O ile się nie mylę, samych ciętych jest co najmniej cztery (cięty, cięty NW, cięty WN, cięty kompensacyjny). W anglojęzycznych materiałach nigdzie nie znalazłem odpowiedników naszych skrętów, jakby znali max dwa cięte (cross over, cross under - http://www.snowboard...-snowboard.html). Idę o dobrą butelkę, że taki ziom zza wielkiej wody pomyślałby, że polska szkołą snowboardingu ma więcej wspólnego z polską szkołą matematyczną
Wiem, pewnie się mylę, więc prośba o oświecenie, jak pradziadowie snowboardingu opisują NW, WN, kompensę etc.
Cross over/cross under/cross through to nie sa rodzaje skretow. To sa ewolucje wykonane miedzy skretami (ang. edge change or transition). One zalezaje jaka jest relacja miedzy srodkiem ciezaru (masy) a deska. Ale co ciekawe one 'lacza' elementy skretu w samym siebie (np. cross through) tylko ze ten skret moze byc wykonalny w roznych sposobach i nie jest czescia definicji cross over/under/through.
NW/WN to po prostu extension/flexion (czasami to nazywaja 'dynamic turns' lub ten mega dziwny 'up-unweighting/down-unweighting'). Nie wiem co to jest skret kompensacyjny bo nigdy nie znalazlem szczegolny opis, brzmi jak robienie cross-under.
Taki ziom w USA pomysli to samo co kazdy, to po prostu inna szkoly jazdy i ma swoje specyfikacje, tak samo jak szkola francuska/szwacjarska i ich nacisk na rotacje w wsztykich skretach.