problemik z ustawieniem wiazan deska typu directional:)
Napisano 20 January 2010 - 12:56
Za mna kilka dni na deseczce(zmienialem caly sprzecik wiec byly to dni testowe)jezdze na icon asgard 157,deseczka swietna mam jednak jeden problem nie wiem jak ustawic wiazania tak zeby bylo ok,chodzi mi o to ze deska jest typu directional,czyli niby ma cofniete inserty ale gdzie powinienem zamontowac inserty w miejsach cantralnych(i wtedy je cofnac o 1 centymetr??)czy po prostu samo ustawienie w miejscach centralnych swiadczy juz o tym cofnieciu??w moim przypadku problem z ustawieniem wiazania wynika z tego ze przy jezdzie na back side czuje jak czasem tyl mi ucieka jakby deska nie byla dociskana rownomiernie przez obie nogi;))druga sprawa to przy wiekszych predkosciach (jazda po centralna)czuje ze deska mi lekko zamiata przez co nabieranie predkosci jest znacznei trudniejsze(wydaje mi sie ze przyczyna moze byc nierownomierne ustawienie ciezaru ciala)prosilbym o jakies rady nigdy nie mialem deski tupu directional wiec niezbyt kumam o co biega z tym calym cofnieciem)obecnie mam ustawione wiazania przod +15(wiazanie przesuniete max w tyl)tyl -9 tez max w tyl przesuniete nie wiem czy to dobre ustawienia na tego tupu deske;)
Bardzo prosze o pomoc w ustawieniu(wiem ze katy to osobista sprawa)ale chodzi mi o cofniecie wiazan co do jazdy czasem puch,przewaznie wozenie soie po przygotowanych stokach;)
dzieki i pozroionka:d
Napisano 20 January 2010 - 13:07
obecnie mam ustawione wiazania przod +15(wiazanie przesuniete max w tyl)tyl -9 tez max w tyl przesuniete nie wiem czy to dobre ustawienia na tego tupu deske;)
tez tak mam stance 63 cm tylko kąty 15/-15 wszystko zależy od twoich preferencjii i jak Ci wygodniej
sam nie kumam i też chciałbym się dowiedziećdeski tupu directional wiec niezbyt kumam o co biega z tym calym cofnieciem

czasem tyl mi ucieka jakby deska nie byla dociskana rownomiernie przez obie nogi;))druga sprawa to przy wiekszych predkosciach (jazda po centralna)czuje ze deska mi lekko zamiata przez co nabieranie predkosci jest znacznei trudniejsze(wydaje mi sie ze przyczyna moze byc nierownomierne ustawienie ciezaru ciala
Tu już chyba technicznie jest xle ale nie wiem bo sam jestem początkujący

Napisano 20 January 2010 - 13:28
Jeśli ustawisz wiązania w miejscach centralnych, to przy desce z set backiem automatycznie masz cofnięte wiązania do tyłu.
Co do zamiatania tylną nogą , to jest to kwestia błędów w technice
Wracając do kątów, to do jazdy możesz sobie zapodać 18/-6, 18/-3 21/-3, do grubszych ciśnięć na krawędzi możesz wyostrzć wszystko i spróbować np. 24/6 27/6 27/9 etc. acz jeśli masz problem z zamiataniem to niekoniecznie pociśniesz na krawędzi.
Był gdzieś wątek o "zamiataniu" i uślizgu tyłu deski. Najlepiej nakręć i wrzuć , wtedy coś więcej można napisać.
Napisano 20 January 2010 - 13:37

Konstrukcja sandwich / sidewall
zyli że coś pod directional , nie yczytalem cofnietych insertow w moim Stroke

Napisano 20 January 2010 - 13:46
sidewall - sposób wykonczenia bocznych części deski - na polski - pionowa ścianka boczna wykonana zazwyczaj z ABS.
Napisano 20 January 2010 - 13:49

Napisano 20 January 2010 - 14:11

Napisano 20 January 2010 - 14:44
Jeżeli mogę się podłączyć, czy ktoś robił eksperymenty ze stancem w deskach fr, lub am/fr?
Podam przykład:
Jeżeli mamy deseczkę, gdzie setback wynosi 30-40 i odwrócimy setback na 0-10, jakie wg waszych doświadczeń ma to przełożenie na jazdę.
Z moich doswiadczeń ( i ustawień "na kaczkę") efekt często jest zadowalający, np deseczka szybciej wchodzi na krawędź, jest bardziej reaktywna.
Jak pierdzielę głupoty to napiszcie.....

pzdr
Napisano 20 January 2010 - 15:08
Napisano 20 January 2010 - 15:25
Napisano 20 January 2010 - 16:01
Tu więcej i chyba logicznie http://www.snowboard...rchitektura.php
Napisano 20 January 2010 - 16:19
bo za cholere nie wiem o jakiej budowie mam deske

Napisano 20 January 2010 - 16:45

Dobry raider to na drzwiach do stodoły śmignie

Napisano 20 January 2010 - 18:26
Ja ma AM directional (setback 2cm, directional shape i flex), jak kombinowałem z ustawieniem wiązań na TT to deska robiła ze mną co chciała, jak przekręciłem na właściwe ustawienia to okazało się że da się śmigać.
nio wlasnei przez te skroty mam problemy co to znaczy TT:D:D
Napisano 20 January 2010 - 19:13
Napisano 20 January 2010 - 20:03

Napisano 20 January 2010 - 20:11
- Matowy laminat ze wstawkami z połyskiem, pod światło bardzo fajnie to widać,
- Klasyczny lekki rdzeń drewniany na całej długości i szerokości deski, Tip to Tail
- Geometria DDD sidecut – krawędź cięta po 3 elipsach
- System insertów 4x4
- technologia SLIM TIP&TAIL - czyli cieńki przód i tył, deska jest bardzo lekka
- Konstrukcja sandwich / sidewall z kolorową grafiką
- Podwójny splot włókien szklanych, warstwy po obu stronach rdzenia
- wysokiej jakości ślizg tłoczony z wycinaną fluorescencyjną grafiką
- wykończenie diamentem
Translator plz

Napisano 20 January 2010 - 20:45

po materiałach, rdzeniu, insertach, ślizgu etc nic nie wyczaisz bo takowe są w każdej desce. O przeznaczeniu decyduje shape (jej kształt), flex, kształt (directional, Twin Tip, True Twin Tip), ustawienie insertów (centered/set back). To co opisałeś to znowu stosując analogie motoryzacyjne

Napisano 20 January 2010 - 21:21

Napisano 20 January 2010 - 22:42
mój wózek posiada perłowy lakier, alu felgi, wzmocnione zawieszenie, etc... może mieć to każdy samochód od sportowego po dostawczak
już wiem gdzie przykleić naklejke adechade.
Stokrotne dzięki