Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Twin Tip Z Rockerem Dla Początkującego?

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lextalionis

Lextalionis

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 28 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 25 April 2012 - 17:07

Witam,
Dopiero zaczynam przygodę z deską i stoję przed problemem zakupu sprzętu - teraz są niezłe wyprzedaże.
Poki co muszę nauczyć się jeździć ale docelowo skłaniam się w kierunku FS - buttery, małe hopy, może trochę park - wszystko na miarę możliwości i umiejętności.
Sporo informacji już w internecie przeczytałem i najlepiej do tego co planuje z deską wyczyniać nadaje się deska Twin tip w wersji z Rocerem.
Dlatego moje pytanie brzmi czy taka deska przeszkadza w nauce i będzie mi zdecydowanie trudniej? Chciałbym uniknąć sytuacji, w której źle dobrana deska będzie denerwująca na stoku ale z drugiej strony nie chcę zmieniać jej po sezonie.

Użytkownik Lextalionis edytował ten post 25 April 2012 - 17:11

#2 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów
  • Poziom zaawansowania:Międzynarodowy instruktor SITS - IVSI

Napisano 25 April 2012 - 21:01

Na pewno nie będzie przeszkadzać w nauce. Rockery są raczej łatwiejszymi deskami dla początkujących niż te z positiv camberem.
Na rockerach trudniej jedynie jest jechać pewnie na krawędzi (nie skrętem ślizgowym) ale i to producenci niwelują różnymi technologiami (magne traction np). W każdym razie to już raczej dobry średniozaawansowany poziom ;) na początek jak najbardziej twin tip z rockerem, wieeele zabawy Ci sprawi

#3 Lextalionis

Lextalionis

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 25 April 2012 - 22:37

Dzięki, czyli pozostaje mi wybrać model deski i wiązań do tego.
Skoro już tu jestem to i w tym się poradzę.
Myślę że na deskę z wiązaniami mógłbym wydać gdzieś w okolicach 1200zł(może trochę mógłbym dopłacić)
Jeżeli chodzi o blaty to wyszukałem sobie 4 modele:

Academy Rythym RC
Academy Propaganda RC
Drake Empire Rocker
Reven TTT

Skłaniam się ku pierwszej pozycji z racji ceny - Propaganda jest bardziej miękka od Rythym więc pewnie była by lepsza, ale jest dwie stówy droższa. Kolejne pozycje są trochę tańszą alternatywą, chociaż nie aż tak bardzo w porównaniu do Rythym (800zł).

I problem wiązań. To jest najcięższa sprawa. Myślałem nad Flux PR15 i właściwie byłem ich pewny dopóki nie zacząłem się zagłębiać w temat. Wiem że są to świetne wiązania i raczej jest mało negatywnych opinii ale średnio pasują mi wizualnie. Dlatego wygrzebałem takie modele jak:
Rome Shift, Union Flite lub trochę drożej Rome United/MOB lub Union Contact/Force. Nie wiem czy warto dopłacać do lepszych wiązań czy pozostać na Flux'ach.

Który set by się najlepiej sprawdził i nie nadwyrężył specjalnie portfela...

#4 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów

Napisano 26 April 2012 - 08:53

Miałem okazje jeździć na Ravenie TTT i ta decha idealnie by się nadała. Jej minus dla mnie to zbyt mała reaktywność, wolałbym coś z większym popem i mam wrażenie, że jak już zaczniesz ogarniać buttery to stosunkowo szybko zacznie Cie to ograniczać (ja tak miałem)
Co do wiązań to według mnie nie warto oszczędzać, bo zacinające się pompki potrafią zirytować... ale z żadnymi z wymienionych nie miałem styczności także tu Ci nie doradzę niestety.

#5 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 26 April 2012 - 09:29

ja mam kilka par fluxów, ale same wyższe modele, a na PR15 nie jeździłem, ani nawet nie widziałem ich z bliska... na pewno będą miały wygodne strapy i dobre pompki bo to cecha wspólna rodziny flux :) minusem będzie brak wysuwanych pedałów gazu i mniejsza sztywność płyty
no board no fun!

#6 Arec

Arec

;)

• Snowboard Summit Squad
  • 3195 postów
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 26 April 2012 - 16:38

brałbym Rhytm RC

Co do wiązań...mieliśmy kilka dni temu okazję testować wiązania Union Flite/Contact/Force 2013, niestety mogłem przetestować tylko Union Flite, i zdecydowanie są to ultra lekkie wiązania...dwie sztuki tych wiązań waży tyle co jedna Rome390 !!!! to jest pierwsza rzecz, która się tak rzuca w oczy...druga sprawa to...wiązania są bardzo miękkie i idealne do zabawy, w ogóle ich nie czułem, bardzo dobrze trzymają jak dla mnie wiązania naprawdę mistrz...jest oczywiście też kilka ale...

pierwsze to...nie polecam kupna tych wiązań przez neta, ponieważ okazało się że wiązania Flite (M/L) w porównaniu z Contact (M/L) są szersze tak więc mój but o rozmiarze 41.5 zmieścił się tylko w wiązanie UFlite, wiązanie UContact już mój but się nie mieścił...po prostu Contacty były troszkę węższe...

druga sprawa to pompką w Capstrapie...miałem duże problemy z jego odpinaniem co mnie irytowało ale tylko do póki gdy aka Siwy mi udzielił instruktarzu odpinania tych pompek...:)

w każdym razie zdecydowanie mogę polecić te wiązki....

pozdr...

#7 Lextalionis

Lextalionis

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 26 April 2012 - 18:15

Rythym jest raczej pewniakiem bo cena nie najgorsza :)
Co do wiązań to raz: bardziej miękka płyta we Fluxach będzie raczej zaletą przy FS (tak mi się przynajmniej zdaje), dwa: Contact i Force mają lepsze pompki niż Flite więc może warto by było mi dopłacić.
Niestety zakup na miejscu jest raczej ograniczony. Jestem z Poznania a tutaj raczej jest ograniczony wybór. Chciałem do tego dobrać buty Forum(niestety też nie mam nigdzie w mieście więc albo trip do Warszawy albo zakup przez neta) i nie wiem jak to będzie pasowało.

Jeszcze jedno. 174cm i 72kg wagi. Deska 151 będzie ok. Tak mi polecili na innym forum ale wolę potwierdzić.

Użytkownik Lextalionis edytował ten post 26 April 2012 - 18:24

#8 SzymSzym

SzymSzym

Starszy snołborder

• Instruktorzy
  • 466 postów

Napisano 26 April 2012 - 18:31

butów Forum to w pzn nie znajdziesz chyba... ale Uniony ma były mayer na szkolnej, aktualnie skateshop.pl
Widzę, że na stronce mają zarówno Contact i Force ale jak wczoraj przejeżdżałem obok to wyglądało na to, że już letni asortyment dali a sprzęt snow do magazynu poszedł...

#9 Lextalionis

Lextalionis

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 26 April 2012 - 22:12

No właśnie wiem że nie ma tutaj butów bo już obczaiłem na stronie producenta. Podobają mi się te buty i mają dobre opinie, ale kupowanie przez internet sportowych butów chyba nie jest najlepszym pomysłem. Z drugiej jednak strony kupowałem kiedyś kolarskie buty przez allegro i pasują jak ulał. Ehhh... Ciężka sprawa z tym sprzętem <_<

#10 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 27 April 2012 - 07:17

Jeszcze jedno. 174cm i 72kg wagi. Deska 151 będzie ok. Tak mi polecili na innym forum ale wolę potwierdzić.

ja bym szedł w stronę 153
no board no fun!