Marek,
jakie mervin daje fabryczne ustawienia krawędzi, bo nigdzie na ich stronie nie mogę znaleźć tego info ?
jeżeli różne dla różnych desek , to interesuje mnie TRice Pro , Attack Banana i Phoenix Jamie Lynn.
Napisano 06 January 2015 - 13:04
Marek,
jakie mervin daje fabryczne ustawienia krawędzi, bo nigdzie na ich stronie nie mogę znaleźć tego info ?
jeżeli różne dla różnych desek , to interesuje mnie TRice Pro , Attack Banana i Phoenix Jamie Lynn.
Napisano 07 January 2015 - 10:07
Sprawdzę dokładnie, bo z tego co wiem T.Rice Pro na pewno ma inne kąty. Co do reszty również dam info.
W T.Rice na pewno przy punktach kontaktowych jest jest mniej agresywnie niż w całej pozostałej części krawędzi. Ale poproszę o dokładną specyfikację,żeby nie było nie domówień.
Napisano 07 January 2015 - 10:30
Napisano 07 January 2015 - 10:47
Wątpię by to się zmieniało, ale wyślę tu całe info.
Napisano 02 February 2015 - 23:46
udało się może cos ustalić, bo to juz z miesiąc minął prawie ?
czy może to jakaś tajemnica mervina ?
Napisano 03 February 2015 - 15:41
Napisano 03 February 2015 - 17:25
Wszystko jest 90 stopni, Travis ma delikatnie inaczej stuningowaną deskę,ale nie dostałem info na razie o co chodzi.
Mervin twierdzi,że wypuszczają 90,żeby potem każdy ewentualnie prosto mógł sobie zrobić swoje kąty jeśli ma taką potrzebę. Dokładnie takie info dostałem.
Ja z kątami w seriwsie nie mam problemu. Gigi w Katowicach lub Zyg Zak robią mi deskę jeśli jest taka potrzeba i nigdy nie było problemu.
PS. Ja lubię w TRS ostatnie 2 cm do punktu kontaktowego minimalnie stępić. Deska nadal jeździ mi jak po szynach dzięki pofalowaniu między wiązaniami,a jest łatwiejsza w obyciu przy różnego rodzaju obrotach, nawet wybijanych z ollie na stoku. Do tego Gigi mi robił jak go prosiłem 89 boczną i chyba 1 dolną i było bardzo dobrze. Czasem wydaje mi się,że 90 jest bardziej agresywne,ale to są bardzo subkietywne odczucia. Te 2 serwisy akurat same doradzają jakieś kąty,itd ponieważ Artur i Gigi dobrze jeźdżą i wiedzą o co chodzi w snowboardzie.
Użytkownik Marek S. edytował ten post 03 February 2015 - 17:48
Napisano 02 March 2015 - 00:18
Im mniejszy kąt krawędzi bocznej tym bardziej deska jest agresywna, to samo tyczy się podcięcia od dołu.
Ma to swoje plusy i minusy- agresywny kąt sprawia,że krawędź mocno wgryza się w twardy stok, lecz niestety nieco szybciej się tępi i sprawia pewne probelmy przy użytkowaniu w miękkim , wiosennym śniegu, wtedy decha nie chce "odpuszczać" krawędzi.
Najważniejszą sprawą jest racjonalnie podejśc do tematu i odpowiedzieć sobie na pytania:
- jaki jest poziom moich umiejętności?
- jak agresywnie poruszam się po stoku?
- w jakich warunkach będę użytkował dechę?
- gdzie najczęściej użytkuję deskę- park, stok, fr etc.?
Co do robienia krawędzi Magne to lata praktyki nauczyły mnie nie wierzyć w ostrzałki, które lansuje Lib jako dedykowane do robienia ich krawędzi, bo one zwyczajnie do niczego się nie nadają.
Pozdr
Napisano 02 March 2015 - 07:50
Napisano 02 March 2015 - 13:46
retro - olaffons podał prawidłową informację.
Kąt boczny krawędzi wpływa na trzymanie krawędzi w skręcie i im jest mniejszy tym krawędź daje lepsze trzymanie, ale krawędź szybciej się tępi.
Kąt podniesienia krawędzi wpływa na prędkość wchodzenia w skręt cięty - im mniejszy, tym deska zachowuje się bardziej agresywnie i trudniej jest na niej jechać na wprost. Wyższy ułatwia inicjowanie skrętu.
Stąd slalomki "ustawia się" na kąt boczny 86-87 stopni, a kąt podniesienia 0-0,5 stopnia. Uniwersalne robi się standardowo na boczny 89 stopni, podniesienia 1-1,5 stopnia.
Użytkownik msolczak edytował ten post 02 March 2015 - 13:48
Napisano 02 March 2015 - 15:28
czyli jak bok mamy 89-90 i dół podetniemy 1-1.5 - to kąt krawędzi mamy..?
Napisano 07 March 2015 - 22:09
Najpierw podcinasz krawędź, a dopiero potem ostrzysz na odpowiedni kąt, nie na odwrót.
Napisano 17 March 2015 - 20:47
A jakby tak 1 obraz czyli 1000 słów
Napisano 18 March 2015 - 08:16
jestem za..... inżynieria, nawet prosta, do mnie nie przemawia
Napisano 18 March 2015 - 18:23
Napisano 19 March 2015 - 10:02