Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

Deska Ns/Gnu/Lib/Endvr?

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamilos

kamilos

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 111 postów
  • Poziom zaawansowania:wiem co to jest wn i kompensacyjny

Napisano 11 July 2012 - 21:34

Cześć Wszystkim!

Poszukuję nowego desiwa, które pozwoli mi na dalszy rozwój w tym najlepszym sporcie na świecie. De desce jeżdżę 3 sezony, około 15 dni w roku (2/3 z tego to alpy). Swoje umiejętności oceniam jako początkujący-średniozaawansowany, ale tylko w jeździe po stokach - cięty bez problemu, aczkolwiek nad książkową, idealną pozycją muszę pewnie jeszcze popracować ;). Na razie bez freestylu - chyba już za stary jestem, ale kto wie:).

Deska ma być AM, czyli 80% to jazda po przygotowanych stokach, 10% to jakiś powder przy trasie, 10% zostawiam na jakieś próby FS, ale raczej z dala od parku, czyli jakieś flat tricki, buttery, skoki z muld. Tak więc od deski oczekuję przede wszystkim, 1) stabilności w szybszej jeździe po przygotowanej trasie, 2) dobrego trzymania krawędzi, 3) stabilności na nierównościach. Deska ma dawać w miarę radę w puchu i FS, nie musi być w tym najlepsza, ale nie może wykluczać tych dwóch elementów. Do tej pory jeździłem na Endeavor Guerrilla 2011 157. Deska super do nauki, ale mam wrażenie, że jest trochę zbyt miękka (4/10), bo na nierównościach terenu brakuje mi tej stabilności oraz lekko za krótka - brakuje mi ze 2 cm do pewniejszego trzymania krawędzi. Potrzebuję też czegoś bardziej rozwojowego. Flex raczej 5-6.

Moje parametry: 183 cm wzrostu, waga się waha 83-88 kg, but 43.

Setup jest/będzie następujący: deska [X], flux TT30, but Vans Aura

Wybór ograniczyłem do poniższych pozycji, będą to zapewne modele z nadchodzącej kolekcji. Jeżeli ktoś z Was miał okazję ujeżdżać te desiwa prosiłbym o jakiś koment i próbę pomocy w wyborze.

1. NS SL - tu się zastanawiam czy 158 czy 161 (wydaje mi się że 158 będzie rozsądniejszym wyborem)

2. GNU Riders Choice - 157.5 - w katalogu piszą, że można skracać o 3 cm normalną długość

3. Lib TRS - z Libem to mam problem, bo niby 80% ich desek jest All terrain/freestyle oriented i kompletnie nie wiem co z ich oferty byłoby optymalne dla moich potrzeb, ale z forów domniemam, że TRS byłby najbardziej wskazany (może Marek coś tu podpowie)?

4. NS Proto - 160 - chyba z NS do moich potrzeb SL byłaby bardziej odpowiednia, bo Proto to już bardzie focus na FS?

5. Endeavor B.O.D. 158 - z wyczytanych recenzji deska bardzo przyjazna ale nie wiem czy nie za bardzo zorientowana na FS, model 2013 ma już flex 7, więc chyba już na większe kickery?

Podejrzewam, że większość z tych desek o ile nie każda w pełni spełni moje oczekiwania, bo to już chyba najwyższa półka, no ale coś trzeba wybrać i tu jest problem. Deski ustawiłem w kolejności w jakiej są obecnie w mojej hierarchii. Kusi najbardziej technologia R&C od NS i magne od GNU i Liba.

Dzięki za każdą podpowiedź i sugestię. Na pewno się przyda!

Życzę wszystkim śniegu jak najszybciej i jak najwięcej!

dzięki!

#2 Marek S.

Marek S.

Pro snołborder

• Dystrybutor
  • 1542 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 12 July 2012 - 08:25

Siema, wszystkie deski które wymieniłeś są bardzo dobre, ciężki wybór. Propo 2 modeli z Mervina, czyli GNU Riders C. i Lib TRS, to przy Twojej jeździe plus wadze i oczekiwaniach intuicyjnie poleciłbym Ci Gnu Riders Choice 157.5 bardziej niż Lib Trs. Deska Gnu w długosci 157 jest ciut większa z jednej strony,a propo Twoich wymiarów. Flexowo jest jednak ciut miększa niż TRS,a nie chcesz też za twardej deski...

Co do reszty desek,to niech się inni wypowiedzą.
Co do pozycji na stoku, nie staraj się gonić pozycji książkowej, bo nie o to chodzi...

#3 kamilos

kamilos

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 12 July 2012 - 23:24

dzięki Marku za odpowiedź. A czy z Mervina jakieś inne deski według Ciebie pasują bardziej pod moje preferencje?

#4 Marek S.

Marek S.

Pro snołborder

• Dystrybutor
  • 1542 postów

Napisano 13 July 2012 - 11:21

W sumie to akurat z Mervina dobrze wybraleś. Generalnie Lib Tech Skate Banana czy też ciut od niej miększy Gnu Park Pickle też by sie nadały, do butterów i zabawy byłyby nawet lepsze. Tutaj pytanie do Ciebie, na co sie nastawiasz...czy serio głownie jazda po twardych stokach,itd.
Przy tych 2 modelach trzeba by było brać 159 długość. Najłatwiejszą deską z wszystkich pozycji byłby Gnu Park Pickle, który na stoku dzięki Magne Traction też da rade.

#5 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 25 July 2012 - 22:22

BOD to kompletnie inny pomysł na deskę. tak na prawdę żeby mieć zdanie trzeba byłoby się przejechać na każdej z nich by obiektywnie stwierdzić co komu pasuje. W najnowszej kolekcji Endeavor trzy modele czerpią z patentow BOD więc w tym szaleństwie jest metoda ;)

Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
:)

#6 kamilos

kamilos

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 29 July 2012 - 14:44

Marcin gdybym miał możliwość objeżdżenia każdej z desek to nie miałbym problemu z wyborem:)

#7 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 31 July 2012 - 21:20

trudno jest więc polegać na "plebiscycie", a deski ktore chodzą CI po głowie są bardzo różne

Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
:)

#8 Los_dell_rio

Los_dell_rio

Starszy snołborder

• Snołborderzy
  • PipPipPipPip
  • 317 postów

Napisano 31 July 2012 - 22:57

siemka,zacznij od SL z nigdy lato:) a stawiam tałzena że deski nie zmienisz

#9 kamilos

kamilos

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 01 August 2012 - 14:21

no właśnie na chwilę obecną chyba jest to pierwszy wybór (SL), chociaż GNU też jest kuszące... W grudniu powinno pojawić się trochę recenzji i wyniki testów kolekcji 2013, więc wybór może będzie prostszy.

w jaką długość byście poszli jeżeli chodzi o SL? 158 czy 161?

dzięki

#10 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 02 August 2012 - 12:08

158 wystarczy i będzie się ładnie wyginała :)
no board no fun!

#11 Jamer

Jamer

Starszy snołborder

• Dystrybutor
  • 314 postów

Napisano 02 August 2012 - 18:59

@kamilos, w przypadku SL, długość 158 będzie dla Ciebie optymalna.

Never Summer Snowboards Store i nie tylko ;)
snowboard, longboard, wiązania, ciuchy, akcesoria

www.boardshop.pl

www.boardshop.pl - facebook site - like it!

#12 kamilos

kamilos

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 01 November 2012 - 11:39

ostatecznie wybór padł na NS SL 158 + Flux TT30. Mam nadzieję, że deska się sprawdzi:) Czekam już tylko na śnieg
dzięki Wszystkim za podpowiedzi
pzdr