Go Pro 3 Black kosztuje tam 400 baksów to daje nam max 1300 zł (600 taniej niż u nas).
Będę zamawiał tylko nie wiem właśnie co z gwarancją

Trzebaby odsyłać i reklamować ?
Napisano 06 April 2013 - 11:20
Napisano 06 April 2013 - 12:40
Napisano 06 April 2013 - 12:44
Napisano 06 April 2013 - 12:55
Napisano 06 April 2013 - 12:58
Napisano 06 April 2013 - 13:07
Napisano 06 April 2013 - 13:09
Napisano 06 April 2013 - 13:10
Napisano 06 April 2013 - 13:38
Napisano 06 April 2013 - 13:44
nie lepiej kupić GoPro- HERO3 HD Silver? raptem 1MP mniej od Blacka a kosztuje 100 dolców mniej... a co do oclenia to faktycznie- jak się trafi
Hej,
nie wiem jak to jest z GoPro, ale radzę uważać z wszelkimi gwarancjami typu "world" i dokładnie się wywiedzieć, co w praktyce oznaczają.
Ja w ten sposób wpakowałam się z netbookiem Acera - znajoma przywiozła z Kanady, miała być gwarancja międzynarodowa. Tylko, że jak już się sprzęt zepsuł, to się okazało, że ta gwarancja obowiązuje, jeżeli jesteś Kanadyjczykiem na wakacjach i gdzieś za granicą Ci się sprzęt zepsujeWięc i tak musiałam naprawiać we własnym zakresie.
Pozdrawiam!
Zawsze możesz ogarnąć GoPro z Livigno. Ktoś tu motał te kamerki i też wychodziły ok. 1300.. Teraz kilka osób jedzie na zakończenie sezonu więc może ktoś Ci przywiezie?
Fakt różnie to wygląda, często w przypadku małych przesyłek nie naliczają. Generalnie wszystko zależy od urzędnika, bo to on decyduje czy nałożyć podatek/cło czy nie (i w poprzednim poście źle napisałem nie równowartość 250, tylko 150, żeby nie było). Cło w przypadku takiego sprzętu snowboardowego to akurat szczegół, bo 3.7%, nie wiem jaką stawkę ma elektronika, ale boli najbardziej ten podatek. A też kwestia jest że tak jak piszesz, że na deskę Ci nałożyli, a na ubrania nie, mimo że były droższe, to nie powiedziane że kiedyś nie dostaniesz. Wszystkie paczki są rejestrowane i jakiś nadgorliwy cyfrant może za jakiś czas uznać, że jednak od tego delikwenta należy wyciągnąć kasę, a z tego co się dowiadywałem mają na to 5 lat, wiec sporo czasu. Jedyne co nie wiem i mnie zastanawia tylko wówczas po jakiej stawce to się wówczas liczy, czy kursu z dnia przesyłki, czy na daną chwilę, bo jak drugie to wtedy może się zrobić problem bo kto wie co będzie za 5 lat
A w kwestii gwarancji chyba najlepiej napisać do przedstawiciela na Polskę jak wygląda sprawa z gwarancją sprzętu z poza kraju i Unii i miałbyś wtedy jasność, bo tak to różnie jedna firma może uznawać druga nie.
Napisano 06 April 2013 - 14:12
też nie wiedziałem, ale znajomy mi to powiedział który zajmuje się przesyłkami.Co do cła nie wiedziałem że mogą dawać je wstecz - już po puszczeniu towaru. Pytanie jaką mają dokumentację w historii u siebie...pytanie co zrobią jeżeli moja odpowiedz na ich pismo o nałożonym cle sprzed 2 lat będzie: "zaszła pomyłka, w tej paczce nie było sprzętu snowboardowego za XXXX zł tylko ubranie dla dziecka za 150 zł".
Napisano 06 April 2013 - 15:04
Napisano 06 April 2013 - 15:49
Użytkownik Muniek edytował ten post 06 April 2013 - 15:56
Napisano 06 April 2013 - 16:01
Tylko wez pod uwagę że przy tej kwocie (równowartość powyżej 250euro) urząd celny raczej nałoży Ci podatek i cło i to jest liczone od wartości całej przesyłki, a nie samego towaru.
Użytkownik Arec edytował ten post 06 April 2013 - 16:02
Napisano 06 April 2013 - 16:24
nie lepiej kupić GoPro- HERO3 HD Silver? raptem 1MP mniej od Blacka a kosztuje 100 dolców mniej... a co do oclenia to faktycznie- jak się trafi
Napisano 06 April 2013 - 16:34
to że w opakowaniu nie ma paragonu nie oznacza że ci nie naliczą, bo nie będą wiedzieli od jakiej kwoty, jak co to zgłoszą się do i samemu będzie trzeba przedstawić paragony, dowód zakupu, cokolwiek. A w przypadku jak zlecasz wysyłkę jakiejś firmie to ona sama podaje wartość i brak paragonu tu nie ma wpływu.jest prosta zasada jak pominąć cło i podatek, oczywiście nie zawsze skuteczna...nigdy nie wysyłamy paragonów, rachunków itd. razem z zakupionymi przedmiotami...wyrzucamy także oryginalne opakowanie...nie wysyłamy razem np. 2 kamer tylko oddzielnie, większa szansa, że nie zabulisz itd.
ja nigdzie nie powiedziałem że poniżej zwalnia też z podatku, napsiałem tylko że przy tej wartości powyżej 250 ma i podatek i cło. Też są przypadki że poniżej tych 250 euro paczka nie jest zwolniona z cła. A swoją drogą jak paczka jest o równowartości poniżej 50 euro to w większości wypadków olewają temat i podatku też nie naliczają.ta suma zwalnia tylko z cła, nie z podatku, czyli tylko 3.7 % ....żadna kwota nie zwalnia z opłaty podatku!
Napisano 06 April 2013 - 16:37
różnica jest dużo większa niż tylko cyferki na papierze (pomijajac że nawet na papierze jest przepaść w możliwościach kamer)
Napisano 06 April 2013 - 16:41
Użytkownik Muniek edytował ten post 06 April 2013 - 16:42
Napisano 06 April 2013 - 19:09
Zawsze możesz ogarnąć GoPro z Livigno. Ktoś tu motał te kamerki i też wychodziły ok. 1300.. Teraz kilka osób jedzie na zakończenie sezonu więc może ktoś Ci przywiezie?
Napisano 06 April 2013 - 23:21