Drinki
#21
Napisano 03 January 2010 - 17:45
#22
Napisano 03 January 2010 - 17:51
#23
Napisano 03 January 2010 - 17:56
#24
Napisano 03 January 2010 - 18:10
dobry kobiecy drink---------->
whisky mleko miod i kostki lodu
#25
Napisano 05 January 2010 - 22:42
a generalnie to Żołądkowa w różnych mixach. sprite+limonki+Żołądkowa najlepszy
#26
Napisano 05 January 2010 - 22:57
Skoro jestesmy przy temacie, czym rozni sie bialy rum od ciemnego ?
#27
Napisano 05 January 2010 - 23:04
bialy rum leżakuje w beczkach z jasnego drewna i niezbyt dlugo natomiast ciemny rum leżakuje dużo dłuzej w beczkach z ciemnego drewna. Poza tym ciemny rum jest również barwiony cukrem trzcinowym jesli zachodzi potrzeba.
kolejna róznica to to ze jasny rum jest słabszy do max. 50 % a rumy ciemne moga miec i z 80 %. bialy rum nie nadaje sie do goracych napojów.
#28
Napisano 05 January 2010 - 23:11
#29
Napisano 05 January 2010 - 23:17
Do drinkow jesli uzyjesz ciemniejszego a masz uzyc jasnego to poprostu walory kolorystyczne beda ci sie roznily. no ale do Cuba Libre w sam raz
#30
Napisano 05 January 2010 - 23:31
A jesli chodzi o smak ? bo mam 2 butelki w barku calkiem niezlego rumu ale niestety wiekszosc przepisow na ciekawe drinki wymaga tego jasnego W drinku o nazwie herbata z rumem zbyt szybko tego nie wypije http://adechade.com/...tyle_emoticons/default/smile.gif
Po prostu mocniejszego rumu lejesz mniej.
Najprostszym jest rumik + colka + cytrynka.
Uskuteczniałem w ten sposób imć białego galeona (wojennego przyp. autora) tydzień temu i całkiem wporzo.
Powoluczku podchodzę do próby whiskey. Ale tak na poważnie, a nie ściemę z lodem albo jeszcze gorzej z colką.
Niestety, sam nie mam kielichów, na całą flaszę chivasa stary w portfelu ni mo, a w żadnej z knajp w mojej wiosce nie zaserwują należycie whiskey.
Więc na razie odkładam tę przygodę.
ps. wiecie co można zrobić z kolorową wódą (np. krupnik bądź wiśnia) poza nalaniem jej do kielona lub od razu do gardła ? Bo nie mam pomysłu na mieszanie tego z czymkolwiek innym.
A drinki typu ...+mleko+... wzmagają we mnie odruch wymiotny.
#31
Napisano 05 January 2010 - 23:36
Ja na szczecie jestem klasykiem...koko bongo i do przodu... czysto przedewszystkim
aaaaa i jeszcze jedno: na co masz ochote?? na whiskey czy na whisky??? noo różnica duza a powiedz szkotowi ze robi whiskey.... hehe nie poskapi ci bluzgów:P
#32
Napisano 05 January 2010 - 23:41
Po rumie mi nie dobrze
#33
Napisano 05 January 2010 - 23:43
Tak czy siak, jeszcze jestem na etapie dowiadywania się, czy dorosłem do tematu.
Z colką jeno rum zrobię, whisky na pewno nie.
Na razie moim ulubionym drinem jest wciąż szklanka z wódką
bez mleka ma się rozumieć.
Jestem klasykiem, nie lubię mieszania alkoholi.
A kultury picia jeszcze nie opanowałem w całości.
#34
Napisano 05 January 2010 - 23:48
czysta ponad wszystko , finka danzka no i kilka ukrainskich wynalazkow: chlebnyj dar, khortyca, medoff.
#35
Napisano 05 January 2010 - 23:56
#36
Napisano 06 January 2010 - 00:02
aaaa no i przypomnialo mi sie pilem amerykanca... najlatwiej dostepny to Jim Beam typu burbon whiskey... niestey gdzies mam artykul ze sa duzo bardziej zanieczyszczone ale ja niekojarze juz ocb
#37
Napisano 06 January 2010 - 09:04
#38
Napisano 06 January 2010 - 15:43
#39
Napisano 06 January 2010 - 15:49
komentarz:Jak tak lubicie drinki, to spróbujcie tego: http://www.kuchnia.o...nt.php?id_p=812
" faktycznie ma cos ze spawacza -zaspawalem cala lazienke ALE KOPA TO MA! "
lol
#40
Napisano 06 January 2010 - 18:40
A z bardziej skomplikowanych to tequila sun rise, Johnny walker z cola (chociaz cola zabija ten wytrawny trunek ) i kamikaze, ale rzadko pije drinki wiec nie jestem znawca
Powinienem zalozyc watek "Co wlac do piersiowki?" to bym sie moze rozpisal