Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żelazko Toko 800W - Zakup Grupowy Adechade

197 odpowiedzi w tym temacie

#161 Joszu

Joszu

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1257 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 12 February 2013 - 22:03

Ok, temat wystartuje jak tylko ustali się jaki smar szczotka i cyklina, żeby była to już tylko konkretna zbiórka chętnych i wybór zestawu, bez dywagacji i dodatkowych pytań. Dlatego pociągniemy tu jeszcze ostatnie ustalenia i działamy.

W swixie będę pytał o: rozmiary płyty grzewczej w żelazku i jak zostanie rozegrana gwarancja (zakładam kartę gwarancyjną w pudełku).
Jak wygląda sprawa smaru jeśli wybierzemy zaproponowane paczki. Zaraz sprawdzę jeszcze raz pojedyncze smary 180g, ale cena nie jest wybitnie imponująca. Priorytetem jest niedrogi zestaw.
Więcej pytań poza ewentualnym pojedynczym elementem się nie spodziewam.

Kolejna sprawa to wysyłka. Jeśli ktokolwiek jest z okolic katowic mógłby ze mną pojechać, to przechowam to wszystko do odbioru przejeżdżających nieopodal. Resztę zacznę wysyłać pocztą. Przy tym drugim koszt pewnie wyniesie z 15zł bo żelazko + wosk dojdzie pod 1.5kilo a poczta sobie śpiewa.
Tę sprawę zostawię na koniec, bo to i tak wykosztuje kawał czasu i a w weekend żaden szanujący się urzędnik nie pracuje.

Użytkownik Joszu edytował ten post 12 February 2013 - 22:04

There's a natural mystic blowing through the air ...

#162 Marrrcin

Marrrcin

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 5 postów
  • Poziom zaawansowania:Trener Masters SITS

Napisano 12 February 2013 - 22:10

Bierzmy:
cyklina: 25pln T0825D T825 Plexi scraper 5mm display
szczota: 55 pln - T0161B T161White nylon Rectangular
chyba, ze ktos woli miedziana to wybrac sobie.
Smar ten co podales.

Pasi?

#163 chmurek

chmurek

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 139 postów

Napisano 12 February 2013 - 22:13

@joszu kończ z demokracją, bo do lipca będziemy dyskutować o wyższości szczotki owalnej nad prostokątną. Dobierz, wybierz i przedstaw. Tylko dodam, że cyklina jak najdłuższa :)

#164 Czilos

Czilos

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 47 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 12 February 2013 - 22:17

80 pln - T0159XF T159XF Combi bronze/nylon. - Rect. ta szczotka bedzie lepsza. Jezeli chodzi o zelazko to wiadomo jakie, cykline 5mm a smar Green albo violeet

#165 Joszu

Joszu

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1257 postów

Napisano 12 February 2013 - 22:36

@joszu kończ z demokracją, bo do lipca będziemy dyskutować o wyższości szczotki owalnej nad prostokątną. Dobierz, wybierz i przedstaw. Tylko dodam, że cyklina jak najdłuższa :)

Ja Ci nawet powiem dlaczego nie owalna:
Oval wax brushes
T0158O T158 Bronze coarse, oval 205,00
T0160O T160Blue nylon polishing oval 150,00
T0161O T161 White nylon, oval 150,00
T0162O T162 Bronze medium, oval 205,00
T0179O T179 Steel structure oval 300,00
Cera F oval brushes
T0157O T157 Horse hair , oval 170,00
T0164O T164Wild boar oval 225,00
T0194O T194 Black stiff nylon oval 155,00

że się zająknę o smarach zawodniczych cera f do tych szczotek:
najtańszy i najwięcej: 70ml FC8A, Cera F Rocket +4/-4C E,G,Fr 225,00
najdroższy i najmniej: 30g FC7 Cera F ,-2C / -30C 520,00

Wystarczy marzeń o biciu prędkości.

Wracając do rzeczy, obiecana lista smarów 180g.

CH WAX - Szym chciał CH6
180g CH4 Green -10C/-32C 55,00
180g CH6 Blue -6C/-12C 55,00
180g CH7 Violet -2C/-8C 55,00
180g CH8 Red +1C/-4C 55,00
180g CH10 Yellow 0C/+10C 55,00

Snowboard / Freeride
180g XFC6 Blue wax 55,00
180g XFC8 Violet wax 55,00
180g XFC10 Yellow wax 55,00

Pomijam hydrocarbonowe, bo to nie na takich amatorów jak my.
Powyższe smary z rabatem wyjdą po ok 33pln.

Osobiście będę pytał o dostępność 9 x 250g zielonego w kostkach. Jeśli go będzie za mało, przerzucimy się na 180g - przy czym wolałbym również zieloną. Coś wymyślę w tym temacie.

O rozmiary cykliny zapytam. Jednak po przeglądnięciu wszystkich nie znalazłem dokładnych rozmiarów. Podpytam, jeśli dłuższa będzie 4mm, weźmiemy taką.

Szczotek wam nie wybiorę. Hybryda z miedzią to 5 dych, sam nylon 3 dyszki z groszem.

#166 Daro

Daro

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 393 postów

Napisano 12 February 2013 - 22:57

ja to już sam nie wiem
Bunkrów nie ma ale też jest za***iście .

#167 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 12 February 2013 - 23:04

ja cykliny nie chcę, mam już ze trzy, ale jak nie będzie innej opcji to wyłożę te 25plnów i komuś sprezentuję ;))

co do smarów - bez sensu brać uniwersalny bo zimą jak będzie twardy śnieg to tak naprawdę po dwóch dniach już calutki zejdzie. Dlatego lepiej wziąć na zimne warunku, on dłużej się trzyma bo jest twardszy. Wiem, że każdy będzie miał żelazko i sam ogarniał, ale co dwa dni wierzcie mi, że nie będzie wam się tego chciało robić ;))

zastanawiałem się właśnie nad zielonym CH4 a niebieskim CH6, jeśli ten zielony wychodzi taniej to go brać :) a na wiosnę i tak smar na ciepłe warunki musi być, bo na uniwersalnym czy zielonym/niebieskim będzie tempo.
Bierz Joszu ze dwa 9x250g myślę, że chętni będą. Jakby co ja mogę wziąć dwie albo i trzy kostki smaru ;)) będzie na kilka najbliższych sezonów temat z głowy. Właściwie jak wychodzi za 21pln 250 gram porządnego smaru (!!!) to i 5 (8? :D ) kostek mogę przytulić :D

e. oczywiście jedna mnie zadowoli, ale z dwóch się baaardzo ucieszę pod warunkiem że to będą te zielone albo niebieskie. Po prostu jak zostaną 'bezpańskie' sztuki to zgłaszam się do zaopiekowania się nimi ;)

Użytkownik SzymSzym edytował ten post 12 February 2013 - 23:05

• Joszu lubi to

#168 mrgn

mrgn

Pro snołborder

• Dystrybutor
  • 1253 postów

Napisano 12 February 2013 - 23:09

Kupcie sobie twarde nylonowe szczotki. Miedziana szczotka, jak wpadnie w mniej doświadczone ręce, może ze ślizgu zrobić wióry. Dodatkowo, wydaje mi się że mało kto z Was ma strukturę na swoim ślizgu, więc miedziana szczotka nie przyda się wam. A no i nie kupujcie długich na 30 cm cyklin, po co się męczyć, po co wydawać kasę na coś co się zniszczy szybko na zadziorach krawędzi...
  • Joszu lubi to

#169 madman

madman

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 12 February 2013 - 23:26

Pyt. o majdana i co z toko bo dwójka znajomków z którymi robimy ściepe nie chce żelastwa z płaską płytą (bez rowków, żłobień czy czego tam).
Ja sam miałem tylko przyjemność i świetną możliwość lookać full pokaz serwisu na tym toko cyfrowym z rowkami i w porównaniu z żelastwem po babci różnica jest total!
Ziomy jednak mają porównanie toko z rowami i jakiegoś innego żelastwa na płaskie płycie (nie mówię już o żelku po babci tylko normalnym serwisowym), dalej twierdzą, że różnica jest na +, coś jak SzymSzym gadał. Więc ich nie przekonam. A na moim pokazie coś było gadane, że to coś tam daje ale niepamietam konkreta (rok czasu to sporo :) więc może się mylę.

Co do reszty: smar uniwerka toko na 0- -20C +cyklina 3mm swixa nabyłem odrazu za spoko kase z snowlif'u; więc o szczocie już nie truje. Tymbardziej, że potrzebowałbym pełny twardy bronz TO158B z swixa czy czegokolwiek innego.

Nie mam wyboru poczekam na majdana. Może coś się jeszcze urodzi. Ale już oblokałem co na mieście/jakie ceny i chyba nie jest aż tak źle jak myślałem.

Btw. majdan daj znać czy jest jakaś szansa czy toko poleciało total w kule:/
Pozdro:)

#170 Joszu

Joszu

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1257 postów

Napisano 12 February 2013 - 23:26

Szym: 25 to cena detal, odliczaj 40%, mnie już łapy naparzają od kalkulatora i walenia eposów w tym temacie ;)
Cyklinę max 15cm, bo to akuratny rozmiar. Tylko swix nie podaje nigdzie rozmiarów i to gdybanie w ciemno.

Info o szczotach na pewno się przyda, bo ja w tym temacie no hables.

madman: nic nie poradzę na to co jest
zakręcę jutro, pogadam z handlowcem, zobaczymy co mają
Ja smarowałem płaskim od Emera niedawno. Dla mnie jest ok, bo na zyskaniu 5 min. mi nie zależy, a na jednym rozsmarowaniu w 10 min. sprawa się nie kończy.

Użytkownik Joszu edytował ten post 12 February 2013 - 23:35

#171 madman

madman

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 12 February 2013 - 23:38

madman: nic nie poradzę na to co jest
zakręcę jutro, pogadam z handlowcem, zobaczymy co mają
Ja smarowałem płaskim od Emera niedawno. Dla mnie jest ok, bo na zyskaniu 5 min. mi nie zależy, a na jednym rozsmarowaniu w 10 min. sprawa się nie kończy.

spoks jest taka oferta a nie inna i do tego mega %% jak ktoś potrzebuje, akurat mam już pewne rzeczy więc nie chcę robić zamieszania. A co do żelastwa postaram się przekonać jeszcze ziomki. Jak się uda to się odezwę:)

#172 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów

Napisano 12 February 2013 - 23:41

czyli 15pln za cyklinę. To spoko.
Ja na KOTTa jadę w piątek popołudniu, koło 18 przez Katowice będę przejeżdżać to mogę staff zabrać dla tych co będą na kocie.

Co do żelazka jeszcze, to babcine mogą mieć ze 50W czy 100W, 850W to już naprawdę sporo i trzymać temperaturę będzie jak ta lala, a że bez rowków to smarowanie trochę gorsze, za to na plus przy czyszczeniu.

to może napiszę jasno co mnie interesuje:

1. żelazko
2. smar zielony/niebieski ze 2 kostki (500g) po zastanowieniu się ;) jak zostaną bezpańskie to przygarnę więcej.
3. cyklina nie chcę ale jak nie będzie opcji to wezmę
4. szczota nie chcę ale jak tylko zestawami lecimy to nylonową twardą mogę wziąć.

tak jeszcze myślę, skoro te smary tak mega tanio wychodzą to może jeszcze jakiś żółty (ew. czerwony) na wiosnę wziąć? :D byliby inni chętni?

#173 Joszu

Joszu

Pro snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1257 postów

Napisano 13 February 2013 - 00:00

Szym: zobaczymy jak się uzbierają ludzie, ile tak naprawdę jest nas potrzebnych to się dowiem jutro.
Popytam o pojedyncze sztuki, choć spójrzmy prawdzie w oczy: który dystrybutor bawi się w detaliczne składanie zamówienia ? :\

ps. Tobie to jest potrzebne: http://www.swixshop....e=swix-bulk-wax
a nie zabawy w woskowe kostki ;)

#174 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów

Napisano 13 February 2013 - 00:06

ahahah :D fakt, że mam pięć desek ale to by mi starczyło na jakieś 20 lat :D

czekam na info gdzie i ile kasy przelać ;)

#175 Bodek

Bodek

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 201 postów

Napisano 13 February 2013 - 07:25

Dopisuję się do listy:
Żelazko+cyklina+smar+szczotka nylonowa twarda.

Użytkownik Bodek_ZG edytował ten post 13 February 2013 - 07:26

#176 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 13 February 2013 - 08:09

Dopisuję się do listy:
Żelazko+cyklina+smar+szczotka nylonowa twarda.

po krótkim szkoleniu stwierdzisz, że... żelazko+smar starczy :P
no board no fun!

#177 Bodek

Bodek

Snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPip
  • 201 postów

Napisano 13 February 2013 - 08:15

po krótkim szkoleniu stwierdzisz, że... żelazko+smar starczy :P

Na dobry początek z grubej rury :lolbounce:

#178 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 13 February 2013 - 08:21

Na dobry początek z grubej rury :lolbounce:

odłożysz potem w kolejności... najpierw szczotę... potem cyklinę i zapomnisz gdzie położyłeś :terefere:
no board no fun!

#179 Dabla

Dabla

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 145 postów

Napisano 13 February 2013 - 08:58

Mike a ja mam pytanie co do szczotek. jako, że ktoś tu pisał, że kupił szczotę do czesania psa i że jest dużo tańsza to ja też wybrałem się wczoraj do zoologicznego i rzeczywiście są takie szczoty - miedziano nylonowe, tyle że zamiast być podzielone pół na pół jak to w szczotach do deski to miedź jest w środku otoczona nylonem.
czy taka szczotka może być? bo jest 3 razy tańsza.
mają tez miękkie szczotki i tez są tańsze.
i dlatego zastanawiam się czy brać takie szczotki czy też zamiast tej miedzianej szczotkę twardą nylonową?

#180 Kwinto76

Kwinto76

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 13 February 2013 - 09:46

Jako że mam swój zestaw to kilka podpowiedzi:
1. żelazko - raczej z rowkami - jest różnica w rozprowadzaniu smaru w porównaniu do płaskich
2. cyklina - zwykła - 4-5 mm bo grubsza nie jest zbyt wygodna, a cieńsza potrafi.... :) - tak jak napisał Mike - jak się smaruje na szybkości to często cyklinę zastępuje śnieg. Cyklina standardowej wielkości a nie jakieś szerokie "snowboardowe"
3. smar - zielony to na prawdę dość twardy smar więc żelazko musi być dobrze nagrzane (ze 150 stopni). W naszych warunkach lepszy będzie niebieski lub fiolet (szczególnie, że teraz będzie coraz cieplej)
4. szczotka miedziana - można kupić w zwykłym budowlanym i odciąć rączkę - miedziana do wyczyszczenia ślizgu ze starego smaru i innego syfu ale jak napisał Mrgn jak ktoś nie bardzo kumaty to może narozrabiać
5. szczotka nylonowa - jako jedyna najbardziej ok bo można nią zdjąć stary smar i przetrzeć ślizg po cyklinowaniu