Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -

[Endeavor] Color 2011/2012

21 odpowiedzi w tym temacie

#1 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów
  • Poziom zaawansowania:jakoś się ślizgam

Napisano 27 October 2011 - 09:41

Podczas inauguracji sezonu w autriackim Tuxie miałem okazję na przetestowanie deseczki ze stajni Endeavor o dźwięcznie brzmiącej nazwie Color.

Już sama nazwa desiwa nasuwa na myśl zabawę i do tego właśnie ta deska jest. Jej profil, RC (Reverse Camber) oraz niewielki flex (nie wiem jaki dokładnie, ale jak dla mnie 3/10) powodują, że deska bardzo ułatwia wykonywanie flat tricków i uprzyjemniają szeroko rozumianą zabawę na stoku. Osoby lubiące czuć deskę i ukształtowanie terenu pod stopami również będą zadowolone.

Jazda w puchu. Akurat się złożyło, że w ostatnim dniu pobytu dane nam było rozkoszować się 30-40cm świeżego opadu. Color, jak każdy rocker, w takich warunkach spisywał się rewelacyjnie. Wszelkie wygibasy typu przenoszenie ciężaru na tylną nogę nie są konieczne. Jedyne do czego mógłbym się w tych warunkach przyczepić to zbyt słabe tłumienie przy natrafieniu na twardsze podłoże, ale to już zasługa flexu deski i, w moim doczuciu, zastosowaniu małej ilości damperów.

Jazda na krawędziach. Tutaj nie było już tak różowo. Pomimo dobrych warunkach na trasie z wyjątkiem lekkiego zmuldzenia, deseczka nie radziła już sobie tak rewelacyjnie. Trzymanie krawędzi w skręcie poprawne, ale przy większej prędkości każda nierówność terenu wymagała już większego skupienia. Pomimo tego udało mi się pojechać na tej desce szerokimi skrętami nieco ponad 80km/h. Jazda taka do szczególnie przyjemnych jednak nie należała :)

Jazda na wprost lub jak kto woli na krechę. jak wyżej. Mała stabilność oraz profil powodowały dość spore wibracje i zachowanie równowagi wymagało sporego skupienia. Jazda na krechę na switch była już prawdziwym wyzwaniem :)

Teraz krótkie podsumowanie (1-10):

Wrażenia estetyczne/Design: 10
Flat tricki: 9
Puch: 9
Krawędź: 6
Krecha: 5

Naprawdę fajna miękka deseczka freestylowa z fenomenalną grafiką (nikogo nie pozostawia obojętnym na swój wdzięk). Polecam dla zwolenników butterków oraz jako uzupełnienie parku maszyn w miękki naleśnik do zabawy na stoku.

PS. testowana przeze mnie długość to 155... i pomimo wagi 68kg krótszej bym nie brał :)

PS 2. i jeszcze filmik z Tuxa :rolleyes:
http://www.youtube.c...h?v=cfGkCWyBbgY

Załączone pliki

Użytkownik mike edytował ten post 27 October 2011 - 14:43

no board no fun!

#2 m@rtini

m@rtini

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 07 January 2012 - 00:50

Na początek przywitanie, jako że to mój pierwszy post.
Na krzyży już 35+, 12 lat na desce, ale tylko po 10-20 dni na sezon... czyli poziom średni.
Późno zacząłem, ale na pewno nie zamierzam odpuścić :-)

Na ten sezon chciałem kupić jakiegoś RC do zabawy.

Mam 77 kg/ 179cm i zastanawiam się nad Color'em w długości 155 .... model 2012 jest już w wyprzedaży.
Czy jadąc ze średnią prędkością - okolice 25-35 km/.h będą z tą deska problemy?
Czytałem też opinię na

http://www.shayboard...avor-color.html

Ona też wytyka, że deska ma problemy ze stabilnością.
Jeździła na 155cm a to dziewczyna więc na pewno mniej waży. A skoro ja ważę więcej to deska będzie się mocno gięła...

Szukam deski do zabawy (miękka), ale mimo wszystko też i do jazdy po stoku.

Jakie masz zdanie na temat GNU Carbon Credit BTX? Może to lepszy (bardziej uniwersalny) wybór.

Pozdrawiam,
M

p.s link do youtube nie działa :-(

#3 Luksus

Luksus

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 97 postów

Napisano 07 January 2012 - 13:25

tutaj link do filmiku Mike'a

#4 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów
  • Gadu-Gadu: Gadu-Gadu
  • Poziom zaawansowania:kompletnie zielony

Napisano 08 January 2012 - 00:17

Na początek przywitanie, jako że to mój pierwszy post.
Na krzyży już 35+, 12 lat na desce, ale tylko po 10-20 dni na sezon... czyli poziom średni.
Późno zacząłem, ale na pewno nie zamierzam odpuścić :-)

Na ten sezon chciałem kupić jakiegoś RC do zabawy.

Mam 77 kg/ 179cm i zastanawiam się nad Color'em w długości 155 .... model 2012 jest już w wyprzedaży.
Czy jadąc ze średnią prędkością - okolice 25-35 km/.h będą z tą deska problemy?
Czytałem też opinię na

http://www.shayboard...avor-color.html

Ona też wytyka, że deska ma problemy ze stabilnością.
Jeździła na 155cm a to dziewczyna więc na pewno mniej waży. A skoro ja ważę więcej to deska będzie się mocno gięła...

Szukam deski do zabawy (miękka), ale mimo wszystko też i do jazdy po stoku.

Jakie masz zdanie na temat GNU Carbon Credit BTX? Może to lepszy (bardziej uniwersalny) wybór.

Pozdrawiam,
M

p.s link do youtube nie działa :-(

A propos Colora poczkaj na opinie z TestDrive. Bylo twardo a sporo ludzi przetyralo ta deske po stoku, moze wyklaruja Ci temat. Pozatym sluze na priv linkiem z wyjazdu do Kaunertal z Colorem w roli glownej

Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl
:)

#5 m@rtini

m@rtini

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 09 January 2012 - 21:56

Jako, że czasu miałem mało, a informacje były sprzeczne co do tego modelu to padło na zakup street series.
A skoro mój kumpel na niej śmiga i poleca (niezłe ground triki na niej wymiata) to innej rekomendacji nie potrzebowałem.
Jedynie ta cen,,,, ale żyje się tylko raz i tylko raz jest ta zima, choć podobno the winter is comming, ha ha

Pozdrawiam

#6 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 03 April 2012 - 09:31

w zeszłym tygodniu było mi dane po raz kolejyn testować Color'a 155, tym razem model na przyszły sezon... ponieważ byłem lekko kontuzjowany testowałem go wyłącznie na trasach, w różnych warunkach śniegowych, stąd mogę wypowiedzieć się na temat jego stabilności (co budziło kontrowersje) oraz jazdy na krawędziach...

powiem tylko tyle.... byłem zdziwiony zarówno jednym jak i drugim aspektem... jazda na krechę, nawet na większym spidzie i na lodzie, bez żadnych problemów ze stabilością; jazda na krawędziach, przy fleksie kapcia i profilu banana, zaskoczyła nie tylko mnie

fotki z testów w mojej galerii

generalnie okazuje się, że to może być deska również do zwykłej jazdy AM :)

Użytkownik mike edytował ten post 03 April 2012 - 09:35

no board no fun!

#7 duh

duh

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 146 postów

Napisano 04 April 2012 - 13:41

Mike a masz jakis filmik z ostatnich testów Colora?
tego się nie da opisać słowami,
to trzeba czuć pod nogami ...

#8 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 04 April 2012 - 14:22

Mike a masz jakis filmik z ostatnich testów Colora?

na razie tylko taki... możesz mi uwierzyć na słowo, że to na color :ashamed:

ale pewnie niedługo powstanie jakiś krótki edit z wyjazdu i będzie nieco więcej... niestety jak wspominałem bez fristajla bo się nieco zepsułem :bag:
no board no fun!

#9 duh

duh

Młody snołborder

• Snołborderzy
  • PipPip
  • 146 postów

Napisano 05 April 2012 - 14:08

że Color pojedzie na miętko bez problemu się spodziewałem, dlatego bardziej zaciekawiła mnie Twoja ostatnia opinia na temat jazdy na kreche. dzieki za filmik
tego się nie da opisać słowami,
to trzeba czuć pod nogami ...

#10 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 05 April 2012 - 19:23

polecam :)
no board no fun!

#11 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów

Napisano 19 April 2012 - 15:22

Ciekaw jestem opinii o nowej Guerilla w hybrydzie.

Prosnow S.C.
TYLKO HARDCORE'OWE SNOWBOARDOWE MARKI: Dystrybutor: Airhole, Endeavor, Fix Bindings, Public, DWD, Stepchild, www.prosnow.pl

#12 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów

Napisano 01 September 2012 - 20:22

oto Color series 2012/13 :)

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/46625086" width="500" height="281" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/46625086">Ffff beggin' for mercy</a> from <a href="http://vimeo.com/user7332964">Daniel Diedrich</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

Prosnow S.C.

#13 Marcin07

Marcin07

Pro snołborder

• ProSnow
  • 2328 postów

Napisano 28 October 2012 - 22:16

Rozmawiałem z Jasonem na temat zmian w odbieraniu tej deski o których pisał Mike. Na papierze czytając katalog i porównując cyferki niewiele widać. Przede wszystkim poprawiono jej geometrię i zmieniono stance. Efekt? Taki jak opis autorstwa Mike'a. Po prostu diabeł tkwi w szczegółach.

Prosnow S.C.

#14 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 29 October 2012 - 08:44

podkreślę jeszcze raz... jest to jedna z przyjemniejszych desek na jakich jeździłem... z mega zajefajnym dizajnem :)
no board no fun!

#15 krychu

krychu

Nowy na forum

• Snołborderzy
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 29 October 2012 - 09:53

podkreślę jeszcze raz... jest to jedna z przyjemniejszych desek na jakich jeździłem... z mega zajefajnym dizajnem :)

Masz na myśli model 11/12 czy 12/13?

#16 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 29 October 2012 - 10:01

jedne i drugie... jeździłem na obu :)

ale ze wskazaniem na 12/13... musieli coś poprawić bo wymiata również na krawędzi :)

Użytkownik mike edytował ten post 29 October 2012 - 10:02

no board no fun!

#17 Misiek Bielsko

Misiek Bielsko

Zaawansowany snołborder

• ModTeam
  • 774 postów

Napisano 29 October 2012 - 11:06

Mike, jednak warun we Włoszech w marcu i na Hinterze w październiku był słabo porównywalny - tak myślę. Betonu prawie na wiosnę nie było, a na jesieni było go od choooja...
www.maramuresz.com Wyprawy4x4, freeride - Rumunia, Bułgaria, Bałkany

#18 praxx

praxx

loża szyderców #1

• Snołborderzy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2745 postów

Napisano 29 October 2012 - 11:12

no niby racja miśku, ale na lodowcu miękko nie było, a i trasa na dół przez większą część do maślanych nie należała, a color/mike nieźle sobie poczynał...
skręcamy w stronę białorusi... :ban: nie karmię trolla...

#19 Misiek Bielsko

Misiek Bielsko

Zaawansowany snołborder

• ModTeam
  • 774 postów

Napisano 29 October 2012 - 11:20

Aaa... fakt, zapomniałem o Passo Tonale! No racja, racja.
www.maramuresz.com Wyprawy4x4, freeride - Rumunia, Bułgaria, Bałkany

#20 mike

mike

Pro snołborder

• ModTeam
  • 2144 postów

Napisano 29 October 2012 - 11:21

do tego ostatniego odcinka na lodowcu właśnie się odnoszę... wiadomo, że na miękkim to na każdym na krawędzi pociśniesz, a ten naleśnik spoko się nawet w lód wgryzał :)
no board no fun!