Risoul
Napisano 20 September 2010 - 12:01
Napisano 21 September 2010 - 17:53
Ktoś był? Jakieś opinie?
Czesc,
bylem w risoul dwa razy - w 2008 roku w marzec/kwiecien a w 2009 roku w lutym.
Wczesniej jezdzilem w: polsce, slowacji, wloszech i pare razy w austrii.
Jesli chodzi o warunki sniegowe, to polecam to miejsce. Dosc duza wysokosc sprawia, ze nawet w marcu/kwietniu jest duzo dobrego sniegu i nie ma opcji ze przytrafi sie "kaszka", no chyba ze ok godz 15 na najnizszych stacjach wyciagu.
W risoul sa jakby dwie czesci, na ktore masz skipas i jak Ci sie jedna znudzi to mozesz przejechac na druga - niestety powrot jest dosc dlugim i nieprzyjemnym orczykiem... ale mozna tez podejsc kawalek lub freeride Ja nie jestem zbyt dobrym "orczykowcem" wiec wybralem freeride i podchodzenie.
Jesli chodzi o infrastrukture: Wyciagi sa gorsze niz w austrii, nie maja "zamkniec" takze jak jest ostra sniezyca to wszystko przyjmujesz na pysk brak zakmniec powoduje takze osiadanie sniegu na siedziskach, a francuzi nie maja w zwyczaju szczotkowania ich, wiec siadanie nie jest zbyt przyjemne
Zroznicowanie tras jest ok! kazdy wybierze cos fajnego, jest czarna, kilka czerwonych i niebieskie. Ja im dluzszy mam staz na desce tym bardziej podobaja mi sie niebieskie
Przygotowanie stokow jest dobre, aczkolwiek zdarzaja sie duze opady w ciagu dnia i widocznosc spada i zaczyna sie walka a nie przyjemnosc tak mialem w 2008 roku jeden dzien.
Zatloczenie jest umiarkowane, nie ma jakis mega kolejek do wyciagow, ale tak po poludniu ok godz 14 ruch sie zageszcza...
Sama miescina jest ok! mieszkasz wysoko w gorach przy samym stoku, zapinasz deske i podjezdzasz do wyciagu
Sklepy sa, ale raczej drogo, sa tez dwie imprezownie.
Podsumowujac, polecam te miejscowke ale na jeden gora dwa razy!
Plusy:
- dobre warunki sniegowe bez wzgledu na termin wyjazdu
- dobre i zroznicoane trasy
- wyciagi blisko od miejsca zamieszkania
- czesto ladne slonce
Minusy:
- ceny we francji - piwo na stoku 5 Euro, w sklepie 2 Euro za 660ml... Szama tez w pyte droga.
- nienajlepszej jakosci krzeselka na wyciagach
- skipass ze zjeciami... ktore trzeba pokazywac obsludze wyjmujac z kurtki (chociaz pozniej juz cie pamietaja)
- dluuugaa jazda autokarem... spowodowana odlegloscia, oczywiscie podroz mozna sobie uprzyjemnic 0,5 wyborowej i piekna (swoja) dziewczyna u boku
Pozdrawiam!
Napisano 16 November 2010 - 19:05
Napisano 18 November 2010 - 12:14
Napisano 10 November 2011 - 16:38
Napisano 04 October 2012 - 17:48
Był tam ktoś może w grudniu? Bardziej o pierwszą połowę mi chodzi niż okres sylwestra. Do której są otwarte wyciągi, i czy wiecie czy już może być wtedy czynny snowpark?
Ponawiam pytanie kolegi;) Warto jechać do Risoul w grudniu?
Wiadomo zima zimie nie równa, ale może jednak ktoś powie parę słów:)
Napisano 16 January 2013 - 01:46
Napisano 26 February 2013 - 07:56
Na plus:
duże urozmaicenie stoków (kolory ), więc nawet słaby rider sobie poradzi i znajdzie coś dla siebie, a nie tylko na czerwono wszystko;
długość stoków, jedzie się a jedzie gdzie niegdzie;
spokój i stosunkowo małe zatłoczenie;
cena - można wyszukać coś już za ok 1100zł na początku i pod koniec sezonu;
waunki pogodowe - raczej slonecznie, ze śniegiem w Gródniu i Kwietniu to różnie to bywa (raczej jest ale może nam się trafić kasza albo jakiś lód...);
otwierasz rano drzwi, a tu wyciąg
Na minus:
odległość, ale każde alpy są daleko w sumie ;
ceny "zaopatrzenia", ale weźmiesz co ci trzeba i nie boli, a jak się chce na stoku stołować no to sorry gregory, taka karma jak i cena - od 15 euro obiad (czytaj pizza), piwo jak już kolega wspomniał wyżej...;
co do tych skipass'ów to w kwietniu, to już ich nawet nie sprawdzają (jakby było za free, w sumie dziwne uczucie... )
jakość krzesełek? Ale są wszędzie! Precz z orczykami! (by the way... z Warsu, czyli drugiej strony, można na drugą stronę się spokojnie przedostać wyciągami, tylko trzeba troche pokąbinować i trzeba pamiętać, że o 16:00 bodajrze zamykają, a taksą na około dość drogo wychodzi...;
Ja tam polecam, ale nie ekipą tylko, a zorganizowana akcja jakaś...
Użytkownik Czarny Chochlik edytował ten post 26 February 2013 - 07:59