Witam,
Planuję zakup nowej kurtki + w przyszłym sezonie również spodni.
W internecie napotkałem się z różnymi opiniami na temat słabej jakości samych ciuchów jak i stosowanych w nich membran.
I o dziwo nie były to ciuchy z marketów tylko marki takie jak Quiksilver, DC, Burton itd...
Podobno membrana membranie nie równa, domyślam się..
Tylko czy wiadomo konkretnie które marki powiedzmy lepiej omijać mimo iż z pozoru są znane i "uznane" jak właśnie wyżej wymienione?
Marki Z Dobrymi Membranami
Napisano 28 January 2016 - 12:33
Napisano 28 January 2016 - 13:46
Jeśli chodzi o membrany najlepsze noty zbiera Gore-Tex. Pozostałe mają różne opinie. Najlepiej chyba poczytać więcej na ten temat choćby na NGT.pl
Ja osobiście jadę na Gore-Tex od Burtona (seria AK) i jestem zadowolony.
Napisano 28 January 2016 - 14:50
Napisano 28 January 2016 - 16:36
Napisano 28 January 2016 - 17:16
Właśnie problem w tym, że 600 zł za same spodnie to jednak trochę dużo Czytałem kilka opinii że np membrany DC czy Quicksilver są kiepskie.
Wiadomo najlepiej Gore Tex, no ale powyżej 500 zł za kurtkę to moim zdaniem przesada
Napisano 28 January 2016 - 20:59
Japolecam burton AK. Zjezdzilem juz w ciagu 10 lat trzy komplety (cyclic, stagger)
Dla mnie najlepsze.
Napisano 28 January 2016 - 23:11
Membrany od 10k w górę do max 15k.
Napisano 28 January 2016 - 23:43
Czytałem kilka opinii że np membrany DC czy Quicksilver są kiepskie.
Używam drugi sezon Quiksilver Plain 10K i jeśli chodzi o membranę to badziew.
Kupilem ostatnio Burton Cargo uzywki za stufkę i tutaj sprana membrana lepsza od nowej z w/w Quiksilver'a.
"The hardest part about learning anything physical is starting without already knowing what it feels like to do it right!"
Napisano 29 January 2016 - 12:41
Nigdy nie zawiodłem się na Sessions (juz nie istnieje) oraz na Bonfire...nigdy żadnych problemów deszcz snieg.
Membrany od 10k w górę do max 15k.
Sessions wraca!
Ja polecam Volcom - wszystko od 10000.
- Don Dżonson lubi to
Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
Napisano 29 January 2016 - 12:47
Sessions wraca!
dobra wiadomość, bo to najlepsze ciuchy z jakimi miałem do tej pory kontakt.... mam nadzieję, że info sprawdzone
Napisano 29 January 2016 - 14:34
dobra wiadomość, bo to najlepsze ciuchy z jakimi miałem do tej pory kontakt.... mam nadzieję, że info sprawdzone
Pod warunkiem, że nie rozmienią marki na drobne - jak to ma często miejsce "przy powrotach"
Napisano 29 January 2016 - 14:36
Nigdy nie zawiodłem się na Sessions (juz nie istnieje)
również co do Sessionsa nigdy się nie zawiodłem, do dzisiaj jedna służy mi lepiej jak nie jedna nowsza. A ich rozwiązania i funkcjonalność bije na głowę nie jedne wysokie modele obecnych kurtek. Ja od 3 lat próbuje coś kupić i nic nie potrafi sprostać moim wymaganiom, mimo że celuje w modele powyżej 1000. Więc jak gdzieś jakąś byś wyrwał to uważam, że śmiało możesz brać.
Sessions wraca!
Marcin możesz coś więcej? I czy to będzie dalej ten sam Sessions czy tylko nowy właściciel nazwę wykorzysta
Napisano 29 January 2016 - 23:44
Na SIA pokazali kolekcję - marka dalej prowadzona przez harcoreowców a nie sprzedana jak było z Planet Earth
Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
Napisano 30 January 2016 - 01:46
Burton nadal mega dobry, tak samo Volcom. Oakley też ma niezłą linię...
- Misiek Bielsko lubi to
Napisano 30 January 2016 - 12:03
Mam z Burtona kurtkę ak 2l stagger, ktorą mogę polecić z czystym sumieniem.
Kolega narciuch chwali sobie Norrone, ale wydał na nią dużo pieniądzów.
Napisano 30 January 2016 - 13:06
Napisano 30 January 2016 - 14:16
Ja mam spodnie Ripzone z serii Trilogy i z czystym sumieniem polecam- membrana mega. Tylko jest taka sprawa, że ciężko dorwać bo wycofali się z rynku europejskiego. Także zostały tylko resztki magazynowe.
Pozdrawiam
Napisano 30 January 2016 - 20:52
Napisano 01 February 2016 - 12:43
Jesli chodzi o samej membrany to masz (pod nazwa zastrzezona): Gore Tex, eVent, Conduit, Entrant i inne. Zwykle sam fakt ze dany producent uzywa jeden z tych membran masz raczej gwarancje ze towar jest dobrze zrobiony, np. u Gore Tex cokolwiek produkowany z ich membran jest czesto produkowany przez nich i rowniez dosc surowo testowany i sprawdzony. Pamietaj ze sama membrana to jedna rzecz, nie przemakalnosc rowniez zalezy od impregnacji DWR ktora powinna byc nakladana co jakis czas.
TLDR: Jesli ci zalezy na prawdziwa membrane to kup kurtke/spodnie z jeden z tych membran wymieniony w tabelkach. Jeszcze jest HyVent z North Face i NeoShell.
- sedzia lubi to
Napisano 02 February 2016 - 10:49
Również potwierdzę słabą jakość membran w DC na podstawie rękawiczek. Miałem jakiś dość wysoki model i po jednym sezonie zaczęły puszczać. Po 2 sezonach totalne sito. Zainwestowałem w Gore Burtona (które na promocji nie wyszły wiele drożej jak te DC) i jest suchutko.