kąt ostrzenia krawędzi deski-jakie to ma znaczenie?? Jestem zielony
#1
Napisano 10 February 2010 - 19:39
parę dni temu jak chciałem z kumplem naostrzyć dechę to facet z serwisu pytał się na jaki stopię naostrzyć deskę, nie wiedzieliśmy o co chodzi tak więc powiedział że naostrzy na standardowy kont.
Jeżeli ktoś wie i mógł by mi wytłumaczyć tak od początku na czym polega ten kąt ostrzenia deski to będę bardzo wdzięczny...
#2
Napisano 10 February 2010 - 20:42
#3
Napisano 11 February 2010 - 09:06
#4
Napisano 11 February 2010 - 10:21
http://www.narty.pl/strony/tresc-artykulu/browse/5/artykulu/ostrzenie-i-podnoszenie-krawedzi//1595/?tx_ttnews[swords]=Racza&cHash=f548cb055faf96772160989a937f2156 to jet chyba najkonkretniejszy opis jaki kojarze w sieci. narciarze maja ciut inne potrzeby niz snowboardzisci ale niby standardem jest 89/0,5
znalazłem taki krótki tekst na ten temat:
http://www.tipy.pl/a...owboardowa.html
a wiec tak z tego co wyczytałem:
boczną krawędź ostrzymy w granicach 86*-89* :w tekście pisze"(nie mniejszy niż 87 stopni)." a na obrazku widać 86*-89* tak wiec??
a dolna krawędź ostrzymy w granicach 1*-4* lecz na z tekstu wyczytałem ze "(nie większym niż 1,5 stopnia)" a na obrazku tak jak wcześniej 1*-4*
troszkę tego nie kumam,
rozumiem już po co ostrzymy deskę, tylko teraz nie wiem od czego ma zależeć wybór kąta na który mamy zamiar naostrzyć dechę...
#12
Napisano 11 February 2010 - 21:10
Ja nie czuję jakieś dużej różnicy między deską naostrzoną, a nie, a co dopiero między kątami ostrzenia. Im mniejszy kąt ostrzenia tym szybciej deska chwyta krawędź. Jak sobie raz będziecie ostrzyć na 87, a raz na 89 to na długo wam krawędź nie starczy.
Serwis do którego dałeś jest dobry, bo takie powinno być pierwsze pytanie przy ostrzeniu.
#13
Napisano 12 February 2010 - 10:23
sorry, ale to jest NIEMOZLIWE, chyba ze jezdzisz tylko w metrowym puchu...Ja nie czuję jakieś dużej różnicy między deską naostrzoną, a nie
z moich znajomych od poczatkujacych, przez sredniakow, po dobrze jezdzacych, kazdy czuje roznice, szczegolnie gdy robi sie twardawo.
inna sprawa z tymi katami, tez sie nad tym zastanawialalem, czy ktos poczuje roznice miedzy 90 a 89 a 88 stopni??
na skrzynkach moze tak, ale podczas jazdy na krawedzi? nawet jezeli ktos dobrze amatorsko jezdzi?
ma ktos doswiadczenia? 90 stopni a 88 i o niebo lepszy karw?
albo czy kurde 0 - 0,5 - 1
pomijajac fakt ile serwisow, albo ile osob ostrzac recznie az tak dokladnie jest w stanie ostrzyc... szczegolnie dolna krawedz??