Czy na słowackich stokach rzeczywiście taniej dla Polaków?
Napisano 17 January 2010 - 21:57
pozdrawiam
Napisano 17 January 2010 - 22:03
Kosztuja one 10 zł i polega na tym że gdy jednego dnia kupisz skipass to na drugi dzien gratis
Napisano 18 January 2010 - 17:23
Napisano 18 January 2010 - 18:26
Napisano 18 January 2010 - 19:50
Napisano 19 January 2010 - 18:04
Trochę się w tym roku zraziłam do Słowacji, byłam w Tatrzańskiej Łomnicy okazało się że trasa nieczynna, pojechałam na Chopok to była tylko jedna trasa czynna, a jeżdziło się po super ciężkim i mokrym śniegu, a jeden wjazd kosztował 10 euro - porażka
Napisano 19 January 2010 - 19:01
W Tatrach aktualnie jazda jest tylko i wyłącznie w kotłach, poza nimi maksymalnie 30 cm, więc nie wiem czego się spodziewać.
Napisano 19 January 2010 - 19:09
dzięki za radę...w życiu bym na to nie wpadłaTrzeba było sprawdzić warun wcześniej
oczywiście że sprawdzałam, warunki bardzo się pogorszyły z dniem mojego przyjazdu (byłam tam kilka dni i niestety nie poprawiły się, śnieg topniał w oczach - to był ból
Napisano 20 January 2010 - 11:18
co do zniżek dla samych Polaków to przyznam szczerze, że w tym roku o takich jeszcze nie słyszałem. w zeszłym(w połowie lutego) gdy byłem na wielkiej raczy również nie było taryfy ulgowej dla PL
jeśli chodzi o zniżki dla studentów to warunkiem uzyskania takiej zniżki jest okazanie w okienku karty Euro<26, Go<26, ITIC lub ISIC.
Napisano 21 January 2010 - 19:44
Napisano 21 January 2010 - 21:47
Napisano 21 January 2010 - 21:50
Napisano 21 January 2010 - 23:29
dzięki za radę...w życiu bym na to nie wpadła
Trzeba było sprawdzić warun wcześniej-
oczywiście że sprawdzałam, warunki bardzo się pogorszyły z dniem mojego przyjazdu (byłam tam kilka dni i niestety nie poprawiły się, śnieg topniał w oczach - to był ból)
Dlatego przy sprawdzaniu pogody radzę sprawdzić jaka pogoda była parę dni wcześniej i jaka ma być tendencja na pozostałe dni, warto pomóc sobie mapami synoptycznymi bo naprawdę bardzo życie ułatwiają
W tamtym okresie o ile pamiętam o halnym było wiadomo już parę dni przed pojawieniem się go więc niedokładnie odrobiłaś pracę domową !
Napisano 25 January 2010 - 15:20
To może ja po prostu wcześniej przedzwonię do jakiegoś "Panocka spod samiuśkich Tater" i się go "popytom"Dlatego przy sprawdzaniu pogody radzę sprawdzić jaka pogoda była parę dni wcześniej i jaka ma być tendencja na pozostałe dni, warto pomóc sobie mapami synoptycznymi bo naprawdę bardzo życie ułatwiają
W tamtym okresie o ile pamiętam o halnym było wiadomo już parę dni przed pojawieniem się go więc niedokładnie odrobiłaś pracę domową !
Po fr na Słowacji pozostał niesmak ale odkułam się na polskich stokach...na szczęście:D
pozdrawiam
Napisano 26 February 2010 - 10:21
Troche pojezdzilem na Slowacji, konkretnie na Chopoku w 2009r i 2010.
Co do cen to nic sie nie zmienily w 2010 sa takie same jak rok wczesniej. W tym roku jednak pojawilo sie kilka mozliwosci kupienia taniej karntu.
Pierwsza opcja to byl tzw. Voucher, jezeli posiadalo sie tak owy i pokazalo sie go w kasie to przy zakupie karnetu na jeden dzien teoretycznie dostawalo sie karnet na drugi dzien gratis. Teoretycznie poniewaz slyszalem ze nie zawsze ta opcja przechodzila, spotkalem sie z opiniami ze pomimo posiadania vouchera gratisowy karnet na drugi dzien nie zostal wydany (podobno czesc voucherow byla falszywa).
Druga opcja ktora pokazala sie w tym roku to zakwaterowanie na miejscowce ktora miala podpisana umowe z wyciagami na Jasnej (Chopok). Dzieki temu mozna bylo dostac 15% znizki na karnet a nie tak jak czytalem wczesniej 30%.
Moja opinia na temat Chopoku - DROGO - taniej tylko ok 25% niz w jakims kurorcie w Alpach, no ale na Chopok z centralnej Polski jest ok 500 km a nie 1500 km jak np. do Val' di Sole. Jezeli mam jechac na deche pojezdzic sobie w Polsce np do Szczyrku (tzw. skansen - bez obrazy) czy do Bialki to wole dolozyc troche kasy i pojechac na Chopok gdzie mam duzo w miare dobrych tras i sporo freeride -ow. Nie ma co porownywac polskich tras do Chopoku ale i nie ma co porownywac Chopoku do tras alpejskich. Alpy - to chyba nie musze pisac -mistrz, Chopok moze byc, nawet ok, polskie trasy - tragedia.
Sam fakt iz, na Slowacji w 2009 roku w infrastrukture zimowa zainwestowano 55 mln € z tego az 33 mln € na Chopoku swiadczy o planach Slowakow na to by stac sie zimowym centrum w tej czesci Europy. Jezeli tak dalej bedzie ze Slowacy beda inwestowac grube miliony w zime a my w Polsce bedziemy dalej walczyc z zielonymi pajacami lub klucic sie czyja dzialaka na stoku jest czyja i ile to mu sie kasy nie nalezy to nie dlugo juz w Polsce nie bedzie zadnej atrakcyjnej miejscowki do jazdy (a mamy potencjal)i bedziemy zmuszeni zostawiac kase u Slowakow chyba ze ktos ma troche wiecej kapusty i moze sobie pozwolic na wyjazd w Dolomity czy w Alpy bo z tymi gorkami to na pewno nie bedziemy konkurowac, ani my ani Sowacy.
Smutne ale prawdziwe.
Pozdrawiam
Napisano 26 February 2010 - 10:26
taniej mieszkanie
taniej zycie
blizej
a i jesli snieg na chopoku jest to warunki podobne
alpy wygrywaja dlatego ze warunki sniegowe sa pewniejsze
Snołborderzy snołborderom
aDECHAde.com Team ![]()
Czytając moje posty bierzcie pod uwagę że wypowiadam się jako osoba mająca swoje zdanie a nie tylko jako administrator...
Napisano 27 February 2010 - 23:45
Napisano 28 February 2010 - 10:07
wróciłem z Chopoka w zeszły w weekend i jeśli chodzi o zniżki dla Polaków to tam nikt o niczym takim nie słyszał. jedyne zniżki, z których nam się udało skorzystać to zniżka grupowa i karty Euro(karnet juniorski). koniec końców za karnet na 6dni zapłaciłem 100euro. jeśli chodzi o pozostałe ceny to niestety po wejściu do strefy euro Słowakom coś chyba na głowę padło. pół litrowa cola kosztuje w markecie 85centów. co ciekawe 2l kosztuje..... 99centów. takich absurdów jest niestety znacznie więcej. z tego co gadałem kumplem, który przyjechał do nas prosto z nart we Włoszech tam drożej wychodzą same karnety, natomiast reszta cen jest zbliżona, a niekiedy nawet niższa
nie zebym ich bronił ale słowacja weszła do strefy euro jak nas euro kosztowało chyba 3,20zł/1Eur to sie nie ma co dziwić ze przyjezdzaja do polski na zakupy i narty. Jakby przeliczac wszytko na 320 to moglo by nie byc takiej widocznej roznicy ale niestety ...
Snołborderzy snołborderom
aDECHAde.com Team ![]()
Czytając moje posty bierzcie pod uwagę że wypowiadam się jako osoba mająca swoje zdanie a nie tylko jako administrator...
Napisano 28 February 2010 - 20:19
Pięknie to ująłeś, podpisuję się pod tymi słowami oburączJezeli tak dalej bedzie ze Slowacy beda inwestowac grube miliony w zime a my w Polsce bedziemy dalej walczyc z zielonymi pajacami lub klucic sie czyja dzialaka na stoku jest czyja i ile to mu sie kasy nie nalezy to nie dlugo juz w Polsce nie bedzie zadnej atrakcyjnej miejscowki do jazdy...
Wracając do Słowacji to chyba za rok już sobie ją daruję (dotychczas jeżdziłam tam rok w rok) a wyskoczę w dolomity czy alpy, bo wg mnie ceny są podobne.
...no i nie wiem czy tylko ja mam takie odczucie, ale kuchnia słowacka jest tragiczna
pozdrawiam
Napisano 01 March 2010 - 11:02
nie zebym ich bronił ale słowacja weszła do strefy euro jak nas euro kosztowało chyba 3,20zł/1Eur to sie nie ma co dziwić ze przyjezdzaja do polski na zakupy i narty. Jakby przeliczac wszytko na 320 to moglo by nie byc takiej widocznej roznicy ale niestety ...
[/quote]
Sorry ale male sprostowanie http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/cry.gif Euro na Slowacji weszlo dokladnie z dniem 01.01.2009 i wtedy 1€ = 4,40 PLN srednio, wiem bo dotknelo mnie to bardzo podaczas pobytu na Slowacji wlasnie w tym czasie.
Pozdrawiam
...no i nie wiem czy tylko ja mam takie odczucie, ale kuchnia słowacka jest tragiczna
pozdrawiam
[/quote]
Nie tylko ty masz takie odczucuie