Cześć
Jakoś 2 lata temu nabawiłem się naderwania wiązadeł w kolanie . Po pół roku po kontuzji wróciłem na rower lecz odczuwałem jeszcze to kolano . Wybrałem się do specjalisty i on stwierdził przez badanie USG że to zwyrodnienie stawu kolanowego, miałem dostać jeszcze zastrzyki tzw z Botoksu w celu nasmarowaniu kolana ale jak to w zyciu bywa nie miałem na to czasu , jeżeli by to nie przeszło to Rezonans , Jako że w tym momencie nie uprawiałem żadnego sportu oprócz jazdy na rowerze z którą nie ma problemu uznałem że wszystko idzie ku dobremu i odpuściłem sobię kontrolną wizytę . Po Sezonie przerwy wróciłem na snowboard lecz po dwóch godzinach jazdy (po stoku na spokojnie bez szaleństw , zaczynam odczuwać to kolano ) teraz pojawia się moje pytanie może ktoś ma podobną sytuacje i jakoś się z nią uporał , czy Artroskopia to jedyne wyjscie aby wrócić na freeride żeby czuć się w stuprocentach sprawnym a może są w stanie coś ugrać spotkania i ćwiczenia z fizjoterapeutą ? podejrzewam że załatwiłem się tak przez własną nie wiedzę mimo iż jeżdżę już trochę lat uważam że jeździłem z za dużą deską 157 cm teoretycznie jest ona odpowiednia co do mojego wzrostu ale nie jest do wagi , ważę 60 kg przy wzroście 179 cm , Czy jest to możliwe żeby kolano zniszczyło się przez wielkośc deski ? A może kiepskie ustawienie wiązań (na kaczkę(15;-3) ) spowodowało taką kontuzję , również brak przygotowania fizycznego według mnie miał kolosalne znaczenie przed sezonem . jeździłem dość dynamicznie od fs do fr włącznie . A może spróbować zmienić dechę na mniejszą która jest lżejsza i nie wymusza do skrętu aż takiej dużej siły kolan ? Może mógłby się wypowiedzieć ktoś z większym doświadczeniem ode mnie i udzielić kilka rad co zrobić w danej sytuacji , wyjazd na deskę na dzień dzisiejszy kończy się jazdą przez maksymalnie 3h i to z godzinna przerwą co nie jest fajne ,dodam tylko że jazda w ortezie odpada bo według mnie jest to efekt placebo który nic nie daje [chyba że się mylę to ktoś mnie może poprawi ] Czy pomimo bólu podczas jazdy( po okresie 1-2H) mogę dalej obciążać to kolano tzn jeździć dalej czy odpuścić i zejść ze stoku ?
Pozdrawiam
Użytkownik michasz12 edytował ten post 10 February 2017 - 20:18