
Bartek
Użytkownik canmanski edytował ten post 22 December 2013 - 23:37
Napisano 23 December 2013 - 01:16
dzieki za obiektywna recenzje.
Mam nadzieje ze w tym sezonie jescze dasz sie namowic na jakies szkolenia
pozdrawiam
jacekw
Napisano 23 December 2013 - 08:07
Dzięki.
Obiektywna to ona nie jest. Za to to co słyszysz na filmie jest w żaden sposób edytowane ani rezyserowane. Po prostu jeżdżę na desce i mówię co myślę, na gorąco.
Ewentualne uwagi mile widziane. Chciałbym kontynuować serię 'chairlift review' z innym sprzętem - mam nadzieję że w tym roku sie uda.
Pozdrawiam
Bartek
Napisano 23 December 2013 - 22:08
Użytkownik jj prince edytował ten post 23 December 2013 - 22:08
Napisano 23 December 2013 - 22:56
Przecież to jest normalne, kupujesz deskę, jest lepsza od poprzedniej, dobrze Ci się na niej jeździ itd. Chwalisz ją, polecasz. Tyle że nawet nie wiesz o tym że istnieją lepsze deski...
Dlatego polecam Test Drive, na tym samym stoku możesz porównać różne deski. Podobno, obecne będą, wszystkie polecane marki na forum.
Napisano 23 December 2013 - 23:37
Jeżeli chodzi o samą deskę, to ja osobiście cenię Raptora przede wszystkim za jej uniwersalność.
Pytanie jest inne, czy przy takiej jakości jazdy na krawędzi jaką reprezentuje Raptor i tym co prezentuje ta deska w ogólnie pojętych akcjach pozatrasowych, pozostałe wymienione desiwa mogą utrzymać taki poziom w różnych od carvingu zadaniach.
Oczywiście recenzja dotyczy jazdy w określonym stylu, na przygotowanych trasach i odczuciach doświadczonego Ridera jeżdżącego właśnie takim a nie innym stylem.
Zgoda, ale z doświadczenia wiem, że większość Riderów, którzy wybierają Raptora, ma szerokie spektrum wymagań, gdzie inne wyspecjalizowane deski, dość często nie są w stanie sobie poradzić, albo mówiąc inaczej, nie spełniają oczekiwań. I nie twierdzę, że Raptor jest deską lepiej jeżdżącą na krawędzi od Coala, Sworda etc. Uważam, że jeździ na krawędzi ponadprzeciętnie, ale przy okazji spisuje się genialnie jako deska freeride, do czego w sumie została stworzona
I tym optymistycznym akcentem Wesołych Świąt Panie i Panowie! Niech się wszystkim wiedzie i w końcu niech porządnie sypnie!
Never Summer Snowboards Store i nie tylko
snowboard, longboard, wiązania, ciuchy, akcesoria
www.boardshop.pl
www.boardshop.pl - facebook site - like it!
Napisano 24 December 2013 - 11:32
Ciekawe, dlaczego piszesz że recenzja jest oryginalna w naszej szerokości geograficznej? Intryguje mnie to bardzo.
Widzę, że wszyscy się zgadzamy, że jeśli chodzi o wszechstronność - deska to wybitna... więc dlatego na pewno znajduje się w mojej krótkiej liście desek, które wziąłbym ze sobą, gdybym mógł wziąć tylko 1 deskę. Obecnie to: 1. Radical Double Triax, 2. Swoard Dual i 3. Raptor właśnie.
Na szczęście rzadko taka sytuacja ma miejsce, więc do przygotowanych tras wezmę coś na trasy, kiedy uczę wezmę symetrycznego twina z wiązaniami na kaczkę, a do puchu swallow-taila albo mojego splitboarda.
Z resztą z tą krawędzią jest na prawdę dobrze - na 9 na 10 desek nie da się zrobić czystego grab-carve'u - a na Raptorze proszę, frontside i backside, jak widać na zdjęciach powyżej...
Pozdrawiam
Bartek
Napisano 24 December 2013 - 12:13
Jeszcze raz Wesołych i spokojnych Świąt.
Jamer
www.boardshop.pl
Napisano 01 January 2014 - 18:44
Choć oczywiście nie ułatiwł mi życia...jestem przed zmianą blatu i do tej pory myślałem tylko o Coalu.
Dopóki nie przetestuję Raptora, nie spocznę...
Czy NS będzie obecny na TD5?
Napisano 01 January 2014 - 19:18
Może zapytaj w wątku o TD5.
Pozdrawiam
Bartek
Napisano 07 January 2014 - 21:14
Na razie tak jak wszyscy czekamy i trzymamy kciuki za jakiś solidny opad
P.S. Testów z pewnością nie będzie w terminie 17-26 stycznia, bo wtedy część ekipy udaję się polatać za granicę na kolekcji NS na sezon 14/15
www.boardshop.pl
Napisano 07 January 2014 - 21:20
khm... khm... coś jeszcze dzisiaj masz do dodania..? masz udziały w klinikach psychiatryczno-psychologicznych, czy po prostu lubisz dołować/wqrwiać ludzi..?P.S. Testów z pewnością nie będzie w terminie 17-26 stycznia, bo wtedy część ekipy udaję się polatać za granicę na kolekcji NS na sezon 14/15
Napisano 07 January 2014 - 21:34
- snowmoni lubi to
www.boardshop.pl
Napisano 07 January 2014 - 21:36
- kortek lubi to
Napisano 07 January 2014 - 21:39
- praxx lubi to
www.boardshop.pl
Napisano 07 January 2014 - 21:47
praxx, wiesz przecież, że jest mi to totalnie nie na rękę ale wiem, że rozumiesz, iż muszę to wszystko objeździć, aby móc uczciwie na ten temat nowych desek NS się wypowiadać
Ja Cię mogę wyręczyć...
- Jamer lubi to
Napisano 07 January 2014 - 22:10
Oczywiście podtrzymuję deklarację testowania nowości 14/15. Niech no tylko pogoda da nam szansę...
Dobra, kończmy tego offa bo temat zdaje się był o Raptorze 164
www.boardshop.pl
Napisano 08 January 2014 - 02:08
Pięknie dziękuję za piękny test.
Choć oczywiście nie ułatiwł mi życia...jestem przed zmianą blatu i do tej pory myślałem tylko o Coalu.
Dopóki nie przetestuję Raptora, nie spocznę...
Czy NS będzie obecny na TD5?
Jeżeli mieszkasz w okolicy Krynicy i będę miał czas to możemy się umówić na Jaworzynie lub Słotwinach i użyczę Ci w tedy Raptora zeszłorocznego...mój raptor to 156cm i chyba jest troszkę miększy od najnowszego modelu ale nie jestem pewny...Jamer?